Sternbergia... chmm.... moja jeszcze nie kwitnie
wypuściła liście i nic...
Myślałam że zefiranty są tylko różowe, a tu proszę... białe.
Moje jakoś marnie kwitły w tym roku.
Gabiś, lubię sternbergię, to takie jesienne krokusy. Ale ta wielka kępa liści dla kilku kwiatów tak jak u moich sasiadów to mnie odstrasza.
Zefiranty dopiero odkrywam, nie znałam ich wczesniej a są zachwycające.
Milutkiej niedzieli dla Ciebie również
Kilka fotek z ogrodu na dzisiaj. Portreciki z bliska i kilka rabatek.
Moje zimowity już dawno padły.
A ślimaki dokończyły dzieła.
Dobrze, że u Ciebie zawsze jest na co popatrzeć.
U mnie też zimno, wietrznie i bez słonka prawie, choć na deszcz się na razie nie zapowiada.
Miłej niedzieli Wiesiu.
Kogruś, myśmy się doczekali jako takiego dnia po tygodniu deszczów, wiec u Was też pewnie bedzie niedługo ładniej. Zapowiadają
wyż nad Rosją to Polskę pewnie też obejmie mam nadzieję. Byle tylko ranki nie były zbyt zimne. A u nas powrót deszczu ma być jutro dlatego
spieszę się strasznie dzisiaj by skończyć wszystkie nasadzenia. Już wyrwałam nepetę spod róż i posadziłam nowe nabytki. Zrobiłam dwie
donice tymczasowe dla hortensji i jednego z powojników, a drugi poszedł do ziemi. Posadziłam resztę bratków, i jeszcze jedną zimową dekorację
w donicy i niewiele mi zostało, tylko trawki carex 'Evergold' jeszcze czekają i hortensja 'Vanille et Fraise'. Nawet nie mam na nie pomysłu.
Może uda mi się uwinąć przed wieczorem, choć chmuryska już ida równo.
Milutkiego popołudnia Grażynko,
Piterku, kupiłam ją jako 'Raspberry Ice' ale kwiaty powinna mieć rózowe i wysokie. A ona zakwitła wysokimi jak na żurawkę kwiatami bo co najmniej
60 jeśli nie 80cm ale były kremowe i bardzo długo się trzymały. I w końcu nie wiem, bo liscie ma jak ' Blackberry Jam, bardzo buraczkowe od spodu.
Ale wtedy kwiaty powinny być niskie, więc sama nie wiem. Jestem w kropce. Może Ci sie coś nasunie na myśl, z jej identyfikacją?
Wiesiu, piękne zdjęcia z Twojego ogrodu Podoba mi się bardzo chryzantema, lubię je w jesiennym ogrodzie
Stenbergie mam od kilku lat, ale kwitły dopiero dwa razy... Chyba muszę im zmienić miejsce
Pozdrawiam Cię serdecznie
Moniu, wydaje mi się że stenbergie lubią słonko by dobrze kwitnąć, może w Twoim leśnym ogrodzie trochę im go brak?
Dobry pomysł ze zmianą miejsca.
Uściski Krysiu, świetnie że wpadłaś do mnie, nie wiesz nawet jak bardzo się ucieszyłam dziękuję Ci za miłe słowa
Milutkiego wieczoru
Witajcie Piterku, to by akurat pasowało jak ulał z kolorem kwiatów, ale jak wysokie są kwiaty Twojej Blackberry Jam ? Adrianko, musisz koniecznie powachąć tuberozę jak tylko masz okazję. Nawet mocny zapach jaśminu jest słabszy od zapachu tuberozy. Teraz pada więc chyba
ją wniosę do domu by wszystko opachniała
Miłego dnia