Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie
Moje Glen Ample są boskie w smaku i wielkości, na Laszce się zawiodłam - niesmaczna, część drobnieje, słabo przyrastają nowe pędy, nie jest wcześniejsza od Glen Ample a dlatego ją kupiłam. Podjęłam decyzję - po zakończeniu owocowania wyrywam jak najdokładniej, przez rok tępię odrosty korzeniowe i jesienią 2014 posadzę tam Glen Ample. Laszki są młode - sadzone jesienią 2010, ziemia nie jest wyjałowiona, a w tym miejscu pasują mi maliny.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja Laszka jest słodka i dobrze przyrasta i owocuje. Jest wydłużona i mocniej omszona od Glen Ample ale jeszcze nie dojrzała. Myślę, że dojrzeje na początku sierpnia. Co do drobnienia to te przyrosty, które wyrosły poza uprawianym zagonkiem czyli w piachu są drobne, ale tak się też dzieje z innymi odmianami. Zawiodłam się za to na Tulamen, bardzo polecaną przez sadowników - u mnie totalna porażka.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
No więc wykopaliśmy porażone maliny i namawiam kupujcie z wiarygodnego, sprawdzonego źródła. Nie dość, że miały żółtą plamistość to jeszcze prawie wszystkie guzowatość korzeni
Na szczęście posadzonych było tylko 10 patyków, ale krzaczyska zdążyły porosnąć. Już w zeszłym roku widziałam, że z nią coś nie tak. Urobiliśmy się jak woły, żeby to wszystko starannie wykopać.

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Moniko, możesz zdradzić, gdzie kupiłaś te maliny? Bo patrząc na nie, przypomniały mi się czerwone porzeczki kupione wiosną w Biedronce. Tylko jedna się przyjęła. Później dowiedziałam się, że rasowa sadzonka nigdy tak nie wygląda (patyk z kilkoma listkami) 

Pozdrawiam. Ania
Rozmalinko żaden sklep, to sąsiadka mnie namówiła, znajomy znajomego miał mięć suuuper maliny. Obie kupiłyśmy. Jutro ona wykopuje, a że jest fest kobitą to zrobi porządek z tymi 'znajomymi' 

- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Aha, czyli to jakieś amatorskie sadzonki. Ja powkładałam patyki do ziemi, żeby podeprzeć bób. Te patyki wypuściły liście. czyli też są sadzonkami, a jakże.... 

Pozdrawiam. Ania
-
Według opisu, którym sie kierowałam, malina Laszka jest odmianą bardzo wczesną, owocującą w drugiej połowie czerwca jako jedna z pierwszych malin.whitedame pisze:Moja Laszka jest słodka i dobrze przyrasta i owocuje. Jest wydłużona i mocniej omszona od Glen Ample ale jeszcze nie dojrzała. Myślę, że dojrzeje na początku sierpnia. ...
Pierwsze owoce zjadłam rzeczywiście w czerwcu, ale zaraz potem zaczęły się Glen Ample i Laszki nikt nie chce jeść.
Moje nowe imię Szansa 

Ostatnia szansa Glen Ample owocuje na drugorocznych prawda? Mocno się rozłazi? jest bardzo wysoka? Jeśli to nie tajemnica to gdzie kupowałaś sadzonki? Szukam jakiegoś dobrego źródła.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Faktycznie jak szukam w necie to okazuje się, że Laszka powinna być wcześniejsza od Glen Ample ale u mnie jest inaczej. Nawet jeśli kupiłam rośliny z pomylonymi metryczkami to Laszka ma tak charakterystyczny kształt, że nie sposób jej pomylić. U mnie jest dokładnie taka jak na zdjęciach z netu wydłużona i omszona.
Może jest tu jakiś znawca malin, który mnie oświeci co się stało, może jest jakaś póżniejsza odmiana podobna do Laszki, może dlatego moja domniemana Laszka mnie smakuje a szansie nie?
Może jest tu jakiś znawca malin, który mnie oświeci co się stało, może jest jakaś póżniejsza odmiana podobna do Laszki, może dlatego moja domniemana Laszka mnie smakuje a szansie nie?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
Glen Ample owocuje na pędach dwuletnich, oczywiście wypuszcza odrosty korzeniowe na boki, ale u mnie mniej się rozłazi niż maliny powtarzające (a mam 3 odmiany: Polkę, Polanę i Polesie). Pędy ma silne i grube, jesienią przywiązałam je sznurkiem aby śnieg nie położył ścinając równocześnie na wysokość 170 cm czyli część było wyższych.monika pisze:Ostatnia szansa Glen Ample owocuje na drugorocznych prawda? Mocno się rozłazi? jest bardzo wysoka? Jeśli to nie tajemnica to gdzie kupowałaś sadzonki? Szukam jakiegoś dobrego źródła.
Ma przefantastyczne owoce jak powiedział mój 9-letni sąsiad.
Sadzonki kupowałam po prostu w sklepie ogrodniczym więc nie wiem od jakiego producenta.
Moje nowe imię Szansa 

Dzisiaj zauwazylem, ze moje maliny(polka) ma pozwijane liscie na czubku razem z pokami kwiatowymi, jak rozwinolem to w srodku jest taki jakby czarny proszek i biała pajęczyna. Jutro postaram sie dodac fotke.
Maciek88 to "zwójka" "zwójkówka" czy jak tam inaczej się to nazywa. Robal. Jeśli chodzi Ci o chemiczne zwalczenie tego to środek co się nazywa "fastac" sobie z tym poradzi. A naturalnych metod nie znam.... Pozdrawiam
Ja mam pytanie. Mam malinę Polane i Polkę .Na jesień przycięte przy ziemi. Na malinach zielone owoce a na dolnych partiach rośliny dosłownie kilka sztuk dojrzałych malin a w nich białe robaczki .Co się dzieje?Czy to normalne ze te wcześniejsze z robakami?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam podobnie. Na tych pierwszych owocach są robaczki. Czy to znaczy że mam pierwsze kwiaty usuwać? Pryskać nie chcę.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris