Czereśniak - basjak

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśniak - basjak

Post »

Basiu może i dobra ze mnie kobita, ale żebyś ty wiedziała jaka łakoma na czereśnie :;230 to mój najulubieńszy owoc ;:152 Ja także dziękuję Mai za informacji o języczce, bo już się martwiłam.
Mówisz, że u ciebie trochę padało :roll: ja jechałam do domu w takiej ulewie, że ledwo wycieraczki zbierały wodę z szyby ;:108
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu powojniki kuszą mnie ostatnio bardzo. W dodatku wciąż trafiam na sprzedaż i nie mogę się oprzeć :) Kupuję spontanicznie, a potem szukam miejsca na posadzenie.
U mnie pada od południa, więc o robotach ogrodowych nie ma mowy.
O chloriozie nie znalazłam nic ciekawego na forum, natomiast wg informacji książkowych najbardziej pasuje do zażółcenia nowych przyrostów różanych wypłukiwanie żelaza i azotu przez wodę. Bedę dalej szukać.

Majka nadal pochmurnie, więc na rozkwit piwonii delikatnej chyba nie ma co liczyć :(

Iwonko oby tylko te czereśnie nie zgniły :roll: Jest tak wilgotno, że wszystko możliwe. Umyta wczoraj przez sąsiadkę kafelkowa podłoga w altanie, dzisiaj była jeszcze mokra.
Rano świeciło słońce, od południa leje i znowu zimno.

Pamiętam z dzieciństwa wróżbę z kwiatków bzu. Należało poszukać kwiatka o większej ilości płatków niż cztery, pomyśleć życzenie i ...zjeść kwiatek. Praktykuję do dzisiaj :;230

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Basiu właśnie o tym mi przypomniałaś :lol: .
Ile ja się nażarłam białego bzu u znajomych rodziców (biały pełny) :;230.

Mam jednego powojnika i coś kiepsko wygląda :roll: .
Ale to chyba dobrze bo jak by był piękny to pewnie majątek bym wydała :lol: .
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Witaj Basiu, u mnie młode róże też takie żółtawe... tzn te posadzone jesienią, chyba za mokro, raczej na pewno :roll:
arkandor
500p
500p
Od: 17 lip 2008, o 10:04

Post »

Basiu - ale ta piwonia delikatna piękna, prawdziwa ozdoba ogrodu. Oby tylko dane jej było rozkwitnąć :wit
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu ja do dzisiaj czuję smak kwiatków bzu i nie wiem jak się to chwaścisko nazywa ale płoży się ma różowe kwiatuszki a jak owocuje to ma takie maleńkie bocheneczki jak chlebek :? też pycha było .Matko co my jadłyśmy :shock: i takie białe kwiatuszki mówiłyśmy na to kaszka maszka ,też chwast...
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

A ja o takiej wróżbie ze zjadaniem kwiatków bzu nie słyszałam :wink: Ale też zjadaliśmy takie małe nasionka :) , serek na to mówiliśmy :lol:

Basiu, może po prostu podsyp różom nawozu,i zaobserwuj co się stanie, bo pewnie się wypłukał przez tę wodę :?

;:196
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WITAJ BASIU!
Pomimo deszczu Twój ogród wygląda atrakcyjnie. Piwonia delikatna i powojnik cudo ;:3
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A kwiaty akacji ;:224 jadłyście kwiaty akacji ,ja jadłam ;:137(jakaś niedokarmiona byłam czy co ?)
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam

Agnieszko ja nadal nie przechodzę obojętnie przy bzie. Wciąż wypatruję pięciopłatkowców, tyle, że życzenia mam bardziej przyziemne :;230
U mnie powojniki rosną nawet dobrze, a zaczęłam kupować dopiero w zeszłym roku. Podsadziłam już nimi wszyskie możliwe drzewa owocowe, teraz wędrują pod płot, do pnących róż.

Adrian u mnie młode róże są ładne, żółte liście pojawiają się tylko na pnących, które dobrze przezimowały. Dostały już drugą dawkę nawozu.

Tomek piwonia już prawie rozkwitła

Obrazek

Dzisiejsze popołudnie spędziłam na spacerze po likwidowanych, pod budowę autostrady, ogródkach. Rosną tam dziesiątki piwonii, muszę się tam wybrać ze szpadlem i..."wyrwipiwoniem". Po liściach widać, że to różne odmiany.

Marzanka chlebki też wcinałam, ale dzisiaj nie potafiłabym zidentyfikować tego ziela. A dlaczego jadłyśmy kwiatki akacji? Pamiętam, że były słodkie. Przecież wróżyło się z liści akacjowych - kocha, lubi, szanuje... :D

Kasia musisz to nadrobić :;230 bez jeszcze kwitnie. Poszukaj pięciopłatkwego kwiatka, pomyśl życzenie, zjedz i gotowe. A nuż pomoże :D
Róże dostały dodatkowy nawóz, może wreszcie przestanie padać i się nie wypłucze.

Krysiu w ogródku prawie nie ma kwiatków. Wszystkie odcienie zieleni, aż się prosi o posadzenie kilku iglaków. Jeden zeszłoroczny clematis kwitnie, reszta to odmiany późniejsze.

Obrazek Obrazek

Nieliczne kwitnące

Obrazek Obrazek Obrazek

Pąki enkianta w 99 % zmarzły, a było ich mnóstwo, na każdym pędzie :(

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu a kto nas wie czemu ;:224 ja akcje miałam po drodze ze szkoły więc pewnie głodna byłam :;230 .Pięknie ci już kwitną orliki ja na swoje nie mam szansy by zakwitły bo dopiero sadzone :?
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzanka, w karbiowskich likwidowanych ogródkach orlików jak mrówków, we wszystkich kolorach. Bierz chłopa i na łowy :!:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej wezmę mego "zięcia" bo niedaleko karbia mieszka to niech się przyszywanej tesciowej podliże ;:224
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIU masz jeszcze tyle kolorów w ogrodzie a u mnie wszechobecna zielen tylko Clematisy kwitną ,ale nikt nie zwraca na nie uwagi . Jakoś słabo przychodza powiadomienia . Dziś cały dzien spędziłam w ogródku oczywiscie przy porzadkowaniu grzadek a M.ze synem przy laubie . Położona choć dopiero przymiarkowo podłoga na werandzie :heja nawet ładnie się prezentuje ;:108 . Jeszcze trzeba tylko dokupić deski podłogowe do altanki no i wszystko pomalowac . No to niestety jutro o ile pogoda dopisze to PĘDZLE W DŁOŃ ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzanka ja sobie dzisiaj przyniosłam stamtąd białe orliki, nachyłka, serduszkę wspaniałą i jeszcze jakieś maluchy. Więcej nie dało się wyrwać bez specjalistycznych narzędzi :;230

Jadzia u mnie też kwiatków trzeba szukać wśród zielonego.
Zazdroszczę Ci, że robota posuwa się do przodu. Może w końcu przestanie padać, to i moja budowa ruszy.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”