Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mini ogród - czyli balkon Lokiego

Post »

@ Kogra ? Ja jestem urodzonym pesymistą. ;-)

@ E-Genia ? sprawdzałem wczoraj ? jeszcze nasionek do zbioru nie ma.

@ Bananowy Kot ? dzięki. :-) Ta najciemniejsza (Black Ball) to z tegorocznego marcowego siewu. Pozostałe ? z karp przechowanych przez zimę (a karpy z siewu zeszłorocznego).

Przepraszam za brak fotek... Postaram się nadrobić jutro. Ewentualnie w sobotę (jakbym jutro też czasu nie miał)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Loki czekam niecierpliwie na kolejne zdjęcia ;:65, czyli dalia zakwitnąć powinna za ok. 2,5 miesiąca ;:138
A w którym momencie zacząłeś ją nawozić? Przy której parze listków? :tan
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Bananowy Kot ? Zacząłem nawozić bardzo wcześnie, jak się pierwsze liście właściwe pokazały bodajże. Pełną dawką nawozu, ale dwa razy rzadziej niż zalecano na opakowaniu.

A co do nowych fotek ? mówisz i masz. :-P Strasznie się namęczyłem, żeby je zrobić, bo wichura u mnie koszmarna i tak tarmosi tymi roślinkami, że aż żal patrzeć, no ale są... Biały kosmos (w tle widać jak wiatr szarpał pozostałe kosmosy, których nie przytrzymywałem ręką), fotka poglądowa zmaltretowanych maczków kalifornijskich, poglądowa fotka Lathyrus clymenum, pierwszy groszek pachnący (odmiana King?s Size Navy Blue od Thompsona i Morgana) oraz żółty jaskier azjatycki. Niestety jaskry zaatakował mączniak ? trzeba będzie je opryskać, jak się wiatry skończą. Zakwitła też pierwsza cynia, ale nie udało mi się jej obfocić... Zresztą tak po prawdzie to nie bardzo jest co focić ? pokurcz ma niecały centymetr średnicy...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

Maczki super ;:63 .
Bardzo lubię te kwiatuszki :) .
Martika
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

Loki, piękne masz kwiaty, szczególnie spodobało mi się drugie zdjęcie ;:oj
Czy mógłbyś dać zdjęcie tego mączniaka, bo nie wiem jak wygląda i z chęcią zobaczę ;:131
:wit
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i teraz już wiem co mam.
A maczki będę oglądać u Ciebie. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Martika ? Dzięki. Powoli do kwitnienia szykują mi się maki lekarskie? Jak ich tylko wiatr nie połamie, to niedługo będę miał się czym pochwalić.

@ Bananowy Kot ? Dzięki. Jeśli chodzi o chorobę grzybową moich jaskrów ? nie mam fotki, ale mączniak objawia się białym nalotem na liściach ? które wyglądają, jakby je ktoś mąką obsypał ? stąd właśnie nazwa.

@ Kogra ? Ja w tym roku usiłowałem wysiać mak himalajski (Meconopsis grandis), ale nic mi z tego nie wyszło...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Hej urodzony pesymisto ! :wit
Wyhodować mekonopsa ani nawet go uprawiac nie jest wcale łatwo podobno...
Jednak kiedy już ogarniesz swoje włości z najpilniejszych prac z pewnością Ci się uda...
Masz szczęście do wysiewów ,masz doświadczenie a i warunki będziesz z pewnością miał korzystniejsze od balkonowych. Będzie się działo oj będzie...
Może jako pierwsza rzecz powinieneś zbudować sobie ogród zimowy lub choćby szklarnię?
Moim zdaniem,to podstawa w Twojej nasienniczej działalności :;230
A pokazywac będziesz mógł nam kolejne połacie działki w miare jej porządkowania i przygotowywania pod swoje uprawy.
I tak będziemy Cię odwiedzać bylebyś, Ty zapracowany po łokcie nie zapomniał o nas :D

I przestań już nas stresować.... bo ja też chcę doczekać widoku Twojego prawdziwego ogrodu ok????? ;:100
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Himalajski cudo...... ;:oj , będę szukać u siebie nasion.
Jeśli chcesz mojego dołączę nasionka.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdjęcia udane pomimo nawałnicy, jaka się u Ciebie przetoczyła. Szczerze współczuję, bo wiem, ile strat i pracy potem. U mnie po wichurze mnóstwo gałęzi z kruchych wierzb i podwiązywanie roślin.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ KaRo ? No będę się starał coś zdziałać z tym makiem himalajskim, bo urzeka mnie swymi niebieskimi kwiatami? Tylko może dostawcę nasion zmienię. ;-) Z wysiewami rzeczywiście mam już sporo doświadczenia i dużo szczęścia ? w tym roku statystyki, oprócz tego mekonopsa, psuje mi cynia, która co skiełkuje, to zgnije ? a kilka osobników, które przeżyły jest tak rachitycznych, że wykształca kwiaty o średnicy 1cm? Podobnie było z budleją (nie przeżyła ani jedna ? wszystkie wykiełkowały i krótko potem zgniły ? chyba jakaś zgorzel siewek)... Ale poza tym ? jak widać po ogromie barw i różnorodności wklejanych tutaj przeze mnie kwiatów ? generalnie nie mam na co narzekać, wręcz przeciwnie. :-) Jeśli chodzi o szklarnię, etc. ? skoro do tej pory obywałem się bez takich ustrojstw i bez siania w mieszkaniu i zawsze wszystko siałem prosto na miejsce docelowe, to będę starał się kontynuować tę tradycję również i na nowym miejscu zamieszkania. I tylko nie do końca wiem, jak ptaki odwieść od wyżerania świeżo wsianych nasion... Na balkonie wbijałem w skrzynki dosyć gęsto szpikulce z drutu, tak że ptaki nie miały jak tam posadzić swoich zadków, ale w gruncie to raczej niewykonalne (tych szpikulców musiałbym mieć chyba kilka tysięcy)... Gdzieś czytałem, że pomaga przykrycie ziemi chrustem... Zobaczymy... Zapomnieć o was na pewno nie zapomnę, uwielbiam to forum (dzięki wam ? tutejszym forumowiczom), szczęśliwie udało mi się omijać wątki światopoglądowe, gdy jeszcze istniały, szerokim łukiem, więc z nikim nie zdążyłem się poważniej posprzeczać, i naprawdę gdy tylko mogę z ogromną przyjemnością tu zaglądam, by z wami pogadać, zajrzeć do waszych ogródków, zachwycić się ich pięknem, samemu pochwalić się nowościami kwitnącymi na moim balkoniku, czy po prostu pogadać o wszystkim i o niczym. Ale na to, że jestem strasznym pesymistą, nie poradzę nic. ;-)

@ Kogra ? Jeślli go naukowcy odkryli dopiero w zeszłym roku, to na to, że już w tym ktoś będzie sprzedawał nasiona szans raczej nie ma. Aczkolwiek u B&T można nabyć kilka dosyć podobnie wyglądających gatunków (niektóre z nich kwitną na niebiesko): http://b-and-t-world-seeds.com/alaCarth ... Meconopsis ? jeszcze nic u nich nie kupowałem, ale jeden forumowicz mi ich zachwalał, więc na pewno spróbuję w najbliższym czasie, nawet jeśli ceny mają z kosmosu. Natomiast jeśli to nie jest problem, żebyś mi zebrała nasionka swojego Meconopsis cambrica, to ja będę niezmiernie dźwięczny. ;:196

@ JacekP ? Ano podwiązywania miałem co niemiara... A że w czwartek i piątek znowu wiało, to znowu mi te rośliny wytarmosiło strasznie... I znowu wszędzie pod drzewami leżą ułamane gałęzie...

A teraz kilka nowych fotek ode mnie z balkonu. W tym nowa petunia o cudownie głębokim granatowym zabarwieniu, kosmosy ?Aldebaran? o płatkach w kształcie rurek, pierwsza lilia i kolejny bratek. Oraz zestaw dalii. Niekoniecznie w tej kolejności.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Loki nie ma sprawy przecież wiesz. ;:136
Matko jedyna ...... :shock: ......aż mnie w stołek wcisnęło na widok tej listy maków. ;:oj
To na dłuższy czas takie oglądanie.
Będę miała ucztę. :heja
Czasem u nas na aukcjach można kupić perełki za kosmiczne wprawdzie pieniądze, ale przecież nasionami można się podzielić.
A jak znam życie to bardzo szybko ktoś będzie chciał zrobić na tym kasę.
Oczywiście zawsze istnieje ryzyko że trafi się na oszusta, ale czego się nie robi dla własnych chciejstw. :uszy
Chrust bardzo skuteczny a na początku nie będzie Ci go brakować.
Co do takich "wątków" to omijaj dalej.
Ja też omijam i dobrze na tym wychodzę jak na razie.
W końcu to forum ogrodnicze a nie poglądowe.
No a teraz jednym okiem oglądając mecz drugim idę rozkoszować się maczkami.
Zez totalny murowany........ :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Mnie w ogóle w stołek wcisnęło, jak ów forumowicz (za Chiny Ludowe nie mogę sobie przypomnieć jego nicka) mi polecił tę stronę... Tam można znaleźć prawie wszystko... Szkoda, że zazwyczaj fotek trzeba szukać samemu w google (aczkolwiek przynajmniej w opisie rośliny zawsze jest link do takiego szukania), ale i tak nie narzekam, bo wybór mają tam oszałamiający...

Skoro mówisz, że chrust jest skuteczną metodą na ptaki, to się cieszę. :-)

No a co do omijania ? omijam i będę omijał. Co mnie to obchodzi, czy ktoś jest zwolennikiem PiSu, PO czy może Palikota, czy ktoś jest katolikiem czy może ateistą albo buddystą, czy ktoś czyta Gazetę Wyborczą, czy może Nasz Dziennik, czy jest liberałem, czy socjalistą... Nie jest ważne to, co nas dzieli, ważne jest, że z wszystkimi forumowiczami tutaj łączy mnie wspólna pasja, którą są rośliny. :-) Jak koniecznie będę chciał się z kimś ponaparzać na tematy polityczne, to sobie wejdę na dyskusje pod artykułami na Onecie, Interii czy Gazecie Wyborczej, ROTFL!!!

A co do Euro 2012 ? ja tam jakoś nigdy nie mogłem pojąć, co zajmującego jest w jedenastce spoconych chłopa uganiających się za nadmuchanym kawałkiem skóry po zielonej trawce. :-P

A poniżej jeszcze jedna fotka kosmosów, pierwsza tygrysówka (i od razu niespodzianka ? bo jest to muntant o kwiatach dwukrotnych, miast ? jak na roślinę jednoliścienną przystało ? trzykrotnych), oraz jeszcze jedna fotka wyjątkowo długo kwitnącej cantedeskii:

Obrazek
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Loki kosmosy niesamowite , ja posiałam nasionka o pełnych kwiatach i nic z nich nie wyrosło , trudno ,moja strata .
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

....chrust jest skuteczną metodą na ptaki....
Można też nisko nad ziemią rozciągnąć plastikową siatkę - rozmiar oczek uzależniony od spodziewanych skrzydlatych gości.
... Nie jest ważne to, co nas dzieli, ważne jest, że z wszystkimi forumowiczami tutaj łączy mnie wspólna pasja, którą są rośliny....
Nic dodać, nic ująć. Właściwie to pasuje na motto tego forum.
Tysiące różnych ludzi (dokładnie 35600) i wspólna, łącząca wszystkich pasja.
A co do Euro 2012 ? ja tam jakoś nigdy nie mogłem pojąć, co zajmującego jest w jedenastce spoconych chłopa uganiających się za nadmuchanym kawałkiem skóry po zielonej trawce. :-P
Ha. ha, Loki jakie 11 :?: :!: Toż to całe 27 chłopa (licząc z rozszerzoną obsadą sędziowską). :D
Ci dopiero to mają przewalone, biegają przez 1,5h i ani razu sobie piłki nie dotkną :;230
Piłka to już też od wieków nie skórzana, tylko z tworzywa sztucznego i klejona - nie wiązana/szyta - m. in. żeby zawodnicy po meczu nie mieli odbitych zygzaków na czole. :lol:

Mnie raz udało się usnąć przed telewizorem (a nie zdarza mi się to nigdy) na ..... skokach narciarskich :oops: No cóż, sporty zimowe, nie są moją mocną stroną, w zasadzie w zimie jak nie ma roślin, to bym sobie tak najchętniej uciął drzemkę, jak misiek w gawrze, od listopada do marca ;:19
A poniżej jeszcze jedna fotka kosmosów, pierwsza tygrysówka (i od razu niespodzianka ? bo jest to mutant o kwiatach dwukrotnych, zamiast ? jak na roślinę jednoliścienną przystało ? trzykrotnych)
Bardzo ciekawe te kosmosy z rurkowatymi płatkami, a tygrysówka, nawet jak normalna ma przecudne kwiaty.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”