Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Zablokowany
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Post »

Mediolobiwki i ajlosterki trzymam w piąteczkach. Czwórki uważam za mało praktyczne, chyba, że do wysiewów. Aureiflorki mają spore kwiaty, generalnie średnica kwiatów medio, patrząc teraz na linijkę, się waha tak od 2,5 do 4,5 cm. Maluszki kwitnące po raz pierwszy wydają i też maciupcie kwiaty poniżej 2 cm. W dorosłym wieku się jednak wielkość pojedynczego kwiatu nie zmienia. Zmienia się ilość, bo roślinka o średnicy 2 cm i solidnej rzepce jest w stanie wydać naprawdę dużą ilość kwiatków. Generalnie ja powoli się zaczynam przesiadać na siódemki i większych doniczek już nie planuje dla moich maluchów. Kilkunastoletnie rośliny, w szczególności pędzone spokojnie mogą być większe, ale ja nie pędzę, a z czasem myślę nadmiarowe odrosty po prostu odcinać. No bo generalnie aureiflorki akurat rosną długo pojedyńczo w troszkę większe kulki, ale większość medio czy ajlo to szybko zaczyna się krzewić. Można pędzić w duże misy, a jak ktoś chce to większość roślin da się dożywotnio utrzymać w małych doniczkach. Także polecam. Można mieć kolorowe kobierce na małej przestrzeni ;)

A dziś oglądałem meksykańskie miniaturki. Te akurat wszystkie są w szósteczkach. Muszę w najbliższym roku dobrać T. lophophoroides.
Obrazek

Najbardziej mi się podoba kolo, który był normalnie posadzony, tzn. wystawał kilka cm nad powierzchnię, a teraz poszedł do piachu.
Obrazek
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

czarny pisze:A dziś oglądałem meksykańskie miniaturki. Muszę w najbliższym roku dobrać T. lophophoroides.
Obrazek
No aż się prosi uzupełnić!!! :D Fantastyczna skrzyneczka! ;:215

A następną zacząć od polaskich, bo jakoś mało ich widzę ;)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje też się pochowały :) ale trudno się dziwić ja turbiniaki podlałam ostatni raz w połowie sierpnia bo potem to już chłodne noce się zaczęły a gdzieś wyczytałam, że poniżej 10 stopni to lubią sobie przygnić z lekka.
Nie wiem czy słusznie robię ale wolę dmuchać na zimne bo przecież u mnie one tak jak i inne pod gołym niebem stoją i do tego w ogrodzie a tam zawsze chłód nocami od pola ciągnie(i rosa też oczywiście)
Tylko ten mój czeski zestaw pseudomacrochele w ilości szt 4 wygląda tak jak wyglądał :evil: doniczka jedynie jakaś taka bardziej okrągła się zrobiła a one opite jak bąki i dalej błyszcząco zielone :evil:
Jedynie dwóch nabytków tegorocznych nie przesadziłam i te turbiniaki to jeden z nich. Aż jestem ciekawa w czym one siedzą?

Ładny zbiorek masz w tej meksykańskiej skrzynce ;:333
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ten mój jeden T. pseudomacrohele kupiony od Pana z Ligoty też jest w zasadzie od Czechów, bo miał etykietkę jeszcze z nazwą czeskiego hodowcy, tylko już mi wyszło z głowy, jak się zwał. Żałuje, że nie wziąłem przynajmniej drugiego. Kupiony był opity, jak smok i długo po przesadzeniu się ten stan utrzymywał. Ale, że przesadzony ze zwykłej ziemii do substratu z jakimś 50% żwirku to teraz już wygląda, jak człowiek ;)

A T. polaskii są niby trzy, w tym ten wkopany w ziemię, więc ich styknie, no chyba, że nie są tym czym są, bo się na tych badylach nie znam ;)
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

skrzyneczka mi się podoba, w moim guście ;:215
czarny pisze:Najbardziej mi się podoba kolo, który był normalnie posadzony, tzn. wystawał kilka cm nad powierzchnię, a teraz poszedł do piachu.
tęż tak lubię , gymnole mi się tak robią
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Właśnie o te rozmiary i taką odpowiedź mi chodziło. Super. Wiesz jednak, co dobre ;:108
A skrzyneczka rzeczywiście przepiękna...
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

czarny pisze:Ale, że przesadzony ze zwykłej ziemii do substratu z jakimś 50% żwirku to teraz już wygląda, jak człowiek ;)
Ale one raczej nie w zwykłej ziemi ;:185 zsypałam ponad 2 cm czystego kamienia(wygląda jak marmur) z wierzchu i podejrzewam jakąś jasno rudą glinę też z marmurem.
No nic ten rok wytrzymały to i jeszcze jeden posiedzą tym bardziej, że dość dużą doniczkę mają i udało mi się ich nie zgnić :lol:
Poprzesadzałam echinocereusy te dostane i część swoich,kilka gymno i mamilarki co to się dawno prosiły i chwilowo mam dosyć bałaganu.
Chyba, że mnie natchnie po świętach ;:224
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

czarny napisał: z czasem myślę nadmiarowe odrosty po prostu odcinać.
======================================================
Tylko ich nie wyrzucaj ,bardzo chętnie ich ukorzenie ;:180 a co do skrzyneczek to są wygodne i jak się zapełni,
to nie mają dużej wagi i można z łatwością przenosić na zimowisko,całą kolekcję trzymam w tych skrzyneczkach ;:108
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Okazuje się, że kolekcja meksykańczyków też się rozrasta. Jak dobrze mieć dużo miejsca...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do nadmiarowych odrostów, które będą wychodzić poza siódemkę, to niestety, ale pewnie to jeszcze z 10 lat zajmie moim siewkom ;)

Mam nadzieję, że moim paru meksykańcom na wiosnę postawię prosty foliak, który będą dzielić z pomidorami, hehe. Mediolobiwki na stole ze świeżym powietrzem się czują, jak ryba w wodzie, ale tym chyba lepiej foliaczek posłuży. Natomiast co do poprzedniej kuwetki to sezon zaczynałem z pięcioma lofkami. Lofek jak widać bardzo dużo nie przybyło, ale kuzynostwa w postaci turbinek owszem. Ale jeszcze gorzej mi poszło z astrakami. Tutaj sezon zaczynałem z czterema roślinami, a skończyłem jak na poniższym zdjęciu. Nadmiar przestrzeni to nie jest za dobra rzecz, no bo wyszła niezła porażka...
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Kolekcja astrofytów naprawdę już liczna. I jak widzę (przydały by się większe fotki) urozmaicona i ładna. Doskonale, będzie co oglądać jak już rebucjowate przekwitną. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

No i to jest to, co ja lubię najbardziej...Wreszcie coś, o czym mam jako takie pojęcie... ;:306 Chyba zacznę kolekcjonować astrofyta... ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36

Post »

Już tam od razu porażka ;:306
Taką partyjkę to ja bym z miłą chęcią przygarnęła ;:108
Jak na razie udaje mi się dotrzymać postanowienia - żadnych nowości w tym roku, ale patrząc na takie astraki, mam wątpliwości, czy silna wola pozostanie do nowego sezonu nadal tak silna :twisted:
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

A miało być tak pięknie...same mediolobiwki... :wink: :;230
Witaj w klubie - ograniczać się jest trudno!
Skrzyneczki jak skrzyneczki, ale zawartość - ;:215 Obejrzałabym chętnie z bliska.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

czarny pisze: wyszła niezła porażka...
Ale za to jaka estetyczna :D
Osobiście pozbyłabym się z tych skrzynek paru dzikusów, ale spokojnie można je wrzucić w koszty :wink:
I dobrze, że zostawiłeś to jedno wolne miejsce - to dobry znak na przyszłość ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”