Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4

Post »

Izuniu jakoś niepomyślnie zaczyna sie nowy rok u Ciebie
- oby to złe co miało Cię spotkać już sie skończyło a zza brzydkich szarych chmur wyszło jasne i piękne słońce zwiastujące wiosnę i same dobre zdarzenia.
Część naszych działek w Ostródzie też w planie do likwidacji bo poszerzenie trasy E7.
Niektórzy już zostawili i wzięli inne a w tym roku wiadomość, że budowa odłożona bo kasy zabrakło i tak ciągnie się od 3 lat. Moja nie leży w pasie zagrożonym.
Trzymaj się dziewczyno - jesteś silna. Pozdrawiam i ;:196
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Iza
....ech ...ja też początku roku nie zaliczę do udanych , póki co same problemy w dodatku zdrowie do d..... ot życie :roll: cierpliwie czekam na wiosnę mam nadzieję że ona doda mi sił .
Trzymam kciuki by problem z działką wyjaśnił się jak najszybciej oczywiście na Twoją korzyść :uszy
Trzymaj się ;:196
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Izuniu. Nie przejmuj się planami, w dodatku jeszcze nie wiadomymi. Będzie dobrze i na pewno jeszcze nie jedną wiosnę i jesień przeżyjesz na tej działce. Nie może być inaczej. ;:196
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tija pisze:Witaj Iza
....ech ...ja też początku roku nie zaliczę do udanych , póki co same problemy w dodatku zdrowie do d..... ot życie :roll: cierpliwie czekam na wiosnę mam nadzieję że ona doda mi sił .
Trzymam kciuki by problem z działką wyjaśnił się jak najszybciej oczywiście na Twoją korzyść :uszy
Trzymaj się ;:196
Izuniu trzymam kciuki
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dziewczyny dzięki za wsparcie i dobre słowo! Jesteście kochane!
Ponoć na poprawę nastroju najlepsze są zakupy, więc zaszalałam i zamawiam kolejne lilie. A co mi tam...Najwyżej jak będą nasz ROD likwidować to wysprzedam wszystko na forum ;:224
Poszłam dziś na przegląd działki z aparatem, bo pokazały się czarne plamy. W zasadzie to raczej zgniło zielone...
Niestety podobnie jak u innych nornice wykorzystały przerwę w zimie i wybrały się na wyżerkę. Z jednej i drugiej strony mam zryte rabaty :evil: Choć trudno w to uwierzyć w miejscach odkrytych znalazłam sporo zwiastunów wiosny. Choć Elbląg wcale nie leży w dolnośląskim :roll: Krokusy pokazały się na potęgę, w jednym miejscu nawet narcyzy wykiełkowały. Jednak największe wrażenie zrobiły na mnie kiełki ( i to wcale nie małe ) liliowców. Co dziwniejsze odmiany botaniczne śpią w najlepsze ( rosną u mnie od wielu lat - znają klimat), a kiełkują te "lepsze" odmiany :shock: Oglądając to wszystko odniosłam dziwne wrażenie jakby rośliny pod tą grubą warstwą śniegu, a potem lodu wcale nie spały tylko szykowały się do wiosny. A przecież za kilka dni wraca zima....
Obrazek - skalniak powoli wyłania się spod śniegu
Obrazek - naradka wygląda całkiem świeżo i pociągająco :wink:
Obrazek - liliowce
Obrazek - skimmia może nawet zakwitnie
Obrazek - najlepiej wyglądające żurawki to kupione na targach w Starym Polu, reszta to nędzne naleśniki :(
Obrazek - a tej paproci żadna zima nie jest straszna - teraz wygląda nawet lepiej niż latem
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś u Ciebie więcej śniegu niż w moim ogródku. U mnie już zgniłozielono, jak w marcu :roll: :lol: Jutro wyjdę zobaczę jak to wszystko sie prezentuje :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

No niby zima wraca ale łagodna.
Może roślinki o tym wiedzą ? :P
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko! :D
Miałam takie samo wrażenie, że czas z jesieni zatrzymał sie pod pierzyną śniegu.
Kiedy nastąpiła odwilż, nagle wyłoniły się pozostawione wówczas w Ogrodzie przedmioty, nowoposadzone jesienią iglaczki przypomniały mi tamtą sytuację...taki czasowy wgląd w jesienną przeszłość. No, ale na szczęście coś kiełkuje, więc to chyba jest oznaką płynącego czasu. Fajnie.
Stan Twoich roślinek jest imponujący.
Zastanawia mnie paproć. Moje najpierw brązowieją a potem faktycznie zanikają chociaż inne rosnące w innej części Ogrodu pozostają zielone a są tego samego gatunku.
Czy znasz może nazwę Twojej paproci? Wciągnęłabym ją na listę zakupów.
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tujko - ja pamiętam i na pewno się wybiorę do Elbląga. Wieki całe minęły od mojego ostatniego pobytu w Twoim mieście. Współczuję nerwówki odnośnie działki, ja to pamiętam z autopsji. Na mojej poprzedniej działce miałam takie historie co kilka lat.( Jak się spotkamy to Ci opowiem -bo to nie temat na forum. ) I co - działki są do dzisiaj! A ile nerwów i stresów mnie to kosztowało - to tylko ja wiem. Mam nadzieję że wszystko się U Ciebie unormuje. Trzymam za to kciuki!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od dzisiaj znów jest biało u mnie Agness. Nie widać ani odrobiny czarnego czy zielonego. U Ciebie może było trochę cieplej i odwilż szybciej uporała się ze śniegiem, bo tego chyba nie brakowało...
Comciu łagodna zima to pewnie będzie u Ciebie...Ja zawsze muszę się liczyć z mrozem choćby tylko w nocy. No cóż - taki region :roll:
Oranio miła ta paproć jest nasza rodzima i nie mam z nią żadnych problemów. To chyba podrzeń nadmorski, ale nie jestem pewna. Dość ładnie przyrasta jak na tak kiepskie warunki jakie ma u mnie :oops: Nie szukaj jej w sprzedaży. Zrobimy wiosną wymiankę. Za te obiecane chryzantemy dostaniesz ode mnie paprotkę. Ona jest zimozielona. Większość paproci rosnących u mnie też zanika na zimę, ale zdarzają się wyjątki.
Marysiu - trzymam Cię za słowo, że mnie odwiedzisz jak zrobi się cieplej. Elbląg to jeszcze nie do końca moje miasto. Chociaż w tym roku minie 10 lat jak nas tu przywiało. Sama nie kiedy to zleciało...

Zima już wróciła. Zrobiło się znów ładnie biało. Natura sama wymieniła roślinom kołderkę na czystą i puszystą. Czas wrócić do podsumowywania poprzedniego sezonu. Był dziwnie krótki przez te okresy suszy gdy tylko praca w ogrodzie polegała na podlewaniu i okresy deszczowe kiedy się nic nie dało robić. W porównaniu z rokiem 2009 ( powstał skalniak i wrzosowisko) wydawało mi się, że tak niewiele zdziałałam na działce. Po głębszym zastanowieniu doliczyłam się 4 nowych rabat i 2 poprawionych. Do tego posadziłam sporo krzewów i całe mnóstwo bylin.
Chyba najbardziej spektakularna zmiana roku 2010 u mnie to powstanie kwaśnej rabaty w miejscu basenu. Oj napracował się mój M, napracował.
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Izuniu ;:167 rabatka kwaśna - super !!!
Lubię podziwiać takie zmiany :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zeszłym roku powstała także nowa rabata żurawkowo-hostowa:

Również miejsce pod winobluszczem nabrało charakteru rabatki. Jesienią posadziłam tam jeszcze sporo cebulek wiosennej drobnicy i mam nadzieję, że wiosną będzie fajny widok.

Późną jesienią powstała całkiem nowa rabata - różanka. Na razie nie ma co pokazać, ale liczę na efekt jeszcze w tym roku.
Rabata pod brzozą zmieniła swoje oblicze i dostała orzechowe obrzeże.
Udało mi się też zakończyć rabatę wzdłuż płotu po prawej stronie. Trochę roślin znalazło już na niej swoje miejsce, ale wciąż widać gołą ziemię ;:224 Będzie gdzie posadzić kolejne nabytki.
W dużej mierze spełniłam swoje plany zakupowe na 2010r. Na działce przybyło krzewuszek, hortensji, róż i clematisów. O żurawkach nawet nie wspominam. Powiększyły się kolekcje prymulek, fiołków, goździków, dzwonków i paproci.
W sumie to chyba nie był taki zły rok...
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Piękne rabatki,gratulacje.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Izo! Trzymam Cię za słowo - i tylko czekam na hasło - KROKUSY!
Przyjadę na pewno :lol:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Izuś ale będę Wam zazdrościć uczty krokusowej
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń