Hippeastrum(zwartnica) cz.1
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne są Wasze hipki !!!!!
Sama na nie zachorowałam i mam już kilka - dwa z nich szykują się do kwitnienia
Mam tylko problem z cebulą zakupioną na allegro. Przyszła w opłakanym stanie, strasznie poobierana i zarażona czerowną plamistością. Podobno cebula przechowywana była 4 m-ce. Co mam dalej robić ? Przeczytałam, że żeby zmusić ją do ruszenia powinnam wrzucić ją do lodówki na ok 3-5 dni. Ale co dalej, co zrobić jak nie ruszy ?
Co Wy o tym sądzicie, błagam poradźcie.
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Sama na nie zachorowałam i mam już kilka - dwa z nich szykują się do kwitnienia
Mam tylko problem z cebulą zakupioną na allegro. Przyszła w opłakanym stanie, strasznie poobierana i zarażona czerowną plamistością. Podobno cebula przechowywana była 4 m-ce. Co mam dalej robić ? Przeczytałam, że żeby zmusić ją do ruszenia powinnam wrzucić ją do lodówki na ok 3-5 dni. Ale co dalej, co zrobić jak nie ruszy ?
Co Wy o tym sądzicie, błagam poradźcie.
Pozdrawiam serdecznie
Ania
- nusia
- 1000p

- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Skoro jest porażona czerwoną plamistością to najlepiej będzie jeśli wymoczysz cebulkę w środku grzybobójczym .Poczytaj sobie całą wątek o hipeastrum jest tu wiele rad odnośnie leczenia zarażonych cebul.Uważam ,ze nie ma potrzeby wsadzania jej do lodówki.
Poczytaj rady Czarodzieja ,aby ratować cebulkę.
Powodzenia.
Poczytaj rady Czarodzieja ,aby ratować cebulkę.
Powodzenia.
- herbata68
- 100p

- Od: 19 lip 2008, o 10:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam po dłuższej przerwie ! Widzę , że Wasze roślinki pięknie rozkwitają . Jeden z moich kilka dni temu też pokazał kim jest - poznajcie mojego Apple Blossom ( o ile dobrze rozpoznałem) . Jeszcze jeden za kilka dni zakwitnie . Prowdopodobnie będzie czerwony . Oczywiście nie omieszkam się pochwalić

"Lepiej kijek pocienkować , niż go potem pogrubasić" . Pozdrawiam . ARAS .