Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a jaka będzie głębokość tego oczka???? bo wydaje mi się że jest takie trochę płytkie - mi się marzy oczko ale takie ładne duże z częścią gdzie można sobie popływać pomoczyć się
- widziałem gdzieś taki fajny projekt

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
Karolu,ono będzie na pewno głęboookie.Iza kopie na raty.
Kobietki nie lubią się przemęczać
Kobietki nie lubią się przemęczać

Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Moje chwastowisko
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko, ja pochodzę z takiej dziwnej rodziny: ojciec Ślązak, ale wychowywał się pod W-wą, a mama łodzianka. U mnie w domu nie mówiło się gwarą, ale jak poszłam do szkoły, to okazało się, że jestem jedyna, która "nie godo". Nie chciałam sie tak wyróżniać, więc też "godałach", ale tylko w podstawówce. Natomiast mieszkam między Ślązakami i słyszę tę gwarę na co dzień. Też ją lubie
Fajna gwara i fajni ludzie, bo rdzenni Ślązacy na ogół są uczciwi, prostolinijni i zazwyczaj z duzym poczuciem humoru 
Mariolko, w moim rejonie na szczęście nie występują szkody górnicze, więc ich nie biorę pod uwagę. Niemniej wdzieczna Ci jestem, za wszelkie uwagi. Przyznam sie, że coraz bardziej skłaniam sie ku folii, ale jeszcze mam czas na ostateczną decyzję
Krysiu, słownictwo jest jak najbardziej do opanowania
Trzeba tylko pobyć trochę dłużej ze Ślązakami ;)
Nie wiem jeszcze, jaka będzie głębokość oczka. Chciałam Was prosić o radę. To bedzie małe oczko, więc nie moze być za głębokie, ale musi być na tyle głębokie, zeby mogły w nim rosnąć lilie i inne rosliny wodne. Nie wiem, czy 1m wystarczy? Może 1,20m ?
Karolu, na razie jest tylko "wygrzebana" pierwsza warstwa, do pierwszej półki
Dalej bedę pogłębiać stopniowo, a jak dojdę do piasku (za jakies "pół szpadla" ;) ) to zaangażuję męża. Niech sobie też pokopie troszkę
Na kąpiele to moje oczko będzie za małe
Soniu, masz rację, że kopię na raty, ale dlatego, że mam jeszcze mnóstwo innych prac w ogrodzie
Przenoszę ogród, więc starczy mi tego do jesieni przyszłego roku, a nie wiem, czy nie zostanie coś jeszcze na nastepną wiosnę
Nie będzie jednak zbyt głębokie to moje oczko
Pozdrawiam wszystkich!

Mariolko, w moim rejonie na szczęście nie występują szkody górnicze, więc ich nie biorę pod uwagę. Niemniej wdzieczna Ci jestem, za wszelkie uwagi. Przyznam sie, że coraz bardziej skłaniam sie ku folii, ale jeszcze mam czas na ostateczną decyzję

Krysiu, słownictwo jest jak najbardziej do opanowania

Nie wiem jeszcze, jaka będzie głębokość oczka. Chciałam Was prosić o radę. To bedzie małe oczko, więc nie moze być za głębokie, ale musi być na tyle głębokie, zeby mogły w nim rosnąć lilie i inne rosliny wodne. Nie wiem, czy 1m wystarczy? Może 1,20m ?
Karolu, na razie jest tylko "wygrzebana" pierwsza warstwa, do pierwszej półki

Dalej bedę pogłębiać stopniowo, a jak dojdę do piasku (za jakies "pół szpadla" ;) ) to zaangażuję męża. Niech sobie też pokopie troszkę

Na kąpiele to moje oczko będzie za małe

Soniu, masz rację, że kopię na raty, ale dlatego, że mam jeszcze mnóstwo innych prac w ogrodzie

Nie będzie jednak zbyt głębokie to moje oczko

Pozdrawiam wszystkich!

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Izuniu - ja jestem rdzenną cieszynianką od dziada pradziada i z gwarą śląską spotkałam się dopiero w wieku dorosłym, ale wszystkie te kontakty były niezwykle sympatyczne i udane. Znajomych jakich mam do dzisiaj bardzo lubię i szanuję za te zalety jakie sama wymieniłaś.A za ich samokrytycznym poczuciem humoru wprost przepadam. Ale faktycznie na tym forum musimy godać po polsku dla dobra wszystkich.
A wracając do oczka czy ten nerkowato przewężony kształt oczka ma w przyszłości mieć mostek ? Jeśli nie to czy nie lepszy będzie kształt elipsy ?
A wracając do oczka czy ten nerkowato przewężony kształt oczka ma w przyszłości mieć mostek ? Jeśli nie to czy nie lepszy będzie kształt elipsy ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- chatte
- Przyjaciel Forum
Grażynko, dlatego, ze spotkałaś się z gwarą dopiero jako osoba dorosła, to jeszcze dobrze "nie godosz", ale wszystko przed Tobą ;) Ja też bardzo lubię śląskie poczucie humoru 
Nie myślałam o mostku... a wiesz, ze to niegłupi pomysł by był? ;)
Na razie jednak będzie z całą pewnością bez mostka, a ten kształt bardzo mi sie podoba
Nie chcę go zmieniać, bo już wszystko przemyslałam. Wiem juz gdzie będą niższe półki, gdzie co będzie rosło, nie wiem tylko, na jakiej głębokości te półki muszą byc, ale tego mam nadzieję się od Was dowiedzieć
[/b]

Nie myślałam o mostku... a wiesz, ze to niegłupi pomysł by był? ;)
Na razie jednak będzie z całą pewnością bez mostka, a ten kształt bardzo mi sie podoba

Nie chcę go zmieniać, bo już wszystko przemyslałam. Wiem juz gdzie będą niższe półki, gdzie co będzie rosło, nie wiem tylko, na jakiej głębokości te półki muszą byc, ale tego mam nadzieję się od Was dowiedzieć

- kogra
- Przyjaciel Forum
Zacznij od decyzji jakie rośliny będą rosły w oczku. Potem zobacz jakiej głębokości potrzebują i już wszystko będziesz wiedzieć. A życie samo zweryfikuje twoje poczynania bo i tak wszystkiego nie dowiesz się od ogrodników - każdy ma swoje metody i doświadczenia.
Przemyśl jeszcze rozmiary oczka, bo inaczej to wygląda na obrazku a inaczej w rzeczywistości. Jak odejmiesz rozmiar półek a będą na nich rośliny, to widoczna tafla wody o tyle będzie mniejsza. Gdyby w przyszłości miał stanąć tam jeszcze mostek to.....? Policz sama.

Przemyśl jeszcze rozmiary oczka, bo inaczej to wygląda na obrazku a inaczej w rzeczywistości. Jak odejmiesz rozmiar półek a będą na nich rośliny, to widoczna tafla wody o tyle będzie mniejsza. Gdyby w przyszłości miał stanąć tam jeszcze mostek to.....? Policz sama.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Witaj Izo,
Zazdroszczę Ci, rozmiarów oczka. Moje, to taka większa balia, a i tak pracy przy nim sporo.
Zazdroszczę Ci, rozmiarów oczka. Moje, to taka większa balia, a i tak pracy przy nim sporo.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- chatte
- Przyjaciel Forum
Witaj Guciu ! Cieszę się, ze do mnie trafiłas
Moje oczko tez nie jest duze. Miało być jeszcze mniejsze, ale stopniowo powiekszałakm i powiekszałam... ale wiecej juz nie mogę
A gdzie to Twoje oczko? Nie widziałam go na zdjęciach? Mam juz zaległości?
Zgroza! Wszędzie je mam
Ale będę sukcesywnie nadrabiac ;)

A gdzie to Twoje oczko? Nie widziałam go na zdjęciach? Mam juz zaległości?

Zgroza! Wszędzie je mam

- kogra
- Przyjaciel Forum
Nadrobisz w zimie. Nie tylko Ty masz zaległości.Forum tak się rozciąga że niedługo braknie doby na to aby wszędzie zajrzeć
A wiosną ....
to już nie wiem co będzie.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a co do głębokości to dobrze Ci podpowiadają
przemyśl jakie chcesz rośliny bo lilie wodne nie mogą być za głęboko posadzone ani za płytko - bo nie kwitną - każda roślina potrzrebuje innej głębokości - więc zależy jakie już sobie upatrzylaś- i przy głębokości to amiętaj że jak dosypiesz ziemi dla roślin to będzie płytsze 

pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.