Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10
Nie wiem czy w dobrym wątku piszę. Proszę o poradę. Kupiłam do wysiewu pomidorów takie doniczki torfowe, wyglądające jak papierowe. Średnica ok 8 cm. Na necie różnie pisze, a to będzie moje pierwsze samodzielnie siane warzywa. Zawsze krzaczki dostawałam od rodziny lub znajomych. W tym roku postanowiłam że osobiście się tym zajmę ;)
Sadziliscie może w tych wynalazkach? Pikuje się później, czy można po jednym nasionku do jednej "doniczki"? Na opakowaniu jest napisane, że owe doniczki rozkładają się w ziemi.
Sadziliscie może w tych wynalazkach? Pikuje się później, czy można po jednym nasionku do jednej "doniczki"? Na opakowaniu jest napisane, że owe doniczki rozkładają się w ziemi.
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomidory bardzo dobrze reagują na przesadzanie i szkoda teraz miejsca, żeby tyle doniczek trzymać na parapecie. Lepiej wysiać do kuwetki co ok. 3-4 cm nasionko, a potem pikować do zwykłych doniczek. Przy pikowaniu należy sadzić głębiej, niż rosły poprzednio - aż po liścienie. Poza tym trochę za wcześnie na pomidory.
Doniczki torfowe zostaw sobie do ogórków, cukiń lub dyń. One źle znoszą przesadzanie.
Doniczki torfowe zostaw sobie do ogórków, cukiń lub dyń. One źle znoszą przesadzanie.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
A także do bakłażanów i kalarepy. 

Ojej, aż tak ambitnych planów nie miałam;) Ale teraz poważnie zastanawiam się nad bakłażanami. Ogórki w tamtym roku miałam tak marne, że w tym roku dam sobie spokój. Myślałam jeszcze nad fasolką szparagową i groszkiem cukrowym. Ale póki co, jestem jeszcze zielona w temacie i zamierzam ten miesiąc poświęcić na "szkolenie" 

-
- 200p
- Od: 15 wrz 2013, o 21:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też dziś zauważyłam, że prognozy pogody się zmieniły na cieplejsze
Od razu do doniczki sałata poszła a do moczenia bób
Mam tylko nadzieję, że to ocieplenie rzeczywiści przyjdzie i ziemia ładnie odmarznie - bo jak nie to będę "siedzieć" z tymi rozsadami
Co do sałaty, to kilka się samych rozsiało i przed mrozami położyłam na nie skrzynkę bez dna obciągniętą folią.
Teraz wszystko śniegiem przysypane, ale jestem ciekawa co z tego będzie - czy przeżyła te mrozy

Od razu do doniczki sałata poszła a do moczenia bób

Mam tylko nadzieję, że to ocieplenie rzeczywiści przyjdzie i ziemia ładnie odmarznie - bo jak nie to będę "siedzieć" z tymi rozsadami

Co do sałaty, to kilka się samych rozsiało i przed mrozami położyłam na nie skrzynkę bez dna obciągniętą folią.
Teraz wszystko śniegiem przysypane, ale jestem ciekawa co z tego będzie - czy przeżyła te mrozy

Pozdrawiam, Aneta:)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lis 2020, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie tez pierwsze nasionka poszly do ziemi (w zwiazku z obiecujaca prognoza pogody):
poziomki
selery
papryki
bardzo wczesna kapusta
szpinak
wczesny por
bob
groszek
poziomki
selery
papryki
bardzo wczesna kapusta
szpinak
wczesny por
bob
groszek
A jakie rośliny sadzicie już do gruntu bez szklarni?JoasiaN pisze:U mnie tez pierwsze nasionka poszly do ziemi (w zwiazku z obiecujaca prognoza pogody):
Teraz w weekend ma być ciepło i zastanawiam się czy już coś mogę zasadzić
pozdr
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trzeba patrzeć "kto" pisze.
Jak jest z Holandii to może...
Jak jest z Holandii to może...
-
O przepraszam. Nie mialam na mysli do gruntu na zewnatrz, tylko ziemie w doniczce, na rozsade.
Ale rozsady groszku i bobu za 2 tyg pojda na grzadke.
Jakby mialy sie utrzymywac mrozy dluzej, to na przyklad z grochem i bobem jeszcze bym poczekala bo bym nie miala jak wysadzic do zmarznietej ziemi.
Ale rozsady groszku i bobu za 2 tyg pojda na grzadke.
Jakby mialy sie utrzymywac mrozy dluzej, to na przyklad z grochem i bobem jeszcze bym poczekala bo bym nie miala jak wysadzic do zmarznietej ziemi.
Te nasiona są niekiedy mało dostępne, a dla zwykłych ogrodników co możesz polecić?BobejGS pisze: Żadna tajemnicaReszta to albo z własnej kolekcji lub od zaprzyjaźnionych forumowiczów.
![]()
pozdrawiam
- jan_kow
- 100p
- Od: 19 maja 2016, o 11:48
Może więc warto nie mieszać nam w głowie ,czyli działkowiczom polskim ponieważ u nas mrozy i śniegu nadmiar a wiosna w dalekim zasięgu...
Nie zaprzecza to jednak, aby myśląc pozytywnie siać w "domowym centrum kiełkowania nasion" te które już tego wymagają.
Tydzień temu posiałem pory zimowe i pory letnie, również sałatę lodową. Nasiona wysiane w podłoże ziemne.
Dzisiaj poszły chot papryki : Habanero Red ,Habanero Chocolate, Buena Mulata, Tajskie Chili , Cayenne Yelow, Jalapeno, Hungarian Yelow wax hot. Nasiona papryki poszły do skiełkowania na mokre ręczniki kuchenne , system ten w stosunku do papryk i pomidorów jest dla mnie optymalnym. Wiem na czym stoję, kiedy skiełkowane nasiono idzie do palety do osobnych komór to jest pewność sukcesu.

Nie zaprzecza to jednak, aby myśląc pozytywnie siać w "domowym centrum kiełkowania nasion" te które już tego wymagają.

Tydzień temu posiałem pory zimowe i pory letnie, również sałatę lodową. Nasiona wysiane w podłoże ziemne.
Dzisiaj poszły chot papryki : Habanero Red ,Habanero Chocolate, Buena Mulata, Tajskie Chili , Cayenne Yelow, Jalapeno, Hungarian Yelow wax hot. Nasiona papryki poszły do skiełkowania na mokre ręczniki kuchenne , system ten w stosunku do papryk i pomidorów jest dla mnie optymalnym. Wiem na czym stoję, kiedy skiełkowane nasiono idzie do palety do osobnych komór to jest pewność sukcesu.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

przeniesione do ziemi zatrzymuje się i kaplica .

w ziemi , ale nie zasypuję za mocno . W przypadku pomidorów siewki mogą wyrastać w kaskach i
dlatego pomidory przysypuję głębiej .
Wczoraj wysiałam bakłażany .
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Aniu, moja papryka Caryca, potraktowana gorącą i zimną wodą skiełkowała prawie natychmiast, a włożona do pojemnika z ziemią stanęła i po tygodniu widzę dwie pętelki, a reszta gdzie 
Wschodzi też cebula siana przed tygodniem, a najszybciej wyskoczyła NN późna z własnych nasion, ociąga się Karmen.

Wschodzi też cebula siana przed tygodniem, a najszybciej wyskoczyła NN późna z własnych nasion, ociąga się Karmen.
Pozdrawiam Eugenia
-
Holandia nie lezy w cieplych krajach ;) i ma klimat zblizony do np okolic Szczecina. Sniegi i mrozy u nas tez byly ostatnio, ale tak samo jak dla Szczecina - temperature na kolejne 2 tygodnie zapowiadaja juz tylko dodatnia.jan_kow pisze:Może więc warto nie mieszać nam w głowie ,czyli działkowiczom polskim ponieważ u nas mrozy i śniegu nadmiar a wiosna w dalekim zasięgu...![]()
Nie zaprzecza to jednak, aby myśląc pozytywnie siać w "domowym centrum kiełkowania nasion" te które już tego wymagają.![]()
Z tego co czytam "paluszki ogrodnika swedza" mnie w podobny sposob jak innych forumowiczow, wiec mam nadzieje ze moge dzielic sie moimi doswiadczeniami na tym forum.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

A tak serio , takie przeprowadzki w młodym wieku to duży stres .
Dla mnie Szczecin to prawie jak ciepłe kraje .