Moje zielone królestwo - tulipanka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone królestwo - tulipanka - cz.4

Post »

Steasi parę wiader suszonych ? :shock: Toż to musieliście ich zebrać z tonę :lol: Przecież grzybów po ususzeniu bardzo ubywa.

Marylko, wybieraj się wybieraj i to szybciutko, póki są :D

Ewuś, też po cichu myślałam sobie, że to grandiflora. W takim razie już mam ich 3 :roll: Rheny jest śliczniutka, tylko obowiązkowo, trzeba zrobić podpórkę, bo się połamie. Pokłada się jeszcze bardziej niż grandiflora, a że wiechy ma bardzo ciężkie, to się łamie :?

Grażynko, jak lubię grzyby pod prawie każdą postacią, tak nie lubię zupy z suszonych.
Te zbiory głównie zamarynowałam. Troszkę ususzyłam, ale wyszła dosłownie garstka.
Chciała bym jeszcze zamrozić, aby mieć na pyszny sos w zimie i zrobić kilka słoików z papryką.
W tym tygodniu planujemy wyjazd, ale nie wiem kiedy. W niedzielę może też, ale dalej. Szwagier zaprasza nas pod Ćmielów na grzyby ... :lol:
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolka

jak się napatrzyłam to jutro jadę na grzybki...trochę się boję sama do lasu :( :(
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

JA też się boję sama chodzić po lesie.
Zaraz jakieś głupie myśli mi przychodzą do głowy :oops:
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

No wiesz jak my się weźmiemy idziemy w trójkę, każde po dwa wiaderka to się uzbiera prawda? :wink:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

tulipanka pisze:JA też się boję sama chodzić po lesie.
A co,myślisz że wilka złego spotkasz? :;230
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj Tulipanko!! :wit

Piękny kolorek Vanillki, cieszę sie tym bardziej,ze też taką mam od tego roku i dopiero zaczyna kwitnąć.
Grzybki jak marzenie-to borowiki? -ja wczoraj wojowałam do godz.24,00 -marynowałam i suszyłam-ale podgrzybki,a w dodatku jestem przeziębiona.
Ja też nie lubię jeździć sama do lasu- szybko tracę orientację i gubię się,zawsze trzymam się blisko samochodu :;230 :;230 - muszę jechać z córką (16 lat)- ona zawsze nas prowadzi w odpowiednie miejsce. mimo,że jeździmy kilka razy w roku od lat...i tak skręcam nie w ta drogę co trzeba ;:223 ;:223 Nie wiem,co ze mną nie tak....

Świecznica- śliczna, gdzie ją kupiłaś? Też szukam tej o ciemnych liściach i tej zwykłej...

Pozdrawiam.Anna
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Wiolu to dopiero grzybobranie....same prawdziweczki...mmmmmmm :uszy
A ja nie mam czasu na prawdziwki sie wybrac...ale muszę bo jak to... barszczyk wigilijny bez prawdziwków :?
Ja lubię sama na grzyby chodzic...oczywiście do lasów które znam...cisza,spokój,relax...można umysł oczyścic,
sprawy przemyślec...a ludzie to tylko zakłócają ;:224
Piękne te świecznice u Ciebie...ja miałam jedną ale zaraz po zakupie padła...a dlaczego to nie wiem :(
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witajcie.
Wczoraj był piękny dzień. Podgoniłam trochę roboty w ogrodzie. Wypieliłam chwasty, posadziłam cebule, przesadziłam iglaki, no i porobiłam zaległe paczki do wysłania.
Dziś wysyłam, więc kto tam oczekuje ode mnie roślinek, to niech wygląda listonosza w tym tygodniu.
grazynarosa22 pisze:
tulipanka pisze:JA też się boję sama chodzić po lesie.
A co,myślisz że wilka złego spotkasz? :;230
Nio ... takiego na dwóch nogach :lol:

Aniu, ja też gubię się w lesie. Niby trzymam się kierunku, a jak przyjdzie do wyjścia, to nie wiem w którą stronę. Jeździmy do wielkich lasów, więc jak bym tak się zgubiła, to mogła bym i pod Świętym Krzyżem wyjść :lol:
Świecznice kupowałam przez internet, ale było to już 2 lata temu i nie pamiętam gdzie.

Graziu, podgrzybków też uzbieraliśmy. Mniej więcej pół na pół. Jak weszliśmy do lasu, to były same podgrzybki, dopiero po jakimś czasie zaczęły pojawiać się prawdziwki i dlatego w koszach widać tylko je.
Nie mam pojęcia dlaczego świecznica Ci padła .... A nie posadziłaś jej na słońcu? Ona woli miejsca troszeczkę zacienione.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiolu śliczna świecznica, a zawilce jak marzenie, to cudowne kwiatuszki, takie delikatne, a jednocześnie bardzo ozdobne, bardzo je lubię , jak zresztą wszystkie zawilce :D
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu

moja świecznicza najlepiej wyglądała jak rosła w donicy na tarasie ( słońca jej było brak) pózniej ją przesadziałam słońce było i mizerniała,ale dwa kwiatki mieć będzie, teraz ją przesadziałam w cień..mam nadzieję tam będzie jej dobrze.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Przepiękną masz tą świecznicę ;:138
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Świetne kłosy ma ta świecznica.Długo zdobią roślinkę? A to ostatnie to ostróżka?
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Ja swoją świecznicę posadziłam w cieniu pod drzewkiem,bo wiedziałam że ona tak lubi,ale i tak padła...może tam było za mokro,bo w tym roku to ogród prawie ciągle aż siąpił od wody :?
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

No wszyscy pokazują kwitnące świecznice ,a moja nie zakwitnie w tym roku :(
W zeszłym roku kwitła a w tym niestety odpoczywa :roll:
O i widzę biała ostróżkę :shock:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Agnieszko, to są dwie odmiany świecznicy. Nie znam nazw, ale ta pierwsza ma zielone listki, a ta druga bordowe.
zawilce bardzo mi się podobają. Pierwszy raz kwitną. Czekam teraz aż rozrosną się w sporą kępkę.

Tess, Twoje doświadczenie, potwierdza to, ze one nie lubią słońca. Ja jedną małą odnóżkę, którą przypadkowo wypieliłam posadziłam w miejsce słoneczne i widzę, że źle zrobiłam. Wygląda bardzo mizernie. Muszę jej koniecznie znaleźć nowe miejsce.

Mariolko, to prawda, piękna jest. Super, ze kwitnie teraz, kiedy coraz mniej roślin kwitnących.

Steasi, pierwsza świecznica (ta z zielonymi listkami) zakwitła już ze 2 tyg temu. Ona już pięknie wygląda w pąkach i potem gdy kwiaty zaschną. Naprawdę długo może być ozdobą ogrodu.
Widziałam też, że ktoś ją zasuszył do bukietu i też pięknie się prezentowała.

Graziu, ciężko coś powiedzieć. Mogła być też jakaś chora kupiona, albo mogło coś podgryźć korzonki ....
Moje się ładnie rozrosły, więc mogła bym w przyszłym roku zrobić dla Ciebie sadzonki. :D

Bożenko, nie wiedziałam, że one takie obrażalskie. Może coś im nie pasuje. Jak mają za dużo słońca, to potrafią kaprysić.
A Ty nie masz białej ostróżki ?

W deszczowy poranek zostawiam zdjęcie hortensji Silver Dollar

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”