Bogusiny Ogród (Bogusia2)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Bogusiu
..........podziwiam Twoje hortensje.........zobaczyłam kwitnaca Vanille i inne paniculaty ....SA PIEKNE!
ojjjj chyba zaczne przygode z hortensjami.......a tak dzielnie sie przez 4 lata wzbraniałam
........zanęciłaś!
cmokasy z gór

ojjjj chyba zaczne przygode z hortensjami.......a tak dzielnie sie przez 4 lata wzbraniałam

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Też pozostaję pod urokiem Twoich hortensji. Pokaźna kolekcja i dobrze się zapowiada, ale nie wiem czy przewidziałaś
ich wielkość za dziewięć lat? Z tej fajnej ścieżki nic nie zostanie! Po tylu mniej więcej latach moja hortensja ma średnicę
prawie dwóch metrów! Pnącą najlepiej przyciąć nad miejscem 'odłączenia' sama sobie poradzi! Inaczej jej nie przymocujesz
Róże jak zwykle zjawiskowe 
ich wielkość za dziewięć lat? Z tej fajnej ścieżki nic nie zostanie! Po tylu mniej więcej latach moja hortensja ma średnicę
prawie dwóch metrów! Pnącą najlepiej przyciąć nad miejscem 'odłączenia' sama sobie poradzi! Inaczej jej nie przymocujesz

Pozdrawiam, nigella
-
- Od: 3 lis 2006, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Bogusiu!
Od dawna już oglądam i podziwiam Twoje róże! Naprawdę udały Ci się pięknotki tego roku! Wiesz, wpadła mi w oko Extravaganza!
Moje róże są mizerotki w tym sezonie...za dużo wilgoci, deszczy - grzyb grasuje wszędzie! I w ogóle, kiedy One będą takie duże??
Bogusiu niesamowita aleja hortensjowa! Bardzo się cieszę że je masz - w tym roku na forum bardzo na czasie.
A co do Twoich pytań. Ostróżki jednoroczne wysiałam rok temu zupełnie obojętnie. Myślałam że nic z tego nie będzie. Naprawdę warto! Bogusiu, pięknie zakwitły w różnych kolorach - w tym roku są to samosiejki! I pozwalam im się siać...
A zawilce Boguniu raczej słoneczko, dużo słoneczka - wtedy są dużo większe i obficiej kwitną. W półcieniu są mizerutkie.
Pozdrawiam Cię serdecznie

Od dawna już oglądam i podziwiam Twoje róże! Naprawdę udały Ci się pięknotki tego roku! Wiesz, wpadła mi w oko Extravaganza!

Bogusiu niesamowita aleja hortensjowa! Bardzo się cieszę że je masz - w tym roku na forum bardzo na czasie.

A co do Twoich pytań. Ostróżki jednoroczne wysiałam rok temu zupełnie obojętnie. Myślałam że nic z tego nie będzie. Naprawdę warto! Bogusiu, pięknie zakwitły w różnych kolorach - w tym roku są to samosiejki! I pozwalam im się siać...
A zawilce Boguniu raczej słoneczko, dużo słoneczka - wtedy są dużo większe i obficiej kwitną. W półcieniu są mizerutkie.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Kasia
Ogród Cilli
Ogród Cilli
-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Witajcie przemiłe Koleżanki
. Ciesże się bardzo, że udało mi się Was "zahortensjować".
Z przykrością donoszę, że czarne plamy sa liściach róz sa już prawie wszędzie. Ale najpierw hortensje.
Zacznę od chyba najrzadziej spotykanej hortensji bukietowej Le Vasterival. Ciągle jeszcze nie przyswoiłam sobie tej nazwy i musze zaglądać do ściągawki

Le Vasterival wysokością nie ustępuje Vanilli. Razem były kupione w zeszłym roku w Al.Krakowskiej chyba po 12 lub 15 zł za sadzonkę. Rosna obok siebie.
A to dzisiejsza sesja Vanilli

Limelight już przy kratce, dzięku której gałązki nie pokładają się.
Jeszcze dwa zdjęcia Le Vasterival

Rosarium U i Limlight
Żurawki, hortensje i hosta
Tardiva, kwitnąca hosta i serduszka

Z przykrością donoszę, że czarne plamy sa liściach róz sa już prawie wszędzie. Ale najpierw hortensje.
Zacznę od chyba najrzadziej spotykanej hortensji bukietowej Le Vasterival. Ciągle jeszcze nie przyswoiłam sobie tej nazwy i musze zaglądać do ściągawki

Le Vasterival wysokością nie ustępuje Vanilli. Razem były kupione w zeszłym roku w Al.Krakowskiej chyba po 12 lub 15 zł za sadzonkę. Rosna obok siebie.
A to dzisiejsza sesja Vanilli

Limelight już przy kratce, dzięku której gałązki nie pokładają się.

Jeszcze dwa zdjęcia Le Vasterival

Rosarium U i Limlight

Żurawki, hortensje i hosta

Tardiva, kwitnąca hosta i serduszka

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Faktycznie, ta hortensja La Vesterival jakaś niespotykana - ma inny kształt kwiatów,
pojedyńczy kwiat ma smukłe płatki jak kwiaty bzu tureckiego
Przy okazji napiszę, że podglądam ogródek i zmiany w nim od roku.
Bogusu, dokonałaś bardzo wiele, róże tak pięknie Ci kwitną,
spokojniej podchodzisz już do ich wymagań i kaprysów. Tak trzymaj.
pojedyńczy kwiat ma smukłe płatki jak kwiaty bzu tureckiego

Przy okazji napiszę, że podglądam ogródek i zmiany w nim od roku.
Bogusu, dokonałaś bardzo wiele, róże tak pięknie Ci kwitną,
spokojniej podchodzisz już do ich wymagań i kaprysów. Tak trzymaj.

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Witaj Elżbieto
. Dla mnie le Vasterival wygląda jakby usiadły na niej motyle lub ważki o białych skrzydłach
.
Teraz czas na róże. Założona w zeszłym roku różanka, zaczyna pokazywać swój kształt. Widać szpaler bukszpaników, kwitną dwie Astrid Lindgren i Eden Rose. Odpoczywa Chopin, Mary Rose, J.Cartier, Rosarium U i Luiza Odier. Kwitnie New Dawn ale nie widać na zdjęciach. Na siatce rozpięte dwa klematisy Julia Correvon i Gipsy Queen. Zaczynaja ponownie kwitnąć dzwonki brzoskwiniolistne.

Na rabacie dookoła tarasu lato w pełni.

Trzy razy Mr Lincoln. Zapach tej róży jest cudowny. Pachnie jak dobre perfumy.

Przedstawiam Cordobę Poulsena

Lato

Teraz czas na róże. Założona w zeszłym roku różanka, zaczyna pokazywać swój kształt. Widać szpaler bukszpaników, kwitną dwie Astrid Lindgren i Eden Rose. Odpoczywa Chopin, Mary Rose, J.Cartier, Rosarium U i Luiza Odier. Kwitnie New Dawn ale nie widać na zdjęciach. Na siatce rozpięte dwa klematisy Julia Correvon i Gipsy Queen. Zaczynaja ponownie kwitnąć dzwonki brzoskwiniolistne.

Na rabacie dookoła tarasu lato w pełni.

Trzy razy Mr Lincoln. Zapach tej róży jest cudowny. Pachnie jak dobre perfumy.

Przedstawiam Cordobę Poulsena

Lato

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia