Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja kolekcja

Post »

;:111 Wspaniałe kwitnienia ;:180 Koniecznie muszę sobie taką ascocendę sprawić - jest obłędna ;:138

No i już wiem dlaczego tak szybko znikł tetraspis C1 z OG :evil: :wink:
Wspaniałe nowości i oby szybciutko Ci zakwitły. Ja osobiście czekam z niecierpliwością na tetraspis C1 ;:224
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dendrobium laevifolium chociaż jednym kwiatuszkiem zakwitło za to jakim ;:63
# C1 taki malusi a już puścił pęd, wspaniałe masz obiekty do focenia !
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dusiu, może Twój Phal. tetraspis ma za sucho i dlatego pędzik nie rośnie Spróbuj zwiększyć mu wilgotność, może to pomoże. Mój rośnie w sphagnum i wbrew opiniom niektórych, takie warunki mu służą.
Podlewam go częściej niż inne, ale na wilgotnośc powietrza nie mam wpływu, musi mu wystarczyć taka, jaka jest.
A twoje storczyki piękne, tetraspis, equestris i inne pieknie kwitną... Mam nadzieję, że mój też będzie mieć dużo kreseczek, ale znając mojego pecha, będzie miał mało albo wcale. Ale ten C1... Bardzo mi się marzy... Kupiłaś go na OG? Tez się zastanawiałam, czekałam na przecenę, ale już brakło :(((.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Tetraspisy przepiękne... ;) I tyle nowści...I equetrisy cudne...można je non stop oglądać, piękne storczyki ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Witaj Mambo

Mi też udało się upolować tetraspis C1 z OG z pędzikiem, będę obserwować rozwój twojego z niecierpliwością a przy okazji czy mogłabyś, jeśli masz doświadczenie, podpowiedzieć mi jak często podlewasz tego kwiatka, ponieważ jest on posadzony w samym spagnum a ja niestety nie mam w ogóle doświadczenia jak często i jak dużo go podlewać, mój stoi na wschodnim oknie.
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Mambo oniemiałam z zachwytu nad Twoimi zdjęciami :shock: :shock: aż nie wiem od którego cuda zacząć komplementowanie :lol:
Phal.equestris to moje marzenie, niedługo je spełnię chyba :roll: te maleńkie białe kwiatuszki wyglądają naprawdę uroczo ;:167
Phal.tetraspis to kolejne chciejstwo, napisz czy jest bardzo wymagający czy na parapecie też mu będzie dobrze? :wink:
A dendrobium z Drezna...jak obsypane brokatem ;:3 piękne, piękne i jeszcze raz piękne WSZYSTKIE ;:108
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

ale piękne okazy ;:138 ;:138 ;:138
Patrysia
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dziękuję Wszystkim i cieszę się, że podobają się moje kwiatuszki ;:180

Kasiu, Ascocendę polecam, bo jest łatwa w uprawie i chętna do kwitnienia ;:108

Mała Mi, cieszę się, ze chociaż jeden kwiatek u Dendrobium, chociaż coś tam się jeszcze kluje i jest nadzieja... Phal. tetraspis nie jest duży, ale też nie jest taki malusi. Zdjęcie nie oddaje jego rzeczywistych rozmiarów. Cieszę się z pędu i mam nadzieję na szybkie kwitnienie :roll:

Dusiu, Phal. tetraspis kupiłam na OG. Nie czekałam na przecenę, bo chciałam go mieć już od bardzo dawna, a cena i tak nie była wygórowana w porównaniu choćby do OS.

Justus, oj można oglądać je codziennie i dlatego to robię ;:112

Kasiu 74, każdy ma inne warunki w domu i dlatego trzeba indywidualnie dopasować podlewanie storczyków itd. Mogę napisać jedynie jak to wygląda u mnie. Mam kilka storczyków w sphagnum i nie narzekam na uprawę w tym podłożu. Podlewam je w miarę potrzeb tzn. gdy podłoże przeschnie ( nie powinno wyschnąć na wiór) zamaczam na chwilę całą doniczkę w wodzie, a poza tym zraszam je też z wierzchu. Pewnie wiesz, że Phal. tetraspis podczas kwitnienia wymaga więcej wilgoci, a ja staram się również temu z pędem zapewnić podobną wilgotność. Moje Phal. tetraspis stoją na oknie północnym. Pierwszego kupiłam w kwietniu tego roku i jak dotychczas ładnie się zaaklimatyzował, co chyba widać na zdjęciach :P Dodam jeszcze, że u mnie w domu poziom wilgotności powietrza jest dość wysoki i to chyba odpowiada moim kwiatkom. Życzę Ci powodzenia w opiece nad Twoim storczykiem i chętnie będę obserwować jak rośnie.

Asiu,, widziałam u Ciebie Phal. equestris ( chyba różowy :roll: ) i wygląda na to, że już niedługo zakwitnie :wink: Na białego też długo czekałam i jestem z niego zadowolona. Zresztą polecam equestrisy, bo są wdzięczne w uprawie ;:65 Phal. tetraspis kupiłam w kwietniu i jak dotychczas nie sprawia mi kłopotów, a wręcz pięknie się odwdzięcza ;:3 Raczej nie wygląda na trudnego w uprawie, a na pewno wart jest, żeby mieć go w kolekcji. Masz już tak duże doświadczenie w uprawie storczyków, że sobie poradzisz ;:108
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, Phal. tetraspis kupiłam na OG. Nie czekałam na przecenę, bo chciałam go mieć już od bardzo dawna, a cena i tak nie była wygórowana w porównaniu choćby do OS
No tak, ale na Phal. to bardzo dużo, bo gdyby to była kwitnąca biała Vanda, na pewno bym od razu kupiła (ale Vandy niestety są w dużo wyższych cenach. Mam nadzieję, ze jeszcze kiedyś je wystawią i może będą tańsze. Zwykłe tetraspisy kiedyś mieli po 99, a ja poczekałam na przecena i udalo mi się kupić za 80 piękną, wyrośniętą roślinę. A z equestrisem się za bardzo pośpieszyłam i dawałam 65, a teraz są prawie połowę tańsze :(((. Ale na pewno się będę za tetraspisem C1 rozglądać i na pewno kiedyś go będę miała, bo ja nigdy nie rezygnuję z marzeń, chyba, że np. się przekonam, że na jakiegoś storczyka nie mam warunków (marzą mi się Cattleye, a nie mogę ich mieć, bo nie chcą u mnie być).
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dusiu, życzę Ci udanego "polowania" na wymarzonego Phal. teraspis :) Warto poczekać i spełnianie marzeń rozłożyć w czasie ;:108
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:Dusiu, życzę Ci udanego "polowania" na wymarzonego Phal. teraspis :) Warto poczekać i spełnianie marzeń rozłożyć w czasie ;:108
Kiedyś na pewno go kupię, ale teraz planuję spełnienie innego marzenia, które niestety też do tanich nie należy... A kiedyś przyjdzie czas i na tetraspisa C1, na philipinensis i inne wymarzone.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Mambo przecudna kolekcja ;:224 ;:138 każde słowo zabrzmi banalnie chcąc opisać co tu zobaczyłam :shock: ;:138
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Mambo,czy mogę się wpisać do Twojego pięknego,storczykowego sztambucha ;:88
Chciałbym Cię mieć "na oku",tak będzie Cię łatwiej śledzić. ;:154 ;:113
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Mamba pisze: Chiloschista usneoides i pęd, który wyrósł u mnie:
Obrazek

Mambo, Jak długi był żywot tych ślicznych, maleńkich kwiatuszków ?
Nie będę ukrywać,że spacer po Twoim wątku to dla mnie zawsze prawdziwa przyjemność :!: Mnóstwo perełek do podziwiania ;:226
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Cudowne nowości sobie sprawiłaś ;:138
A kiedy zakwitną, to będzie widok :shock:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”