A ja chciałam zapytać o Twój sposób na begonie.
Kiedy je wysadzasz, czy do dużych doniczek? Kiedy przenosisz do ogrodu ?
MarcinkuMutari pisze:Witaj GieniuDopiero styczeń a Ty już szalejesz z zakupami
A gdzie Ty to wszystko posadzisz tak się zastanawiam
No chyba, że wzięłaś z dzierżawę jakoś inną działkę
A jeśli chodzi o lilię Nepalską, to posadź ją w doniczkę z dziurami. To jest ten jeden wybryk natury, że lilia głupieje , gdy zaczyna rosnąć. Po prostu nie wie gdzie jest góra a gdzie dół. Inni sądzą, że ona nie zimuje w gruncie. Ale to nie prawda. Ona po prostu błądzi i przeważnie rośnie w bok, bądź w dół. Taką informację sprzedala mi znajoma , co pracuje w centrum ogrodniczym pod Warszawą. Ma to już sprawdzone.
Bardzo dobry sposóbAguś ja swoje begonie posadziłam na zimę do skrzynki i wstawiłam do piwnicy , potem w marcu wstawiam do ciepłego pomieszczenia i podlewam , zazwyczaj wypuszczają ,
a begonie wiosną w maju po hartowaniu sadzę do ziemi na rabatę .
Dziękuję bardzo za odpowiedź Krzysztofiekrzysztof01 pisze:Faktem jest to, że początek września jest najlepszym terminem przesadzania piwonii. Nie znaczy to bynajmniej że nie możesz ich przesadzić wiosną.Tulipan998 pisze:... przecież nie powinno się przesadzać tylko na początku września. Jak myślisz mógłbym przesadzić je wiosną ?
Najlepszy nie znaczy przecież jedyny.
A tak nawiasem mówiąc o tym czy piwonie szybko Ci zakwitną czy też będziesz na to czekał latami decyduje przede wszystkim głębokość sadzenia, a nie rodzaj gleby.
O tym akurat wiem , że trzeba sadzić dość płytkoe-genia pisze: możesz przesadzić wiosną tylko uważaj żeby nie wsadzić za głęboko .
e-genia pisze:Krzysztof służę niebieską i żółtą kokoryczą , mam po 2 szt, zwolni się miejsce na nowe nabytki![]()