Storczyki TULIPANA998

Zablokowany
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Artur, dzięki za fotki :)
To zbiorowe zdjęcie dało piękny kolorowy efekt ! A już Ci zazdrościłam tego pustego kwietnika,
gdy pomyślałam, że właśnie zdjąłeś wszystkie doniczki właśnie do zdjęcia :)

Kompozycja kwiatowa w miseczkach b. pomysłowa ;:333
A tulipany wiosną - uwielbiam :)

Co do storczyka - słabeuszka coś nie tak musi być z jego systemem korzeniowym.
Może warto spróbować sposobu Ani...
Ja w samym sphagnum jeszcze nie próbowałam ratować.
Raczej w podłożu z kory (+ dodatki) obkładałam warstwą sphagnum trzon rośliny, z którego wyrastają nowe korzonki.
Bardzo ważne jest też podwyższenie wilgotności wokół rosliny, o której pisze Ania.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witajcie.. , kompletnie nie miałem czasu.. , egzaminy do bierzmowania... :roll: , na szczęście koniec ! :P

Halinko - już pokazuje... :wink:

Tak wygląda storczyk od Halinki z keikami :

Obrazek

Aniu - jakie tam cudeńka.. , zwykłe falki... , 1 maluch wypóścił pęd ze stożka wzrostu i ledwo "zipie" , bordowy ma sie mjeszcze gorzej.. , ma 2 korzenie , które zesychają.., widac że jeden malutki będzie chyba wypuszczał.. , ale razczej nic z niego... :cry: . Spagnum , nigdzie dostać nie mogę , nikt nie wi co to jest... :cry: :roll: .
A tak sie z niego cieszyłem.. :roll: .

Art - miejsca jeszcze dużo , roślin brak.. :roll: .
Mógł bym miec spokojnie ze 100 storczyków jeszcze.. :roll: .
Spagnum nigdzie nie ma... :( . Widac , ze wupuszcza malusieńki korzonek , ale ostatnie 2 usychają.. No i dlaczego... ? :cry: Tak o niego dbam.. , jak o inne :( . No i umiera.. , coś z tymi korzeniami sie dzieje.. , nie sa wyschniete , ale ta cala gruba powłoka korzni co chłonie wode znika :shock: i zostaja same "niteczki" :cry: .

Nowe lokum dla vand :lol: :
Najpierw zrobiłem tak... :

1. Obciołem trochę od góry plastikową przezroczystą doniczkę , typową dla storczyków.. , , zrobiłem haczyk z drutu...
Obrazek

2. Wyciołem większe otwory :
Obrazek

3.Włorzyłem vandy :
Obrazek

4. Wziołem kryształowy vazon i wysypalem ponad połowę keramzytem , nastepnie zalałem keramzyt wodą :
Obrazek

5.Zawiesiłem koszyczek na rogu wazonu , nad keramzytem zalanym wodą :
Obrazek

Obrazek

Woda paruje przez dziury w osłonce :lol: :

Obrazek

Dodatkowo czasami spryskuje korzenie i osłonke :) .

Tu bez lokum :

Obrazek

Ta co ma jednego korzenia to końcówka korzenia jej zaschła.. , mam za twardą wodę :( . Ale widac już 2 korzonka :D .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Artur spróbuj popytać w sklepach zoologicznych, jeśli nie mają spagnum może być włókno kokosowe( takie na gniazdo dla ptaków) i wtedy włóż do doniczki tego bordaska - na dno włókno i wokół usychających korzonków. Namaczać powinieneś jak włókno będzie przesychać. Powodzenia i czekam na wyniki. :D
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Artur jeśli chcesz kupić spagnum to zajrzyj do LM.Nie raz już go tam widziałam.Dokładnie zaglądaj pod stoły z kwiatami,bo na pierwszy rzut oka wydaje się,że go nie ma.Spagnum sprzedają w sprasowanych tabliczkach.
A wandusie super.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

fajny patent na te vany !
ja szukam jakiegoś rozwiązania , na razie spryskuję co rano wodą destylowaną.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02

Post »

Arturze super pomysł z vandami. :roll:
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Witajcie , brak czasu mnie zabija.. :lol: i net mi sie chrzanił pez ten tydzień :evil: :roll: .

Phalaenopsis Baldans Kaleidoscope :D , kwitnący od początku listopada 2008 roku :D :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym tygodniu wybiorę sie do storczykarni w niedziele chyba... :wink: i do sklepiku :lol: . Chociaż oststnio jestem bardziej "zaogródkowany " niż "zastorczykowany" :roll: , pewnie przez to że jeden maluch wypuścił pęd ze stożka wzrostu. , keiki dendrobinum zrzucił liścia i 2 żółknie.. , bordowy phal ma już tylko 3 pomarszczone liście.. , nie che go nawet pokazywać.. , troszkę owinołem tym włóknem i dokładnie obłożyłem trzon podłożem z perlitem :roll: . Zły jestem okrutnie tak mi na tym phal. zależało :cry: , najbardziej sie o niego troszczyłem ma juz tylko jednego bylejakiego korzonka...

Wstawie jeszcze trochę z mojego balkonu.. , czekaja mnie jeszcze duuże zakupy do ogródka , musze tez w koncu pomyśleć o nowych storczykach.. :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

No nareszcie się zjawiłeś Artur ;:63 To już tak jest u tych przypadków kwiatowo zakręconych (ja też do takich należę), że występuje chroniczny brak czasu ;:113 Ale to nic, najpiękniejsze jest to, że robimy coś dla siebie i dla otoczenia. Bo miło jest jak ludzie się przechadzają alejkami i z zazdrością zerkają na nasze ukwiecone balkony lub rabaty w ogrodzie, a po ciężkiej pracy przed snem chwilka wytchnienia, spojrzenie na nasze ukochane storczyki i wtedy dzień miniony jest pięknym wspomnieniem, a następny marzeniem ;:215 ;:215 ;:215 ;:112 ;:79
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

W mieszkaniu kolorowo, w ogródku kolorowo, na balkonie kolorowo :) nie dziwię się , że nie masz czasu na forum :lol:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ładne kwiaty. ja już nie mam ogrodowych. tulipany itp. przekwitły, floksy też, tylko kilka kępek stokrotek rosnących w trawie kwitnie. kiedyś miałam trochę kwiatków w bardzo skromnym,maleńkim ogródku, ale teraz nie mam.
a Phalaenopsis, ten z żyłkami, bardzo podobny do jednego z moich.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Halinko - ja uwielbiam ukwiecac wszystko... :D , na razie zabieram sie bardziej za rabatki , ale w srode nakupie kwiatów do duzej ilosci donic :lol: . Dzisiaj jak jechałem z rodzicami samochodem do dziadków to widziałem w jednym domu pięknie ukwiecony parapet phalaenopsisami może z 12 obficie kwitnących , ale stały na takim słońcu że liście miały wszystkie żółte :cry: , aż serce sie krajało... :( .

Justynko - Ba.. :lol: , nawet za plotem między chodnikiem nasadziłęm cyń :shock: :lol: .

Storczykowa - floksy mi sie podobają.. , przydały by mi sie na rabatkę :roll: :lol: .

Dzisiejszy dzien spędziłęm cudownie :lol: ;:173 ;:214
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No aż milej jak się odzywasz :) Musisz znaleźć choć odrobinkę czasu, żeby tutaj zaglądać i się odezwać, chociażby tylko powiedzieć "dzień dobry dziewczyny" bo się przyzwyczaiłyśmy do Twojej obecności na tym forum ;:80 ;:112
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ostatanio bardziej zaglądałem bardziej do goródkowego dzialu niż storczykowego to przez to :oops: . Będe miał więcej czasu bo niedługo wakacje to będe z wami więcej spędzał czasu dziewczyny :lol: :D i chłopaki... :wink: .
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak myślę Artur, że jakoś to wszystko pogodzisz, żeby parapety nie ucierpiały, ogródek był zadbany no i koleżanki forumkowe odwiedzone ;:12 ;:112 ;:215
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:lol: :lol: :lol:
Wiecie co , coś sie dzieje z najmniejszym listkiem mini marka , ale on coś wypuścił i twierdze że to pęd kwiatowy :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: .
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”