Mój ogród - mariasen cz.1
- mariasen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moi lubią ciasta, które piekę. Mam kilka przepisów, które sobie udoskonaliłam albo wymyśliłam.
Podstawowe to tort bezowo-kawowy, ciasto z gorzkiej czekolady z wiśniami, ciasteczka z ziaren słonecznika i sezamu, ciasto z orzechami, jabłecznik z dużą ilością jabłek i jeszcze kilka innych. Czasami nawet lubię piec.
Podstawowe to tort bezowo-kawowy, ciasto z gorzkiej czekolady z wiśniami, ciasteczka z ziaren słonecznika i sezamu, ciasto z orzechami, jabłecznik z dużą ilością jabłek i jeszcze kilka innych. Czasami nawet lubię piec.

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Dziękuję za zaproszenie
To bardzo prawdopodobne, bo bywamy w Poznaniu - rektor UAM to wieloletni przyjaciel mojego M. Ostatnio miało to miejsce właśnie z okazji jego wyboru na rektora, impreza była pod koniec października.
Potraw typowo afrykańskich nie robię, bo i ciężko u nas o składniki. Niemniej przygotowuję pyszny marokański couscous, zapraszam serdecznie

Potraw typowo afrykańskich nie robię, bo i ciężko u nas o składniki. Niemniej przygotowuję pyszny marokański couscous, zapraszam serdecznie

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Majko, do tej potrawy potrzeba sporo składników- mięsa: kurczak i jagnięcina, warzywa: marchwew, bób, cukinia, kapusta, papryka, ciecierzyca, przyprawy: kumin, kolendra, pieprz, sól, harissa, oliwa z oliwek. Do tego oczywiście kaszka couscous.
O ile można zrezygnować z kapusty czy papryki, to ciecierzyca jest obowiązkowa. Im więcej gatunków mięsa, tym danie lepsze. Jagnięcina nadaje typowy arabski smak.
Mam nadzieję, że się spotamy
O ile można zrezygnować z kapusty czy papryki, to ciecierzyca jest obowiązkowa. Im więcej gatunków mięsa, tym danie lepsze. Jagnięcina nadaje typowy arabski smak.

- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Monia68 pisze:Majko, do tej potrawy potrzeba sporo składników- mięsa: kurczak i jagnięcina, warzywa: marchwew, bób, cukinia, kapusta, papryka, ciecierzyca, przyprawy: kumin, kolendra, pieprz, sól, harissa, oliwa z oliwek. Do tego oczywiście kaszka couscous.
ale dzisiaj jemy pączki

http://www.paczekdlaciebie.pl/196098
- mariasen
- Od: 10 paź 2006, o 21:58
Moniko, dziękuję przy okazji spróbuję zrobić.
Iwonko, oczywiście że dzisiaj pączki i faworki. Pączek od Ciebie wygląda bardzo smakowicie, a zaraz się zabieram za ciasto do faworków.
Z pozostałych białek robię ciasto makowe
proporcje
tyle samo objętościowo białek, cukru, mąki, maku, połowa objętości oleju, łyżeczka (lub mniej) proszku.
Ubijam pianę z białek dodaję cukier i ubijam dalej, dosypuję wymieszany mak z maką i proszkiem, wlewam olej i delikatnie mieszam. Do masy dodaję orzechy lub skórkę pomarańczowę i piekę w podłużnej blaszce.
Iwonko, oczywiście że dzisiaj pączki i faworki. Pączek od Ciebie wygląda bardzo smakowicie, a zaraz się zabieram za ciasto do faworków.
Z pozostałych białek robię ciasto makowe
proporcje
tyle samo objętościowo białek, cukru, mąki, maku, połowa objętości oleju, łyżeczka (lub mniej) proszku.
Ubijam pianę z białek dodaję cukier i ubijam dalej, dosypuję wymieszany mak z maką i proszkiem, wlewam olej i delikatnie mieszam. Do masy dodaję orzechy lub skórkę pomarańczowę i piekę w podłużnej blaszce.
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Majko-ta wysoka hosta na drugim z ostatnich hostowatych zdjęć to jak się zwie?
Wydaje mi się być podobna do jednej mojej.Wkleję ją dzisiaj u siebie jakbyś chciała zerknąć na nią może rozpoznasz?Bardzo proszę.Ale na razie się prześpij ,bo w nocy byłaś widzę na forum aaa kotki dwa...
pozdrawiam.Maria.
Wydaje mi się być podobna do jednej mojej.Wkleję ją dzisiaj u siebie jakbyś chciała zerknąć na nią może rozpoznasz?Bardzo proszę.Ale na razie się prześpij ,bo w nocy byłaś widzę na forum aaa kotki dwa...
pozdrawiam.Maria.