Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wczesna marchew i inne
Dorotko, ja oczywiście też mam jeszcze część marchwi niewysianej, ale tych na późniejsze zbiory oraz do przechowywania.
Re: Marchew
Muszę się pochwalić marchewką, która nie wiadomo, kiedy wykiełkowała
Rośnie w gruncie, przetrzymała przymrozki
Ale w tej chwili ma już spore korzonki, jutro zrobię zdjęcie. W ubiegłym roku cała grządka marchwi zupełnie nie wykiełkowała. Najpewniej to ta... Może była zbyt głęboko posiana? Takim sposobem u nas sezon marchewkowy ogłaszam za rozpoczęty

Ale w tej chwili ma już spore korzonki, jutro zrobię zdjęcie. W ubiegłym roku cała grządka marchwi zupełnie nie wykiełkowała. Najpewniej to ta... Może była zbyt głęboko posiana? Takim sposobem u nas sezon marchewkowy ogłaszam za rozpoczęty

Pozdrawiam,
Ryszard
Ryszard
Jak długo może wschodzić marchew? Ja swoją wysiałam 10 kwietnia i był to ostatni ciepły i bezdeszczowy dzień w mojej okolicy (północno-wschodnia Polska). Ziarenka marchwi były na taśmie. Potem nastąpił długi czas deszczu, zimna, pogoda ogólnie do kitu.... Nie widać żadnych małych marcheweczek..... Czekać jeszcze na nie, czy wysiewać nową? Jak doradzacie? 

- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też wysiałem w podobnym terminie. Powoli wschodzi .
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Ja dopiero dzisiaj wysiałem wczesna marchew, wcześniej w warzywniku stała woda. Moja ulubiona odmiana Chantenay. Na rynku Polskim nieznana i niesprzedawana. Tzn. ma coś tam Torseed ale na opisie jest napisane "typu" Chantenay.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Korzenie krótkie (około15cm) w kształcie szerokiego klina. Mam do niej sentyment bo za dzieciaka miałem taką w warzywniku.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- ZielonaZabka
- 500p
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dziś przerwałam moją amsterdamską. Mam tylko jeden rządek do pochrupania dla dzieci, bo w warzywniaku królują psiankowate.
Iza
- seba1999
Jak dobrze pamiętam siałem taką samą - jest identyczna lub troszkę większa
Na razie rośnie bez zarzutów .

Na razie rośnie bez zarzutów .
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
A ja nie moge rozróżnić co jest co bo moja długo nie wschodziła,a siana była na taśmie a teraz zaczął wyłazić koperek ze zeszłego roku-dziko rozsiany.Nie wiem jak to rozróżnić,bo wszystko podobne do włosa.Musze poczekać aż podrośnie albo po zapachu sprawdzić.Jak nie marchew to dosieje sie.
- ZielonaZabka
- 500p
No cóż, jeśli rośnie w rządku to marchew, a jeśli byle jak to koperek :p aczkolwiek u mnie koper z samosiewu wzeszedł już dawno, więc obstawiałabym, że teraz to marchew.
Hanusia, ja kilka dni temu dosiałam - też mi nie wzeszła marchew na przechowywanie. Zdąży urosnąć.
Hanusia, ja kilka dni temu dosiałam - też mi nie wzeszła marchew na przechowywanie. Zdąży urosnąć.
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
- seba1999