Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Izka dopiero się okaże ,jak herbata z tych owoców róży będzie smakowała...Jeszcze nie suszyłam ,tylko teoretycznie się zapoznałam... :wink:
Arabella ma takie przebarwienia,od ciemniejszego do jaśniejszego...,ładna ,gdyyby miała jeszcze trochę więcej miejsca ,to już by było super...
Ewka Arabellę kupić to nie problem ...zazwyczaj jako najpopularniejszy powojnik jest dostępny w szkółkach... :D A najlepiej zamówić w internecie ,wtedy i inne egzemplarze się trafią do ogródka ...tak zupełnie przypadkiem... :;230
Majka jesień to najlepszy termin do sadzenia róż...,powojniki to końcem lata,albo wiosną...aby korzeń zdążył się zadomowić ... :wink:
Za ciasno u mnie...ale nie potrafię się poprawić ...jeśli chodzi o kolejne zakupy kwiatowe... :roll:
Będziesz na wystawie kwiatowej w Warszawie?Ja wybieram się w sobotę...Można by sie umówić w jakimś konkretnym miejscu ;:162
Małgoś ja chyba lubię chaos ... i nie jest proste w moim przypadku skonfigurowanie wszystkiego...ale się staram... :wink: z różnym skutkiem...Dobrze ,że mój M się nie wtrąca w moje wizje...,ale skutkuje to tym ,że wszelkie prace na moje barki schodzą... :;230
Izka jesteś kolejną osoba ,która chwali ten powojnik...niezdecydowani ,już na pewno wpisują go na listę swoich zakupów...Można go potraktować jako pewniak... Czy wody nie zabrakło do podlewania Olka...?Taka susza..a on pijak nad pijaki...:lol:
Jadziu tojad pnący już przekwitł...teraz czekać do następnej wiosny,aby się gęściutko rozwinął... :roll:
Ale czy da radę...obok sąsiadki też powiększaja swoje gabaryty i tego obawiam sie najbardziej...oj jak dobrze,że sprzęt drobny sekatorem zwany ratuje nas od tych obaw... :;230
Perowskie ponoć łatwo ukorzenić z sadzonki,a z Twoimi zdolnymi rączkami to sukces murowany... :D
Passiflora trzyma u mnie kwiat 3 dni i chwała jej za to...
Eluś moja Passiflora zimowała w chłodzie...przy małym dostępie światła...może ona potrzebuje takiego zimowania,aby zawiązać kwiaty latem...Podobnie jest z bugenwillą,która nie chce pąków pokazać,a kwitnąć już powinna w czerwcu...poczytałam ,że od listopada do lutego w 10* musi posiedzieć ...w tedy zakwitnie...moja stała na parapecie okna w pokoju...na pewno jej za ciepło było... :roll:
Dzięki ;:196 wyprawa na pewno będzie udana...
Grzesiu zawsze spróbować warto połączenia takie zastosować... :uszy a jak coś nie wyjdzie,to szpadel pozostaje... :wink: Ale w przypadku Arabelli na pewno nie będzie konieczny...
Jurku nie żałuj ... ,wszak rok temu byli ,może inni hodowcy nas uraczą ...Będziesz w sobotę ,czy w niedzielę...?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno zdjęć nie było...muszę to nadrobić... :wink:

Obrazek Burgund Ice otwarła może ostatni kwiat,ale bardzo młoda ,to jej wybaczam...
Obrazek a to już obrazki przy zachodzącym słońcu...u mnie to godz 18...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek przetacznik
Obrazek

Obrazek dalia z Agastache ,ona zastępuje mi mało co kwitnące róże...
Obrazek Wenzel Geschwinda...w rzeczywistości nie tak czerwony...trochę ciemniejszy,bardziej purpurowy
Obrazek więcej kwiatów dzięgiela
Obrazek Rubromarginata...jeden z tej odmiany powojnika chyba zginął ,ale drugi na szczęście ma się dobrze
Obrazek Perle d'Or ,pachnące kwiaty i...
Obrazek pąki charakterystyczne dla róż chińskich,małe ,wydłużone ,nie proporcjonalne do wielkości rozwiniętego kwiatu...
Obrazek Powojnik Blue Angel wyjątkowo kwiaty jeszcze rozwija...Powojnik wart polecenia...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nela, nacieszyłam oczy, ale zrobię to jeszcze kilka razy. ;:180 ;:180 Jak Ty to robisz, że mając tyle roślin udaje Ci się je tak kolorystycznie zestawić ?
odalia z Agastache ,ona zastępuje mi mało co kwitnące róże...
siągnać takie połaczenia kolorystyczne.
to ujęcie - moje kolory. Wielu roślin nie znam, a są takie ładne. Strona leci do ulubionych, żeby mi nie uciekło to co ładne. :;230
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Nelu ogród jak w krainie baśni. Ja tu ciągle zagladam i się prawdziwie zachwycam ale nic w tym temacie nie potrafię się wypowiedzieć.
Przepiękne róże i powojniki.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Nelu super Ci wyszły te zdjęcie w zachodzącym słońcu.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nelu, przybiegam tu prosto od Wiesi, bo wspomniałaś u niej o nieudanym siewie muhlenbergii.
Ja myślałam nad jej zakupem, ale nie mam żadnych informacji na jej temat. Pytałam nawet na forum, nikt nie odpowiedział.
Może coś wiesz, jak u niej z zimowaniem?
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Piękne jednokolorowe plamy w ogrodzie ;:138 a u mnie taki bałagan..... :oops:
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka w takim małym buszu trudno rozstawiać kwiaty pod względem kolorów...Właściwie to wszelkie pasują do siebie ...a poza tym preferuje przede wszystkim barwy niebieskie,różowe,białe,morelowe i czerwone rzecz jasna ,(czyli wszystkie :;230 )ożywiają ogród i z daleka są dobrze widoczne... :wink:
Moja strona do ulubionych...wielki to dla mnie zaszczyt ;:180
Krysiu dziękuję za takie pochwały... ;:196 Z daleka nawet jako tako mój ogród wygląda,ale wejść w jego centrum to przedzieranie... :wink: najgorsze sa komary ,które nie znaja litości i spijają z żył ile si da... :roll:
Danka przy takim zachodzącym słońcu ogród zupełnie inaczej wygląda ,najgorszewidoki są w spiekocie w południe... :wink: Dzięki ;:196
Oliwko nasz spec od traw ...zdaje się ,że wypowiadał się o niej ,ale jako o trawie ,która nie ma szans przezimować w naszych warunkach...Wytrzymuje strefę 6b,czyli po dokładnym okryciu może przeżyć...Ale w przepuszczalnej glebie...Najlepiej samemu się przekonać...Albo część na zewnątrz,a część w domu... :D
A gdzie wypatrzyłaś sadzonkę...?z nasionami się nie udało,u nas są niedostępne...
Jagusia pociesz się ,że mój ogród do uporządkowanych nie należy... :wink: Ale mi się podoba...z tym,że wciąż trzeba ingerować w wegetację roślin..aby za bardzo nie wybujały... :wink:
U mnie wszystko jest wyższe niż powinno ,cynia ma u mnie 1,6m,agastache do 2 m dochodzi...jak widzisz ,nie mam wyjścia... muszę czuwać :D

Za niedługo będą zdjęcia z wystawy Zieleń to życie w Warszawie.Wybieram się...Ciekawe ,czy będą jakieś nowości powojnikowe,pewnie p.Marczyński znowu jak rok temu wystawi swoje pnącza...
Jak na razie zdjęcia zostawiam i znikam na parę dni... :wit

Obrazek Iceberg Climber
Obrazek
Obrazek dalia Fascination,ciemnolistna
Obrazek
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek
Obrazek Chartreuse de Parme
Obrazek Louis Odier
Obrazek Polish Spirit i Purpurea Plena Elegans
Obrazek
Obrazek
Obrazek Ritausma
Obrazek Jacques Cartier z Arabellą
Obrazek Comte de Chambord
Obrazek

Obrazek
Obrazek
ObrazekFischerman
Obrazek
Obrazek wilec Haevenly blue
Obrazek dziwaczek
Obrazek Flammentanz mnie zadziwiła...kilkunastoma kwiatami powtórzyła
Obrazek Diamond Border
Obrazek Stadt Rom
Obrazek
Obrazek
Obrazek Bonica'82
Obrazek
Obrazek Pink Cloud pnąca...moim zdaniem piękna i zdrowa
Obrazek

Obrazek
Obrazek Cecile Brunner
ObrazekGruss en Aachen
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek Ballerina
ObrazekMorgengruss
Obrazek
Obrazek Stanwell Perpetual

Obrazek nieznajoma od Tapira...
Obrazek
Obrazek Aloha i Charles Austin
Obrazek powojnik Justa

Obrazek Iceberg

Obrazek Salvia Patens
Obrazek Clerodendrum Ugandense
Obrazek
Obrazek Werbena Patagońska

Obrazek Svornost...bardzo ją polubiłam...zdrowa i pachnąca i te pręciki :roll:
Obrazek

Obrazek Queen of the Musks
Obrazek

ObrazekMme Isaac Pereire
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

To że róże powtarzają i to ciemniejszymi kolorami to już mnie nie zdziwi ale żeby Flammentanz powtórzyła to już dziw nad dziwy a może raczej Twoja wspaniała dłoń się do tego przyczyniła. :shock: ;:138
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Łaaaa... motyle.... ;:196
Mały zapasik na parę dni nam zostawiasz. Ale dobre i to :wink:
Z niemotylich zachwytów to arcydzięgiel z winogronami zostaną na długo w pamięci ;:138
Neloander ma się dobrze, konewka rano, konewka wieczorem. Deszczówka co prawda się skończyła ale dostaje odstaną studzienną :D
Udanego wyjazdu, wielu wrażeń, udanych zakupów życzę Tobie i M.... a sobie życzę barwnej i szczegółowej relacji :;230
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Nelu, u mnie pergolowa Fl. też kwitnie.Pięknych wrażeń na wystawie. Pozdrów Mazowsze i zajedź do sierpeckiego Skansenu. Warto!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Sadzonki mieli na all, chyba po 12 zł. Myślałam, myślałam, ale się rozmyśliłam.
Wydało mi się podejrzane zapewnienie w opisie, że zimuje.
Gdyby tak było, to by już rosła w co drugim ogrodzie.

Nie mam czasu ani chęci na zabawy z jednorocznymi :roll:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Róże :shock: U mnie Flamentanz wyjątkowo nie powtarza (zawsze miałam choć trochę kwiatów i wątpliwości co do odmiany-teraz nie :D ). Dzięgiel zadziwiający. Arabella zapisana jako zakup konieczny. Liczę na zdjęcia z wyprawy-powodzenia :wit
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Clerodendrum Ugandense ma śliczne kwiatuszki :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Cudowne widoki pokazujesz....ale feria barw:)Wspaniale łączysz róże z bylinami:)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”