Pomidory pod folią cz. 5
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 5
W domowych/parapetowych uprawach jest bardzo trudno zapewnić siewkom takie warunki, aby światło padało na nie prostopadle .
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- Karolka023
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 kwie 2016, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odważyłam się wczoraj i wysadziłam aż 2 pomidorki do foliaka
Na noc okryłam włókniną i styropianem. Rano na zewnątrz było tylko 3,5 stopnia, ale pomidorki o dziwo wyglądają ładnie, bez zmian. Uff.. A jak u Was? Wysadzacie już coś?
Mam jeszcze pytanie, sadząc metodą 2 przy jednym paliku pomidory powinny być tej samej odmiany, czy to bez znaczenia?

Mam jeszcze pytanie, sadząc metodą 2 przy jednym paliku pomidory powinny być tej samej odmiany, czy to bez znaczenia?
"Zamiłowanie do ogrodnictwa jest jak nasiono:
raz wysiane nigdy nie przestanie rosnąć." G. Jekyll
raz wysiane nigdy nie przestanie rosnąć." G. Jekyll
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Moje od środy siedzą w foliaku. Pierzynke mają, termowentylator pracuje jak trzeba.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Dzisiaj wysadziłam już część pomidorów do foliaka, oraz kilka papryczek. Już bym ich dłużej w doniczkach nie utrzymała, nie było szans, a i plecy moje by nie wytrzymały codziennego wynoszenia ich na dzień do folii, i przynoszenia na noc do domu. Od kilku dni - a raczej nocy - testowy ogórek, papryka i pomidor stały w foliaku całodobowo, i jakoś nic im nie jest. Jak mi wszystko - TFU TFU I ODPUKAĆ - wymarznie, to odżałuję i kupię rozsadę na targu. Jutro wysadzam resztę.
- darbo
Ela. Ja kupiłem u chińczyków połączenie timera z termostatem. Włącza prąd w określonych godzinach pod warunkiem, że spadnie temperatura poniżej zadanej minimalnej. Jest to lepsze rozwiązanie zamiast samego timera.
W tym roku ustawiłem minimalną na 6 a max na 12. Moc wentylatora na max. Do tego termometr bezprzewodowy i o 4 jak w...ony idę do kibelka, to rzucę okiem na wyświetlacz.
W związku, że jestem leniem, nie jest to moje ostateczne rozwiązanie.
W tym roku ustawiłem minimalną na 6 a max na 12. Moc wentylatora na max. Do tego termometr bezprzewodowy i o 4 jak w...ony idę do kibelka, to rzucę okiem na wyświetlacz.

W związku, że jestem leniem, nie jest to moje ostateczne rozwiązanie.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz

Gadałam, gadałam i w końcu to zrobiłam, zostawiłam pomidory na noc w tunelu.

Co będzie to będzie, dosyć mam bałaganu w domu i noszenia skrzynek.
Niech nawet owocowanie się opóźni, to tylko pomidory.

Nie mam termometru z podglądem w domu, ale z 10C chyba się wewnątrz utrzyma.
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
Widzę, że jakiś bunt przenosicielek się zaczął 
Ja też dziś stwierdziłam, że mam dość tego wynoszenia-wnoszenia pojemników z sadzonkami. W dzień temperatura 20+, noce chłodne, ale przymrozków w naszej okolicy nie zapowiadają. Mam małą szklarenkę z poliwęglanu, nie ogrzewaną, jutro wynoszę tam wszystkie pomidory i niech stoją. Najwyżej będą trochę później owocowały
W ten sposób do wynoszenia-wnoszenia pozostaną mi tylko papryki (delikatniejsze niż pomidory) oraz cytrusy, które hartuję przed wystawieniem do ogródka na cały sezon. Dobrze, że drzewka jeszcze mikre...

Ja też dziś stwierdziłam, że mam dość tego wynoszenia-wnoszenia pojemników z sadzonkami. W dzień temperatura 20+, noce chłodne, ale przymrozków w naszej okolicy nie zapowiadają. Mam małą szklarenkę z poliwęglanu, nie ogrzewaną, jutro wynoszę tam wszystkie pomidory i niech stoją. Najwyżej będą trochę później owocowały

W ten sposób do wynoszenia-wnoszenia pozostaną mi tylko papryki (delikatniejsze niż pomidory) oraz cytrusy, które hartuję przed wystawieniem do ogródka na cały sezon. Dobrze, że drzewka jeszcze mikre...
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A u mnie dwa dni w nocy było 5st i rozsady były na noc w tunelikach. Dziś ma być chłodniej i rozsady wniosłem. Jutro rano wynosinki się szykują. 

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Moje pomidory dzisiaj zostały na drugą noc w tunelu - niestety nie są niczym dodatkowo przykryte
. Minionej nocy temperatura minimalna wyniosła 4,5 stC. skoro dziś ma być zimniejsza noc to papryki zabrałam do domu .

I Ty dopiero teraz mi o tym "patencie" mówiszdarbo pisze:Ja kupiłem u chińczyków połączenie timera z termostatem.

- darbo

Taki wynalazek https://photos.app.goo.gl/q1zZwUhaeOYiESu72 Ważne żeby był 16A.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Już szukamdarbo pisze:Taki wynalazek https://photos.app.goo.gl/q1zZwUhaeOYiESu72 Ważne żeby był 16A.

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To wnoszenie i wynoszenie i mnie strasznie męczy . Trochę już posadziłam ,
część rozdałam rodzinie i jeszcze dużo zostało . Ta moja pazerność i żal wyrzucić ,
mam za to karę .
Teraz jest pełnia i pewnie przez to te zimne noce . Do tego święta i nie mam czasu
by resztę na stałe wyeksmitować .
część rozdałam rodzinie i jeszcze dużo zostało . Ta moja pazerność i żal wyrzucić ,
mam za to karę .
Teraz jest pełnia i pewnie przez to te zimne noce . Do tego święta i nie mam czasu
by resztę na stałe wyeksmitować .
- darbo
Tej nocy zmieniłem metodę pomiaru i wrzuciłem termometr pod kołderkę. Najniższa temperatura to 9.7 stopnia.
Ania a co to za fochy
Pod daszek planuję wysadzić w majówkę. Oczywiście też dostaną włókninę.
Ania a co to za fochy

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Mam pytanie godne blondynkidarbo pisze:Olga mój błąd
W ubiegłym sezonie już miałem ale wiosna była tak lajtowa, że nawet nie zadziałał. W tym roku już tak słodko nie ma. Przykryj kołderką z włókniny i będzie git.
Taki wynalazek https://photos.app.goo.gl/q1zZwUhaeOYiESu72 Ważne żeby był 16A.

Co robi ten termostat? Mierzy temperaturę i jeśli spada poniżej zadanej wartości dogrzewa? Jeśli tak, to jak dogrzewa.....