Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi

Post »

Jolka raczej się nie wybiorę...dopiero przeziębienie mnie puszcza, najgorzej że przyplątał się paskudny katar i kaszel.
Nie chcę nikogo zarazić ;:14

jolusiek123 :wit witaj, psina jest wybitnie uzdolniona...ostatnio robi za kota, łapie myszy w ogrodzie :wink:

Małgosiu już to zauważyłam, wykopałam i posadziłam w inne miejsce...prawie wrosła w liliowce...podzielę na mniejsze kawałki i wkopię do dużego wiadra z odciętym dnem...dzisiaj chyba się za to wezmę bo trawka zaczyna rosnąć. Ta na fotce przez sezon strasznie się rozrosła, jest bardzo ładna ale tak jak piszesz szybko zawaliła by inne rośliny.
Co do wykopania kępy to trzeba się po gimnastykować, z podziałem też miałam problem. Szkoda mi wyrzucić gdzieś na obrzeża bo listki bardzo ozdobne, na fotce tego nie widać...nie wychodzą mi zdjęcia, chyba fotograf jest do d..y.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ;:167 dziękuję za nowe fotki ogrodowe ;:196

A co wysiałaś, pochwal się :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też mam podobną kępę trawy ,ale nie zauważyłam żeby była expansywna :roll: Wstawiłam fotki lawendy ...oceń :lol: Zimy już nie widać na Twoich fotkach ;:138
Aniu zobacz czy to jest ta sama :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko :wit na fotkach są byliny, mieszanka roślin średnio wysokich...nie wiem jeszcze co zeszło, dopiero po następnych listkach może coś rozpoznam. Łubin jest na pewno, chyba maki wieloletnie-listki mają meszek. Kupiłam ziemię do niczego, część nasion spleśniała. Wysiałam też lawendę i bazylię ale tylko kilka szt zeszło, dobrze że wszystkiej nie wysiałam. Bliżej wiosny wysieję bezpośrednio w ogrodzie. Jestem w sumie zadowolona, te sadzonki jeśli przetrwają to zapełnią puste miejsca że więcej nic nie wcisnę. Dzisiaj próbowałam zruszyć ziemię ale jest strasznie mokro i dałam sobie spokój.
Halinko dzisiaj wykopałam sadzonkę wiciokrzewu, nawet jest ładnie ukorzeniona.

Romko ;:167 wydaje mi się że jest inna...w Twojej liście wyrastają tylko od dołu a u mojej na całej długości pędu. Jak pokarzą się listki to postaram się zrobić lepsze zdjęcie. Ta na prawdę jest ekspansywna, przez sezon zrobił się krzaczysko 1 m średnicy...a posadziłam malutką kępkę o średnicy ok 10 cm.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 dziękuję ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak zrobiłaś sadzonkę wiciokrzewu :?: Też mi się widzi inna, wcale się nie rozrasta :roll:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można zrobić z sadzonki zdrewniałej- trzy węzłową, liczy się trzy zgrubienia na patyczku. Ucina się 1 cm od zgrubienia, na dole patyk tnie się poziomo a górę pod skosem i do doniczki, tak żeby było widać jedno zgrubienie. Z tego zgrubienia wyjdą pierwsze listki. Patyczek powinien mieć grubość ołówka.
Można też przyłożyć gałąź, zrobić dołek i przysypać pęd, przyłożyć kamieniem wtedy jest pewność że gałązka przypadkiem nie zostanie wyrwana z ziemi. Jak pokarzą się korzenie można odciąć od rośliny matecznej.
Dopiero na jesieni można przekopać na miejsce stałe.

Sadzonki krzewów pokazane na fotce, trzymam w domu...ucięłam troszkę dłuższe, w ogrodzie tnę na trzy węzłowe.
W taki sposób rozmnożyłam tamaryszek, krzewuszkę, tawułkę i wiciokrzew. Kiedyś nawet udało mi się ukorzenić klematis, sadzonkę pobrałam w grudniu. Głupia byłam trzy razy przesadzałam i mi w końcu padła...nie mogłam znaleźć dla niej miejsca :?
Jeśli Masz jakiś krzew w pobliżu, utnij gałązkę i wypróbuj...jeśli postawisz doniczkę z sadzonkami na parapet to na okno pół cieniste. Nie wolno stawiać bezpośrednio na ;:3
W ogrodzie gałąź trzeba przyłożyć od północnej strony wtedy ziemia szybko nie przesycha i jest wilgoć.
Nie wiem czy nie namieszałam :| najlepiej jak zrobię fotki i pokarzę naocznie jak to zrobić ;:108

Obrazek

Romko jeśli nie przytniesz gałęzi to się nie rozrośnie...na początku przez dwa trzy lata trzeba przycinać wtedy ładnie się zagęści. Ręczę że nic mu nie będzie. Na początku przycina się nisko a potem coraz wyżej, teraz przycinam tylko wystające końcówki.
Wstawię fotkę w stanie bezlistnym, po corocznym przycinaniu zrobił się ładny pokrój.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzak wiciokrzewu...regularnie podcinany porządnie się zagęścił... nie widać na fotce ale wypuszcza już pierwsze pączki.
Obrazek
Kilka nasionek łubinu ładnie zeszło, pozostałe maluszki są mi nie znane. Wszystkie nasionka wysiane z mixu.
Obrazek
Te też z mixu, byliny :D
Obrazek
Szarotka alpejska...bardzo powoli rośnie.
Obrazek
Psina brata, obdeptał mnie dookoła...wczoraj pogryzł krzewuszkę posadzoną na jesieni i w końcu wykopał...znalazłam na trawniku i posadziłam od nowa ale nie wiem co z niej będzie. Wierzbę babilońską też ugryzł. W ogóle nie wychowany ;:108 :;230
Obrazek
Dalie od Jolki1, dziękuję ;:196 Plus cebulki mieczyków w kolorze czerwonym ;:167
Obrazek
Dzisiaj był spory przymrozek a teraz jest mgła i zimno.
Obrazek
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu wszystko zrozumiałam , ja też swoje podcinam i przygięłam gałązki, tylko nie wiedziałam żeby na północ :cry: Ładnie Ci wschodzą nasionka ;:138 Popatrz, a tak mu dobrze z oczu patrzy , śliczny jest :;230 :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu widzę u Ciebie las siewek :D lada moment i szykuje sie pikowanko 8-) :lol: Starczy parapetów :?:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romko ;:167 w czerwcu posadziłam patyczki krzewów, wszystkie się przyjęły. Taki sposób jest dobry, tylko trzeba pamiętać żeby przyciąć sadzonki w następnym toku, wtedy ładnie się rozkrzewią.

Aga :wit ja nie jestem Jola :;230 pikować nie mam zamiaru, zrobi się cieplej od razu posadzę w ogrodzie.

Dzisiaj zruszyłam ziemię, ale nie wszędzie bo jeszcze wszystkie cebulki nie zeszły.
Zgrabiłam co się dało, odkryłam też róże...nie wiem czy nie za wcześnie :?:
Hortensja ogrodowa przemarzła, znowu nie zakwitnie...peonia krzewiasta też wygląda na przemarzniętą. Nic przy niej nie robiłam jeszcze poczekam.

Pierwsze oznaki wiosny

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ąniu dawno mnie tu nie było :wink: piszesz ze z lawendy wyszły Ci parę roślinek lawenda tak wschodzi ja siałam dwa razy i dwa nasionka mi zeszły :)lawendę przycinam po kwitnieniu ,można teraz przyciąć i uformować .Widzę że u każdej z nas parapety okienne pozastawiane siewkami. ;:63 pytasz o link do wątku :nie mam założonego wątku tu na forum zastanawiałam się czy teraz nie założyć wraz z wiosną ;:14 Ja tu na forum pierwszy raz zajrzałam dopiero w tym roku w styczniu. :oops: Pozdrawiam .
Pozdrawiam... Alina .
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko :wit przewertowałam cały album,Masz piękny ogród...proszę załóż wątek ;:108
Nie mogłam się napatrzeć na roślinki, klematisy, pustynniki, różyczki cudne, nie wspomnę o cebulkowych.
Nasiona słabo mi skiełkowały...kupiłam ziemię uniwersalną ale okazało się że jest do niczego. Wszystko pleśnieje, widocznie jest bardzo dużo torfu. Nie mam gdzie kupić ziemi ogrodowej, nasiona w ogrodowej schodziły mi prawie wszystkie.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja kupiłam specjalną ziemię do wysiewów , chyba taka jest najlepsza :roll: Aniu spróbuję w czerwcu z patyczkami :lol: Ale Ty masz przestrzeń Aniu ;:138 http://www.youtube.com/watch?v=UDDzeP_Hjj8 Wkleiłam Ci link do cięcia winorośli może się przyda :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”