Alionuszka pisze:Zachęcający Twój kącik kawowy,szkoda,że tak daleko,z chęcią by się posiedziało,pooglądało i powymieniało co poniektórymi rarytasikami.Krokosmia u Ciebie w rozkwicie,u mnie pączków nie widać-chyba zbyt mała cebulka,no cóż trzeba poczekać do przyszłego roku.Rudbekia biała też mi wychyla swe majestatyczne kwiatostany.
Nelu zapraszam na kawkę choć wirtualnie i też żałuję bardzo że to daleko bo chętnie dołączyłabym do
wpólnych odwiedzin i wymiany roślinek. A mam mnóstwo na zbyciu ale za drogo by cokolwiek przesłać.
Uwielbiam tą biała rudbeckię 'Biały Łabędź'. Muszę jej mieć więcej i albo dokupię na jesieni albo rozmnożę. Kiedyś
miałam też pomarańczową 'Art's Pride' ale po dwóch latach znikła. Ta biała bardziej mi się podoba. Zajrzę do Ciebie
by zobaczyć jak Ci kwitnie.
Uściski
gloriadei pisze:Wiesiu,
przytulny kącik kawowy milo zaprasza do odpoczynku
krokosmia ma piekne kolorki i tak ładnie zakwitła!
moja przygoda z krokosmia była jednorazowa i nieudana, wiecej nie próbowałam,
ale twoje zdjecie znowu mnie zachęciło ;)
a te żółte krwawniki maja niesamowity kolor! taka cytrynka!!!
nie rozchodzą ci sie za bardzo po ogrodzie od korzenia?
za nimi widzę dalie... o mnie tez już zaczynaja kwitnąc - lubie te kwiaty,
choć zwiastują ... jesien
zeby tak mozna zatrzymac lato na dlużej
pozdrawiam

Ewciu dla mnie to jest też już trzecia przygoda z krokosmią. Pierwszą posadziłam z malutkich cebul za
płytko i wymarzła zimą po słabym kwitnieniu. Następną posadziłam na głębokość 15 cm ale miała za mało
miejsca i słońca i nigdy nie zakwitła. Do dzisiaj ostały się dwa liście. A tą kupiłam jako sadzonkę już z liściami
i dorodną i dobrze jej sie rośnie i pięknie kwitnie, choć podejrzewam że za płytko posadzona. To ją chyba na
jesień zakopię trochę głębiej.
Kwawniczki 'Golden Plate' są niezawodne ale w tym roku za wysokie mi urosły. Te na zdjęciu są z siewu i nie są
aż tak olbrzymie ale pozostałe maja ponad 2m. Chyba je zastąpię czymś niższym i równie długo kwitnącym
w przyszłym roku. Jak dotąd one są zdyscyplinowane nie rozchodzą się po ogrodzie.
A dobrze wypatrzyłaś dalię, . To moja jedyna otrzymana jako gratis w przesyłce. Nie mam gdzie przetrzymywać
korzeni zimą i dlatego wszystkie co miałam znikły.
A do jesieniu Ewciu jeszcze daleko i zwiastunów będzie więcej.
Jeszcze się nacieszymy latem zanim nam ucieknie ;:2