Ogród Fridy - co powstanie z chaosu
- Andrzej Max
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród Fridy - co powstanie z chaosu
Pięknie fotografowane marcinki! Jak żywe... 

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Frido-chwilę nie zaglądałam przekonana,że w poblizu stolicy spokojnie, a tu takie rewelacje,brak prądu i wody.Szczęściem już za Tobą.Najserdeczniej pozdrawiam z wielkiej mgły i niezmiernie podziwiam,że tyle w ogrodzie zrobiłaś!
- JLG
- Od: 15 mar 2009, o 17:16
Jak u Ciebie ślicznie! Wspaniałe marcinki, aż ich kwiatki śmieją się twarzyczkami do człowieka.
Włos mi się zjeżył jak doczytałam, że prądu nie było 4 dni !!!!! Wojtek na taką sytuację skombinował UPS, podłączony do osobnego obwodu na wypadek braku prądu. U Was też by się coś takiego przydało; czasem można kupić za małe pieniądze UPS na allegro - co podłączenia i doradztwa to szczegóły zna Wojtek - mnie prąd zbyt lubi (kopie), więc unikam go.
Danusiu mam pytanie co do tej pasiastej trawy co dostałam ją od Ciebie, bo ostatnim opadzie śniegu pokłada się na ziemi - chciałabym ją ściąć, aby wyglądała porządniej.
Włos mi się zjeżył jak doczytałam, że prądu nie było 4 dni !!!!! Wojtek na taką sytuację skombinował UPS, podłączony do osobnego obwodu na wypadek braku prądu. U Was też by się coś takiego przydało; czasem można kupić za małe pieniądze UPS na allegro - co podłączenia i doradztwa to szczegóły zna Wojtek - mnie prąd zbyt lubi (kopie), więc unikam go.
Danusiu mam pytanie co do tej pasiastej trawy co dostałam ją od Ciebie, bo ostatnim opadzie śniegu pokłada się na ziemi - chciałabym ją ściąć, aby wyglądała porządniej.
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusiu przypomniałam sobie Twój ogród (byłam tu jako gość, nie forumowicz
), widzę, jaki ogrom pracy teraz wykonaliście z mężem.
Nasunęły mi się takie dwa pytania. Czy miejsce pod brzozami wysypane kamykami (z pospółki?) nie jest trudne do oczyszczenia z liści?
Czy zamierzasz to dwukolorowe hebe zimować w gruncie?
Dodam jeszcze, że dobrze sobie radzisz, jak na osobę, która kilka lat temu nic nie wiedziała o wymaganiach roślin.
A otoczenie domu jest przepiękne, myślę,że teraz nie żałujesz już przeprowadzki i oswoiłaś się z brakiem dżwięków ulicy

Nasunęły mi się takie dwa pytania. Czy miejsce pod brzozami wysypane kamykami (z pospółki?) nie jest trudne do oczyszczenia z liści?
Czy zamierzasz to dwukolorowe hebe zimować w gruncie?
Dodam jeszcze, że dobrze sobie radzisz, jak na osobę, która kilka lat temu nic nie wiedziała o wymaganiach roślin.
A otoczenie domu jest przepiękne, myślę,że teraz nie żałujesz już przeprowadzki i oswoiłaś się z brakiem dżwięków ulicy

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- asiula13
- 1000p
- Od: 16 cze 2009, o 11:15
Przepięknie kwitnące roślinki 

- Frida
- Od: 31 mar 2008, o 13:50
Asiula, Elu dziękuję za pochwały, zawsze mnie to mile zaskakuje.
Elu, ta kolorowa hebe jest już pod dachem, mam jeszcze zieloną, wygląda jak miniaturowy iglak i ona juz zimowała w gruncie, pod okryciem.
Żwir rzeczywiście jest kłopotliwy, czyszczenie z liści to zajęcie M., on zwir przywiózł, rozłożył, więc teraz wymiata liście szczotka do zamiatania, taką domową, miękką.
Z przeprowadzką się oswoiłam, polubiłam dom i ogród, aż sama sobie się dziwię. A co do dźwięków z ulicy, mam ich nadmiar, bo z cichej uliczki, przy której stoi dom, zrobiła się przelotówka. Tiry śmigają, że nie wspomnę o drobnicy osobowej, na dodatek motocykliści też odkryli tę drogę. Dobrze, że mam od ulicy kawałek lasu.
Pozdrawiam, Danuta
Elu, ta kolorowa hebe jest już pod dachem, mam jeszcze zieloną, wygląda jak miniaturowy iglak i ona juz zimowała w gruncie, pod okryciem.
Żwir rzeczywiście jest kłopotliwy, czyszczenie z liści to zajęcie M., on zwir przywiózł, rozłożył, więc teraz wymiata liście szczotka do zamiatania, taką domową, miękką.
Z przeprowadzką się oswoiłam, polubiłam dom i ogród, aż sama sobie się dziwię. A co do dźwięków z ulicy, mam ich nadmiar, bo z cichej uliczki, przy której stoi dom, zrobiła się przelotówka. Tiry śmigają, że nie wspomnę o drobnicy osobowej, na dodatek motocykliści też odkryli tę drogę. Dobrze, że mam od ulicy kawałek lasu.
Pozdrawiam, Danuta
- EwkaEs
Frido,czy mogłabyś znów pokazać dwu brzozową rabatę?
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Witaj, Danusiu
Powinnaś zmienić tutuł wątku, bo jest całkowicie nieadekwatny do treści
Chaosu nie widzę, a coraz piękniejszy ogród
Współczuję, braku prądu... u mnie też dosyć często wyłączają, ale po ostatnim śnieżnym katakliźmie nie było go tylko 7 godzin...

Współczuję, braku prądu... u mnie też dosyć często wyłączają, ale po ostatnim śnieżnym katakliźmie nie było go tylko 7 godzin...
- Andrzej Max
- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Kontakt:
Faktycznie Danusiu,Monia68 pisze:Powinnaś zmienić tutuł wątku, bo jest całkowicie nieadekwatny do treści![]()
Chaosu nie widzę, a coraz piękniejszy ogród
![]()
![]()
Chaos - to może i był... kiedyś... dawno ... dawno temu... za ...
oj , to chyba już inna bajka... 8) 8) 8)
- Frida
Będzie nowy wątek, w nowym sezonie, ten jeszcze ciutke pociągnę.
A teraz ciekawostka. W czerwcu oczekiwałam kwitnienia trzmieliny, mam jej sporo, ale tylko jedna kwitnie, szczepiona na pniu. No i zakwitła, niestety, kwiaty niepozorne, więc po kwitnieniu drzewko zostało ostrzyżone, żeby nabrało kształtu. Kilka kwiatów jednak ukryło się w czeluściach korony i oto owoce, malutkie, ale urocze, zobaczcie sami.
Kwiaty

... i owoce - niezbyt dobre zdjęcie, robione w deszczu

A teraz ciekawostka. W czerwcu oczekiwałam kwitnienia trzmieliny, mam jej sporo, ale tylko jedna kwitnie, szczepiona na pniu. No i zakwitła, niestety, kwiaty niepozorne, więc po kwitnieniu drzewko zostało ostrzyżone, żeby nabrało kształtu. Kilka kwiatów jednak ukryło się w czeluściach korony i oto owoce, malutkie, ale urocze, zobaczcie sami.
Kwiaty

... i owoce - niezbyt dobre zdjęcie, robione w deszczu

- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
Danusiu, nigdy jeszcze u mnie trzmielina nie kwitła. Jak zakwitnie to nie będę obcinała pędów. Może i ja kiedyś doczekam się owoców
Mam trzy odmiany trzmieliny, rosną zdrowo od kilku lat, a ani razu nie kwitła ani jedna.

Mam trzy odmiany trzmieliny, rosną zdrowo od kilku lat, a ani razu nie kwitła ani jedna.
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Witaj, Danusiu
Mam kilka odmian trzmielin i właśnie ta pokazana przez Ciebie kwitnie co roku niezawodnie. Na innych do tej pory kwiatów nie dojrzałam 

- EwkaEs
Frido-osiągnięcie-owoc trzmieliny!
- Frida
Nie wiem, co się dzieje, ale napisałam tekst i w trakcie wysyłania pojawił się komunikat, że muszę się zalogować, po tekście ani śladu. Skończyłam popijac herbatę, czas wracać do pracy.
Wyszło słońce.
Pozdrawiam, Danuta
Wyszło słońce.
Pozdrawiam, Danuta
- Atka-a1
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
U mnie też świeci piekne słoneczko
Szkoda tylko, że jestem nie w ogrodzie tylko w pracy

Szkoda tylko, że jestem nie w ogrodzie tylko w pracy