Ogród - mój azyl - JolantaG cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród - mój azyl - JolantaGraj cz.3

Post »

Joluś!, może ten Ci się spodoba:

Idzie strapiony i zafrasowany facet przez las. Nagle na drogę wyskoczyła mała zielona żabka i mówi ludzkim głosem:
- Czym się tak martwisz ?>
- A, bo życie jest do d*py. Dom się wali, żona brzydka, auto w rozsypce, kasy brak... Ogólnie lipa.
- Nie martw się. Idź do domu a wszystko będzie OK.
Facet wraca, patrzy a tu chata pięknie odstawiona, żona piękna jak Cindy Crowford, pod bramą garażu stoi Maybach a w skrzynce na listy wyciąg z konta, który po prostu powalił go na kolana. Jak już doszedł do siebie, postanowił podziękować żabce za to, co dla niego zrobiła i wrócił się do lasu . W tym samym miejscu spotkał żabkę i mówi:
- Żabko, jak mogę Ci się odwdzięczyć za twe dobre serce ?
- Nigdy nie kochałam się z nikim...
- Rozumiem, ale ty jesteś żabką. Jak to możemy zrobić ?
- Mogę zamienić się w kobietę. Jednak większość mocy czarodziejskiej zużyłam na dobry uczynek dla ciebie, więc mogę przemienić się najwyżej w 12-13 letnią dziewczynkę.
- Rób żabko, co chcesz. Zawdzięczam Ci tak wiele, że nie będzie mi to przeszkadzać.
- ... i tak to było , Wysoki Sądzie a nie tak, jak gada ta gówniara.
Roman Polański ;:7 ;:7
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie można tak tyrać co dzień- dlatego masz dziś lenia i bardzo dobrze :lol: :lol: Jolu :lol:
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Witaj Jolu!
Piękny raj Pani Graj :lol:
Tylko tak można okreslić to cudne miejsce! I przy lesie ! I pasieka!
Ale zdrowie to trzeba mieć i zapał :!: Podziwiam pracowitą pszczółkę :)
Wątek przejrzałam pobieżnie, szczególy odkładam na zimowe popołudnia i wieczory :wink:
Sałatkę buraczaną dzisiaj zrobię, buraki już ugowane :)
We wcześniejszym poście widziałam haftowany krzyżykiem ogród, czy to też Twoja praca :shock:
Pozdrawiam :D
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

RENATKO ,ty już masz ogród przygotowany do zimy ,więc nie musisz nic robić .Przede mną jeszcze mnóstwo pracy .
IGUŚ ,ty chociaż zarabiasz na chleb i chciejstwa ogrodowe ,a ja nie pracuję zawodowo ,więc muszę harować w domu i ogrodzie . :wink: :lol: :lol: :lol:
WIOLU ,dziękuje .My miłośnicy ogrodów ,to już jesteśmy w większości ,takie pracowite mróweczki . :wink:
ANIU ,dziękuje za ;:3 ,nawet dzisiaj przez chwilkę świeciło .
ISIU ,dziękuje .Na razie dalie i canny jeszcze nie pomarzły ,więc ich nie ruszam .
GABRYSIU ,dziś mam znów maleńkiego lenia .Zrobiłam tylko obiad ,posprzątałam ,wyprałam ,zaprawiłam paprykę i zrobiłam zakwas na barszcz.To nie wiele ,bo w ogrodzie nic nie zrobiłam .
BOGUMIŁO .,też mam mrożonki w zamrażarce[pierogi ruskie i z truskawkami ],ale gotuję je wtedy kiedy nie mam czasu zrobić nic innego .
MAJECZKO ,odpoczywam ,odpoczywam ,wiem ,że zdrowie najważniejsze .
STASIU ,właśnie o to mi chodziło .
ROMA ,no właśnie leń mnie dopadł ,a praca czeka .
EUS,dziękuje za aż tyle miłych słów . :shock: Haftowany ogród to też moje dzieło .
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Jolu!

Ja w ogrodzie trawy mam od czterech lat i bardzo je polubiłam bo wyglądają pięknie cały rok.
Podkreślają urodę innych roślin. A tak naprawdę warto je sadzić dla jesieni. Wtedy są urocze.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Jolu piękny ten biały Hibiskus :lol: Ja mam niebieskiego, jakbyś kiedyś miała nadprogram, to ja bym poprosiła :wink:
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Jolu, ale z Ciebie pracowita pszczółka. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Awatar użytkownika
asiula13
1000p
1000p
Od: 16 cze 2009, o 11:15

Post »

Melduję się i ja w wątku :D Zachwycający ten Hibiskus :D
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GORYCZKO ,trawami zainteresowałam się dopiero gdzieś od miesiąca lub dwóch .Wcześniej mi się nie podobały ,a raczej nie widziałam ich w swoim ogrodzie .Teraz żałuję ,bo wiele razy miałam okazję je kupić ,a tak mam tylko parę odmian .Wiosną sobie odbije i jak tylko trafię na jakieś fajne ,to na pewno obojętnie obok nich nie przejdę . :wink:
ROMA,będę próbowała ukorzeniać moje hibiskusy ,jak się uda,to sadzonka będzie dl Ciebie .
Nie wiem kiedy najlepiej ukorzeniać hibiskusy :oops: :?:
MAJECZKO ,dziękuje . :oops:
ASIULA ,dziękuje za wizytę i zapraszam ponownie . :P

KALENDARZ BIODYNAMICZNY z TVP .1

Obrazek

http://ww6.tvp.pl/4915,20090929933206.strona

Całkiem dobrze wygląda kalendarz ,więc jutro będę mogła zrealizować swoje plany -kiszenie kapusty . :P :heja
x_P-42

Post »

Jolu, jeśli możesz , napisz mi na pw , jakiej wysokości kupiłaś hibiskuska pstrego i w jakiej cenie. Chciałabym porównać z moim zakupem.
Życzę Ci na dziś dużo słoneczka ;:3
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pola42 pisze:Jolu, jeśli możesz , napisz mi na pw , jakiej wysokości kupiłaś hibiskuska pstrego i w jakiej cenie. Chciałabym porównać z moim zakupem.
Życzę Ci na dziś dużo słoneczka ;:3
Kupiłam go w zeszłym roku i naprawdę nie pamiętam ile za niego dałam .Na pewno nie był drogi .Myślę ,że w granicach 10 zł .
Dziękuje za ;:3
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Witaj Jolu!
Nie mogę wyjść z podziwu, tyle talentów i jeszcze haft :D
Sałataka jest pyszna, wczoraj zrobiłam połowę porcji a dzisiaj jeszcze dorobię, buraki mi zostały ugotowane, nieco mniej cebulki dodam, bo trochę za bardzo cebulowa :D
Hibuskusy zachwycam się z daleka, widziałam piękne, duże okazy w Kołobrzegu, ale nie w mim klimacie :(
A haft - podziwiam pracowitość, którejś zimy popełniłam dwa obrazki, jeden 35cmx45 cm, a drugi mniejszy, jak kartka od zeszytu. Nie powiem, wciąga, ale to ślęczenie, liczenie krateczek, nie dla moich oczu :wink: U ciebie to jednorazowa praca, czy hobby? :)
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eus pisze:Witaj Jolu!
Nie mogę wyjść z podziwu, tyle talentów i jeszcze haft :D
Sałataka jest pyszna, wczoraj zrobiłam połowę porcji a dzisiaj jeszcze dorobię, buraki mi zostały ugotowane, nieco mniej cebulki dodam, bo trochę za bardzo cebulowa :D
Hibuskusy zachwycam się z daleka, widziałam piękne, duże okazy w Kołobrzegu, ale nie w mim klimacie :(
A haft - podziwiam pracowitość, którejś zimy popełniłam dwa obrazki, jeden 35cmx45 cm, a drugi mniejszy, jak kartka od zeszytu. Nie powiem, wciąga, ale to ślęczenie, liczenie krateczek, nie dla moich oczu :wink: U ciebie to jednorazowa praca, czy hobby? :)
Sałatkę z buraczków robiłam z 7 porcji ,ale cebuli też dałam o wiele mniej ,bo wydawało mi się że będzie zbyt cebulowa .
Z wyszywaniem krzyżykowym skończyłam jakieś 2 lata temu ,bo oczy odmówiły mi współpracy .Wyszywałam przez wiele lat i takich ,,dzieł,, :wink: mam wiele ,ale ten ogród to największa ,jeśli chodzi o rozmiary ,moja praca.
Hibiskusy ,jak na razie ,okrywam na zimę ,bo nawet u mnie mogły by przemarznąć .
x_P-42

Post »

JolantaGraj pisze: 3,20 kapusta ,3kg buraczki ,0,60 cebula [ja daję mniej],,0,30 cukru ,0.10 sól ,1 szkl.octu,0,5 szkl.wody ,.,1szkl.olej .
,pieprz ,ziele ang.,liście laurowe .
Kapustę poszatkować .,posolić ,na chwilę zostawić .Ugotować zalewę z podanych składników .Ugotowane buraczki ,zetrzeć ,dodać olej ,i zalewę oraz cebulę pokrojoną [ja przekręcam przez maszynkę ,żeby jej nie było widać ,bo rodzinka nie lubi ,a jak nie widzi to nie protestuje ].Wymieszać z kapustą .Nałożyć do słoików .Pasteryzować nie za dlługo ,tylko tyle ,żeby słoiki chwyciły .
Jolu, ta kapusta ma być biała, surowa w główce ?
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

POLU ,tak ,to ma być biała kapusta ,surowa ,w główce .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”