Nowy ogród Jacka
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie moi Drodzy Forumkowie!
Już wróciłem. Ale jak to zawsze bywa po powrocie, miałem taką masę zaległości i największe spiętrzenie prac, że dopiero teraz wygrzebuję się na powierzchnię
Dziękuję, że pamiętaliście o mnie - Jolu, Izo, Jadziu, Ido
Przemku, tu w nowym ogrodzie nie mam krokusów ani zawilców wczesnych (chodziło Ci o greckie?) a przebiśniegi jeszcze nie zakwitły. Albo to nie są przebiśniegi tylko np śniedki
ale tak czy inaczej nie kwitną. Dziś z przykrością stwierdziłem, że zgnił jaskier. Ja dopiero teraz doczytałem się, że on wrażliwy na nadmiar wilgoci i lepiej go wykopać na zimę. Nauczka na przyszłość. Ale też jest wiele radości - powyłaziły narcyzy, kamasje, tulipany, irysy holenderskie to już mają ok 15cm a wiele bylin ma pączki liściowe lub kwiatowe.
Przywiozłem Wam trochę zdjęć z przepięknej Afryki:

Już wróciłem. Ale jak to zawsze bywa po powrocie, miałem taką masę zaległości i największe spiętrzenie prac, że dopiero teraz wygrzebuję się na powierzchnię

Dziękuję, że pamiętaliście o mnie - Jolu, Izo, Jadziu, Ido
Przemku, tu w nowym ogrodzie nie mam krokusów ani zawilców wczesnych (chodziło Ci o greckie?) a przebiśniegi jeszcze nie zakwitły. Albo to nie są przebiśniegi tylko np śniedki

Przywiozłem Wam trochę zdjęć z przepięknej Afryki:

- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Witaj Jacku
ale ciepłe afrykańskie klimaty u Ciebie .
Może wiesz co to za roślina na ostatnim zdjęciu ta żółto kwitnąca.
Dostałam tydzien temu strąk z nasionami przywiezionymi z Afryki i chyba to jest to . Zawinęłam w wilgotną chusteczkę i dzisiaj już skiełkowały 3 nasionka , nie wiem czy jest sens uprawiać tę roślinę w doniczce ale jak już wypuściła kiełek to może warto dać jej szansę
Jacku mam nadzieje że wygrzałeś sie na słoneczku do woli i nabrałeś sił na nowy sezon ogródkowy

Może wiesz co to za roślina na ostatnim zdjęciu ta żółto kwitnąca.
Dostałam tydzien temu strąk z nasionami przywiezionymi z Afryki i chyba to jest to . Zawinęłam w wilgotną chusteczkę i dzisiaj już skiełkowały 3 nasionka , nie wiem czy jest sens uprawiać tę roślinę w doniczce ale jak już wypuściła kiełek to może warto dać jej szansę

Jacku mam nadzieje że wygrzałeś sie na słoneczku do woli i nabrałeś sił na nowy sezon ogródkowy

Pozdrawiam Jola
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Geniu! Tak, nie zapomnę tego wyjazdu, a jak dobrze pójdzie, to będą mi o nim przypominały również rośliny, które przywiozłem. Jest tego trochę więc myślę, że coś tam się przyjmie
Witaj Jolu! O tak, wygrzałem się na słoneczku i wykąpałem w oceanie
A co do tej rośliny, to niestety nie wiem. Myślę, że to coś z akacjowatych.
A czy Ty nie dostałaś może szarańczynu strąkowego, czyli chleba świętojańskiego?
Oto namiar na stronkę na której są wyraźnie nasiona i strąki tego popularnego w Afryce drzewa:
moskit.uwm.edu.pl/~kalinow/debiany/drzewa/szaranczyn_strakowy.html - 6k -

Witaj Jolu! O tak, wygrzałem się na słoneczku i wykąpałem w oceanie

A co do tej rośliny, to niestety nie wiem. Myślę, że to coś z akacjowatych.
A czy Ty nie dostałaś może szarańczynu strąkowego, czyli chleba świętojańskiego?
Oto namiar na stronkę na której są wyraźnie nasiona i strąki tego popularnego w Afryce drzewa:
moskit.uwm.edu.pl/~kalinow/debiany/drzewa/szaranczyn_strakowy.html - 6k -
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38