Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.III
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Zagadka chyba rozwiązana - za mało substancji odżywczych przez ten torf. A tak się starałam. Jakie pH jest odpowiednie dla bukietowych, drzewiastych, wiechowatych ... (nie ogrodowych)...? Normalna ziemia ogrodowa i podlewać nawozem zakwaszającym?
Ja swoją odżywiam przede wszystkim dobrym słowem
a tak poza tym to kompostem na wiosnę 

- Lorrie
- Kontakt:
Kompostem z własnego ogrodu? Wystarczy rozsypać go wokół rośliny?
Alino, taki z własnego ogrodu jest najlepszy ;) A podsypujemy warstwą kilkucentymetrową. Rośliny będą szaleć 

Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III
Tak, z własnego ogródka. Na wiosnę pod krzaczor ląduje treściwa porcja kompostu, następnie mini grabkami ją wzruszam (jednocześnie troszku mieszając z ziemią) i podlewam. Sukces gwarantowany 
-- 19 sty 2012, o 11:30 --
W tym roku zamówiłem nawóz u Adrianica na duże kwiaty, w ogóle po raz pierwszy zamówiłem kwiatki u niego. Idąc za jego radą będę nim również podlewał hortensje, zobaczymy co i jak wyjdzie.

-- 19 sty 2012, o 11:30 --
W tym roku zamówiłem nawóz u Adrianica na duże kwiaty, w ogóle po raz pierwszy zamówiłem kwiatki u niego. Idąc za jego radą będę nim również podlewał hortensje, zobaczymy co i jak wyjdzie.
- Lorrie
- Kontakt:
Który nr nawozu Adrian Ci polecił do Hortensji?
- ZbigniewG
- Od: 3 cze 2010, o 18:42
dwa lata temu sypnąłem pod Limelight i Pink Diamond odrobinę kredy i dolomituprzemekg pisze:Potwierdzam, hortensje drzewiaste i wiechowate nie są takimi typowymi kwasolubami jak hortensje ogrodowe i nie wymagają koniecznie niskiego pH.

taki był efekt na Limelight

więcej nie eksperymentowałem bo pistacja bardziej mi pasowała zwłaszcza że obok rozrosła sie Pinky Winky
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Ha, a to eksperyment
Ale jak widać podniesienie pH nie zaszkodziło roślinie, bo urosła i zakwitła. Limelight to jedna z najmniej podatnych na przebarwianie na różowy kolor, a tu zmiana odczynu, tak ją podkolorowała
. Ciekawe czy działa to w drugą stronę że im niższe pH to odmiany różowiejace, mniej się wybarwiają 

Nawóz zrównoważony mam, zamówiłem ten na olbrzymie kwiaty, będę je stosował do odmiany Yvonne i ogrodówki o białych kwiatach, bodajże "Wudu" - nie wiem do końca, ponieważ dostałem je w zeszłym roku z kościoła, gdzie stanowiły dekorację Grobu Pańskiego.
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Igorze, od kiedy masz Ivonne? Bo na jesieni oglądałam ją na allegro i miałam wielką ochotę ją kupić. Czy ona ma rzeczywiście tak niesamowicie wielkie kwiaty? Wyglądała oszałamiająco ale nie wiem, jak to wygląda w realu dlatego wolałam się wstrzymać zwłaszcza, że jeśli chodzi o ogrodówki to ostatnio wybieram tylko te, które kwitną na pędach nie tylko zeszłorocznych ale i nowych. Zawsze to gwarancja jakiś kwiatów
Paulina
Mamy w domu 2 konie a więc obornika pod dostatkiem. Proszę napiszcie mi czy wystarczy zasilanie hortensji tylko przerobionym obornikiem czy też powinnam użyć jeszcze innego nawozu.Przygodę z hortensjami rozpoczęłam dopiero jesienią a więc jestem jeszcze całkiem zielona w tym temacie.
Dotychczas podlewałam rośliny rozcieńczonym obornikiem po 14 dniach od rozcieńczenia.
Dotychczas podlewałam rośliny rozcieńczonym obornikiem po 14 dniach od rozcieńczenia.
Wystarczy, 1x na wiosnę podrzucić przekompostowany obornik, ja przynajmniej tak robię. Chyba, że jest bardzo deszczowe lato to zdarzyło mi się podlać dodatkowo rozcieńczonym albo mineralnym, ale to najpóźniej do połowy lipca
Paulino, Yvonne mam dopiero od ostatnich wakacji, tak więc nie powiem Tobie jak to jest z jej kolorem i wielkością... ale jak tylko zakwitnie to od razu Tobie napiszę 

- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Więc będę czekać i miejmy nadzieje, że nie rozczaruje nas swoimi kwiatami
Paulina
- Lorrie
- Kontakt:
Igor, dziękuję za info, jakoś nie wpadłam na tę informację na stronach Adriana oszołomiona pięknem Fuksji
Już wiem , że niektóre moje Hortensyjki są po prostu zagłodzone ...