Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zaduma po upalnym lecie! cz.39

Post »

Witam!
Wczoraj ładny dzień pozwolił na kolejny etap prac. Mam kawałeczek zasianego trawnika i jedną stronę pasa kanalizacyjnego obsiane gorczycą. Spaliłam kolejne odpady ogrodowe i wybierałam kamienie z kolejnego odcinka do obsiania trawą. Podczas kopania wyszło mnóstwo kamieni i muszę je usunąć, żeby nie załatwić kosiarki. Wzięłam się też za urządzanie terenu na zbiorniku niegdyś szambianym, a teraz na wodę opadową. Mimo dwukrotnego deszczu wody w zbiorniku niewiele :wink:
Wszystkie pomidory są już w tunelu i po nocy te nowe wyglądają gorzej niż te zaprawione w boju :D
Wyniosłam też sporo innych siewek, a w cieple zostały papryki, rodzynki i parę kwiatków.

Martusiu tak słońce zmienia ogród i nasz stosunek do niego, od razu chce się brać za jakieś prace. No to się zabrałam i znowu coś pchnęłam do przodu. Kurki wypuszczam codziennie w pole jak jestem w ogrodzie co na pewno dobrze na nie wpływa :D Kwitnie mi jedynie młodziutka morela i śliwa wiśniowa, ale wszystkie owocowe mają pąki i jak zrobi się ciepło to buchną kwieciem. Pozdrawiam cieplutko ;:196

Julciu czyli jest zaleta późniejszego ocieplenia, bo może owoców się doczekamy...no chyba że przyroda znowu coś przyszykuje. Fajnie że ułudka przetrwała, bo to chyba jest biała i będę miała na wymianę na niebieską ;:333 Żółte to epimedium i miałam jeszcze trzecie, ale gdzie...nie wiem :wink: Dobrze że choć to przetrwało i różowe, ale ono nie było zagrożone.
Dziękuję i wzajemnie życzę zdrówka i sił do przygotowań ;:196

Misiu jak kwitną żonkile to ogród od razu nabiera kolorów :D
Kogut wydaje się być bardzo opiekuńczy :uszy

Iwonko jak zaowocuje to faktycznie krążyć będzie, ale drzewko po przejściach bo dwa lata temu mocno ...chyba omarzło i jest teraz takie kompaktowe :D Pomidory muszę przejrzeć i część odmian posadzić już w tunelu, a część pozostawić do posadzenia w gruncie :D
Sąsiedzi kupili sobie też kurki i kogutka i cieszy mnie, bo tak jak ja stoją nad nimi i obserwują te kurze zwyczaje ;:306
Owocnego tygodnia ;:196

Lucynko mój dobry duszku! tak roślinki zaopiekowane cieszą ogromnie...zresztą dobrze wiesz jak to jest...to teraz takie nasze dzieci ;:306 Dziękuję za rozpoznanie ułudki, bo wiem że biała jest rzadkością :uszy Kurki i kogutek to różne rasy ale może sobie przypasują, na razie kurki chyba nie całkiem dojrzałe bo kogut je nie obskakuje ;:306
Lucynko pomidorki zasługują na dobre traktowanie, bo czekam zawsze na smak własnych z utęsknieniem.
Dziękuję! życzę zdrówka i posyłam serdeczności ;:196

Wczoraj o zachodzie słońca!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

świdośliwa

Obrazek

czosneczek

Obrazek

jarzęby od Konieczki od razu będą kwitły

Obrazek

Obrazek

kwitnie śliwa wiśniowa

Obrazek

Obrazek

Dobrego i słonecznego dnia!
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj Marysiu piękne te fotki w promieniach zachodzącego słońca. Dobrze czytać, że kurki już mają się zdrowo, kogucik wygląda dziarsko i dumnie.
U mnie dziś w nocy był lekki przymrozek, po pracy muszę zajechać na działkę zerknąć jaka sytuacja, czy nie narobił szkody. Chociaż wczoraj profilaktycznie kloniki odkryłam, a świecznice i nie posadzone serduszkiem oraz lilijki w donicach schowałam do altany. Reszta została sama sobie.
Przydałoby się trochę deszczu.
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Bardzo lubię takie pierwiosnki na nóżce,u mnie mówiło się na nie kluczyki :wink:. U nas też śliwki zaczynają kwitnąć,uwielbiam ich zapach.
Kureczki dobrze się prezentują. A epimedium łatwo rośnie,czy potrzebuje jakiś specjalnych warunków?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu w tym pięknym tygodniu, wszystkiego dobrego życzę ;:196 , kurki jak wykąpane, bialutkie, sliczne, no ale kogucik to dopiero amancik, śliczny, takie własnie miałam i kurki i kogutki ;:167 Ufo Ci kwitnie ;:oj , powiedz czy miałaś z niej już owoce?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,widzę ,że śliwę wiśniową masz już dużą ,ja kupiłam ją w tym roku jest malutka ,ale może zdąży urosnąć ,czy ona jest pyszna?Kurki w polu pewnie sie cieszą wolnością bo kochają grzebać i wyjadać wszystko co się w trawie rusza ,dzisiaj goniłam po ogrodzie za roślinkami do paczek ,jestem teraz wycięta ,chyba już będzie przerwa bo nie da się komuś wysyłać kwiatuszków na święta ,coś mnie dzisiaj boli głowa ,chyba ze stresu paczkowego ,bo chciałabym już wszystko mieć za sobą ,ale nie przeskoczę tego ,musi coś zostać na potem ,u mnie też dzisiaj egzaminy ,bo Mieszko skończył 8 klasę ,ale u nas na szczęście nauczyciele nie strajkują i wszystko przebiega w spokoju,a najważniejszy jest spokój i dobro uczniów,dzieciaki bezstresowo podchodzą do egzaminów i bardzo się z tego cieszymy,pozdrawiam ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, jak pięknie kwitną Twoje pierwiosnki! ;:138 ;:138
Pełne żonkile i szafirki też im nie ustępują w swojej krasie. ;:63 ;:63
A czosneczki to u mnie na rabatach kwiatowych sobie rosną, chroniąc przy okazji cebule lilii i tulipanów przed gryzoniami. ;:7
Ciepełka i zdrówka. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
Ja też nie wyobrażam sobie lata bez własnych pomidorów.
Fajnie ,że masz tunel i masz gdzie je wynieść.
Moje jeszcze muszą stać na parapecie.
Cudne te pierwiosnki.
Swidoliwe i ja nie dawno kupiłam.
Pierwszy raz będę ja obserwować.
Piękne C iemierniki ,zonkile i szafirki.
I wszystkie wiosenne kwitnienia. ;:108
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Marysiu pięknie u Ciebie, cieszę się, że prace powoli idą do przodu :) Pomidorki widzę dobrze sobie radzą :) Kurki już spacerują, po prostu sielsko :) Zdrowych i wesołych Świąt życzę :) ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam pięknie!
Mamy prawdziwą wiosnę słoneczną, ciepłą...chociaż jakiś solidny Śmigus by się przydał.
Przygotowana do Świąt i oczekująca na przyjazd córek pochodziłam do ogrodzie, posiedziałam na ławeczce i odpoczęłam słuchając śpiewu ptaszków...

Beatko kochana mam nadzieję, że przymrozek nie wyrządził żadnych szkód. U nas tak dziwnie w niektórych ogrodach magnolie lekko brązowe a w innych cudownie kwitną, więc jakaś fala przeszła. Mam nadzieję, że teraz już tylko ciepła wiosna będzie. Kwiatuszki od ciebie wszystkie już posadzone i teraz dbam żeby miały mokro, bo susza straszna. Niektóre kwiatki posadzone przed deszczami momentami mdleją :wink:
Pozdrawiam również ;:196

Kasiu na razie kwitną wczesne śliwki i rzeczywiście pachną...coraz częściej przechodząc czuję zapach i szukam co nowego kwitnie :D Wyjątkowo długo pachną fiołki ;:224
Kluczyki to chyba tylko te żółte, mam je bo dostałam od Lidzi i ładnie się rozrastają więc w drugiej turze podeślę i po kwitnieniu kawałek jednego z epimedium też mogę...nie wymaga specjalnych warunków :D

Iwonko jak posadziłam tą brzoskwinię miałam dwa razy owoce, a rok temu mocno omarzła i uschła, także niestety startuje jakby od początku, co będzie w tym roku zobaczę. W Krakowie moi znajomi mają i ładnie owocuje. Wszystkiego dobrego ;:196

Martusiu moja śliwa wiśniowa urosła w potężne drzewo, a może masz na myśli śliwę czerwoną, bo taką też mam...ale zaowocowała dopiero raz...śliwki średnio dobre. Natomiast wiśniowa ma pyszne śliwki które od żółtych przechodzą wręcz do czarnych i na nich jest pyszna nalewka...dżemiki też ;:333
Kurki jak tylko zobaczą, że rozkładam siatkę to już wiedzą że wyjdą na wolność...to są niezłe terminatorki ;:306 Martusiu zdążysz wszystko zapakować i wysłać po świętach, nie martw się ;:168
Bardzo mi szkoda dzieci i młodych, bo pamiętam ile przygotowań było do egzaminów i zarówno ja jak i moje dzieci przeżywaliśmy to bardzo, a tu takie przeszkody...nie rozumiem tego!
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196

Lucynko dziękuję! ja mam zawsze poletko czosnku, bo lubimy bardzo a własny to wiadomo...najzdrowszy. Lilie i tulipany sadzę w dużych donicach.
Uwielbiam plamy pierwiosnków, które bardzo rozweselają ogród o tej porze!
Zdróweczka i wszystkie co najlepsze ;:196

Aniu tunelu niejednokrotnie ratuje pomidory w sezonie, bo ja nie stosuję prawie wcale oprysków...czasem tylko naturalne. Jak teraz powiększasz ogród to może znajdziesz miejsce na choćby maleńki tunelik czy szklarenkę ;:333
Świdośliwa dla nas jest przepyszna!
Wyjątkowo tej wiosny nacieszymy się długo kwiatami, bo chłody przedłużyły kwitnienie.

Mariuszu Wiesz jak to u nas musi wszystko w ogródkach postępować. Domowe prace odłożę, a w ogrodzie zmęczyć się muszę ;:306 Dziękuję i Tobie życzę Wesołych Świąt ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przywiezione przez koleżankę z Holandii miały być czarne ;:306

Obrazek

Obrazek

Pragnia syberysjka
Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i wszystkim zaglądającym życzę Rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy!
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie po prostu, szachownica bardzo mi się podoba. Dywan narcyzy, to lubię.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu, piękna wiosna .Bogata w rożne kwitnienia. :D
Fajnie,że polecasz świdośliwę.Może w tym roku i moja choć jeden owocek będzie miała i spróbuje jak ona smakuje.
Miejsce na szklarenkę czy tunelik by było.Ale finansowo, na ten rok , to nie.
Wiesz,są pilniejsze rzeczy.I to sporo. .Na drugi może tak. :wink:
Wesołego , rodzinnego Alleluja !!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu no to mokrego dyngusa życzę ;:196 , tulipan czarny nie jest ale też ładny, radości i zdrówka :wit
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Prześliczne kwitnienia ;:138 ;:138 ;:138
Słonecznie, ciepło to codzień coś nowego kwitnie. Lubię kwitnące drzewa.
Wesołego Alleluja ;:196
Pozdrawiam - Justyna
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,cudowne te miodowe tulipany ,mają taki niespotykany kolor ,psi ząb masz taki kepiasty ,u mnie coś nie chce fajnie rosnąć ,wychylił się z jednym kwiatuszkiem ,jest jeszcze w pączku ,ja na etykiecie mam tą śliwę wiśniową chyba żółtą ,nawet nie bardzo pamiętam ,a kiedy coś z niej będzie to nie wiem ,bo malutka jest bardzo ,pogoda piękna i niech tak zostanie przynajmniej w święta ,pozdrawiam i pięknych świąt Wielkiej Nocy życzę dla całej rodzinki ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu Kochana przede wszystkim składam życzenia zdrowych, spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, Wesołego Alleluja ;:196

U mnie niestety też bardzo sucho, a do tego zrobiło się bardzo ciepło w dzień i trzeba podlewać.

Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”