Miejsce na ziemi Ave - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.4

Post »

No tak, ślimaki lubią też powojniki.
Ale ja to generalnie tępię, bo nic bym nie miała...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa, a ja dziś kupiłam identycznego (chyba) powojnika jak Ty, u Ciebie na przywieszce Midwell Hal, a u mnie Cecile, może mi się już w oczach coś mieni, widzę,że od Marczyńskiego, więc pewne, a mój też, jakoś dziwnie takie same mi się wydają...
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Oj, Ewuś zaszalałaś! ;:63 Powojniki pierwyj sort! Alba Luxuliarns za mną chodzi :roll:
Będzie co podziwiać!
A odnośnie zacieniania podstawy powojników - juz kilka razy słyszałam, że hodowcy odchodzą od tej zasady :roll:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś-Gloriadei - i to jest bardzo dobra wiadomość, po co to ocienianie... nawet jak latem coś tam u nóg powojnika rośnie, to wiosną dopiero odrasta i tak powojnik nie ma osłony... a słonko już potrafi przygrzać... :)
A z Luxeriusem to zobaczymy jak będzie ;) ogladałam jego fotki jak przekwita, juz nie ma tych cudnych zielonych przebarwień, jest prawie cały biały... ale "w praniu" się okaże czy wart był zakupu. :D

Martusiu-Martam - jeśli Twój (Cecile) jest od Marczyńskiego to na pewno nie jest to Midwell :) bo ten też od niego - powojniki bywają bardzo podobne, może to jakieś krzyżówki po tym samym tatusiu, albo mamusi :uszy i dlatego takie podobne :;230 ale oba ładniutkie ;:138

100krociu - pomysł z łubinem świetny, tylko czy ta Gosia musi nas zawsze sprowadzać na ziemię... do ślimaków ?

Gosia - załapuj, załapuj, powojniki (te bylinowe, alpejskie, włoskie) są najlepsze... ja o wielkokwiatowych już nie myślę...
Mój M. nie patrzy z pobłażaniem na moje zakupowe szaleństwa, bo ja mam duuuży teren... i duuuże mozliwości upychania roślinek :;230

Aha - ważna sprawa - dotyczy sadzenia roślin w bliskiej odległości od tui (żywotników) :
Przy kratce umieszczonej koło tui posadziłam powojnik Jan Paweł II i Piluu - w pierszym roku po posadzeniu były rewelacyjne... w następnym było nieźle , w kolejnym złą kondycję przypisałam ostrej zimie... Praktycznie JPII ledwie odbił, a z Piluu została pojedyncza gałązka...obraz nędzy i rozpaczy.
Postanowiłam wykopać clematiska JPII, a w to miejsce dac jeden z nowo zakupionych... łopata ledwo weszła w ziemię - okazało sie, ze cała bryła korzeniowa powojnika jest opleciona i "zaduszona" przez korzenie żywotnika. Powojniki dostawały papusianie i wode znacznie częściej niz tuja, więc produkowała korzonki w tym lepszym regionie... ze szkodą dla moich powojników...
Wycięłam ile się dało, tych korzeni i oddzieliłam plastikową ścianką nasadzenia clematisa od korzenie tui.
Zobaczymy, co to da....
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Posadziłam powojnika w okolicy świerka, obawiam się, że będzie tak, jak przy Twojej tui.
Posadziłam kilka dni temu, więc chyba mogę tam jeszcze pogrzebać i zrobić parawan w ziemi :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Ładne zakupy zrobiłas u p. Andrzeja. Ja wybieram się w ten weekend. Co do doniczek to pomysl fajny ale czarny mocno sie nagrzewa więc nie wiem czy nie będzie za bardzo kumulować ciepła.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kumulować ciepła nie powinna, bo to tylko połówka doniczki, w dodatku od góry wycięta, więc podstawa clematiska będzie miała przewiew z drugiej strony :)

Elu, raczej oddziel korzonki od siebie... najlepiej byłoby posadzic powojnik z pół metra od drzewka... tylko skąd inni mają te fotki powojników wspinających się na drzewa... i jakoś nikt nie mówi o tym problemie przenikania się korzeni... ;:24
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

:wit Eve :D

Też przynabyłam powojnika :D .....czerwony więc nawet jego słabizna mrozowa mnie nie powstrzymała 8-)

Pamiętaj o oprysku profilaktycznym przeciwgrzybowym ;:108 ,ważniejsze od przenikania korzeni [te w dobrym podłożu kłębią się bez uszczerbku jeśli odpowiadają sobie pokoleniowo :)

Elsi powojnik przy świerku to jednak dwie różne bajki........proponuję zadołowanie powojnika w donicy :roll:

Ewuś u Ciebie jak w Paryżewie :D

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

No tak, muszę faktycznie przemyśleć to nasadzenie, albo wykorzystać stare duże wiadro :roll:
Chciałabym mieć darmową podporę, ale wymagania roślin inne, dzięki smokini.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko w Smoczej skórze - jestes jak Opoka i Wyrocznia ;:196 myślisz o wszystkim ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ewciu - znowu zrobiłaś piękne zakupy ( do tych CLEMATISÓW to aż mi się oczy śmieją ) , ale całkiem mnie obezwładniły zdjęcia upraw parapetowych - tyle ich !!!
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, tych upraw parapetowych to... miało w ogóle nie być :oops: ale "złamałam się" w sklepie z nasionkami i taki tego skutek.... ;:224
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Ave!!! Z emocjami takim Cię pozdrawiam, bo....zakupy, wiesz :;230 Kwalifikujesz się do tych nieustannie i coraz zachłanniej kupujących :;230 znamy... Możemy podać sobie łapki w temacie powojników. Night Viel mam, ale Kryspina wygląda bardzo zachęcająco. To też viticella, więc nie ma co martwić się o choroby. Dzięki za fotki turkiestańskich tulipanów. Rozejrzę się za nimi, w stosownym czasie :lol: I ta uwaga o bliskim sadzeniu powojników przy iglakach! Przyda się!
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wituś, Słonko drogie, czuję właśnie, że ja z tych "Nieustannie" :;230

A czy masz może fotke Night Vila ? bardzom ciekawa jak u Ciebie wygląda ;:180
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ewulku, jak już wysiałaś tytoń do doniczki, to chyba nie masz wyjścia, musisz go przepikować :?
A w przyszłym roku posiej wprost do gruntu :D Wówczas usuniesz siewki tam, gdzie będą za gęsto i po krzyku :D
Powojniki zafundowałaś sobie ekstra ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”