Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Basiu,,różyczka ;:215 , Facelię Dzwonkowatą na żywo nie widziałam a może widziałam a nie wiedziałam że to ona. ;:oj . Żylistek kwitnie u mnie co roku bardzo ładnie i nigdy nie przemarza ale rośnie w zaciszu. Ciekawe czy tobie uda się go ukorzenić. ;:7
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zuziu wysalam ci facelię,ale tę miododajną.
Basiu też kochasz trzykrotki jak ja!
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Basiu Twoja różyczka to na pewno nie Reine des Violettes ;:185 . Czy Doktorek, trudno powiedzieć ze zdjęcia, układ płatów w pąku wydaje się u Doktorka troszkę inny, kolorek Twojej też wpada bardziej w czerwień,to akurat może zależeć od rodzaju światła ale i od samego aparatu. Postaram się dzisiaj zrobić zdjęcie doktorkowi w podobnym ujęciu i porównamy ok?
Właśnie dzisiaj weszłam do googla i porównywałam swoją Jenny Duval, okazuje się, że zobaczyłam kilka zupełnie różniących się kwiatów pod tą samą nazwą i która jest prawdziwa ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuziu, Facelia Dzwonkowata jest cudowna, miałam ją kilka lat temu, ładnie się wysiewała, ale potem zniknęła (chyba za wcześnie wyrwałam przekwitłe kwiaty), a potem nie mogłam spotkać nasion, w tym roku udało się i kupiłam trzy paczki ;:306 Warta uwagi.
Mojemu żylistkowi zmienię miejsce, albo kupię na wiosnę jakiś badylek ;:333

Bożenko, ta miododajna facelia też jest ładna, no i kochają ją pszczoły ;:215
Trzykrotkę muszę odmłodzić, bo trochę już długo jest w jednym miejscu i... "przesuwa się" ;:306

Daysy, no tak, to nie ona... przejrzałam w necie zdjęcia i niestety (albo stety, będzie plan na jesień nowego zakupu ;:306 ) Moja ma taki kolor wina. Poniżej wstawię zdjęcia z dzisiaj tej mojej piękności.
Może swoją Jenny Duval porównaj ze zdjęciami z http://www.roses.webhost.pl/2009/10/jenny-duval/ wydaje mi się, że pan który jest właścicielem tego bloga dosyć wiarygodne ma i opisy i zdjęcia.

i jeszcze raz moja (Nie)Reine des V. Jakiej jej imię? Któż to wie.... ;:224
Wydaje mi się, że kolory są w miarę zachowane (przynajmniej u mnie na monitorze)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Basiu pięknie Ci już róża zakwitła.. ;:138 U mnie podobnie zakwitła flammentanz ale żeby jej zrobić zdjęcie musiałabym wyjść za płotek i mi się normalnie nie chciało... ;:oj Nie do wiary! :oops: Trochę może mnie znużyło pracowanie od godz.11 do ok.17...Może nie ciężko ale znojnie... ;:131 Dzisiaj zrobiłam zaledwie kilkanaście zdjęć,, sama siebie nie poznaję... ;:131
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Fajny ten niebieski potarganiec ;:333 . Róża zrobiła Ci psikusa ;:306 . No gdyby tak mnie zakwitła czerwona zamiast fioletu ;:oj . No nie wiem, nie wiem ale pewnie nie byłabym zadowolona ;:224 . Moja Reine jeszcze w pąku ;:173 . Mam nadzieje, że szybko rozszyfrujesz tą różycę ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu patrząc na te ostatnie fotki to jakby mój Doktorek i te na wpół matowe liście i ten środeczek z pylnikami .Doktorek powtarza na nowych pędach lecz już nie tak spektakularnie .Fotkę potem usunę lecz będziesz miała lepsze porównanie.Facelię dzwonkowata miałam w ubiegłym roku w skrzynce fajnie się niebieszczyła

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U nas wyczekiwanie na deszcz... Liczę że popada, bo strasznie sucho, roślinki chcą pić.
A i moje prywatne kosy już mają problem z wyciąganiem robalów z ziemi, a rodzinka piskląt chce jeść, dużo jeść. Powiem Wam, że to niesamowite jak one się uwijają w ogrodzie. Nic się nie boją, nawet pies ich nie zajmuje. Wyciągają z trawnika pędraki i inne robale. Zastanawiam się czy niszczylistka im smakuje?
Bardzo się ochłodziło (około 14 stopni jest) ;:oj

Maryniu,
dziękuję ;:168 czasami praca w ogrodzie potrafi tak ubić, szczególnie jeśli sporo się pewnych prac nagromadzi.
Ja dzisiaj na leniwca, kompletnie nic mi się w ogrodzie nie chce robić, zresztą zimno

Ewelinko, ta moja na szczęście nie jest typowo czerwona, tylko bardziej taka bordowa z odcieniem fioletu. Jakby okazało się, że to krwista czerwień, to raczej nie byłabym uszczęśliwiona. ;:224

Jadziu
patrząc po Twoim zdjęciu i patrząc po moim, to chyba ta sama róża. A miałam doktorka kupić ;:306

Augusta L. powolutku....
Obrazek

Róża Fantin Latour

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólny chaos... ;:306
Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Mnie też ta Twoja nie Reine wygląda na Doktorka. Oczywiście mogę się mylić, ale podobieństwo jest.
Czy mi się zdaje, czy masz nowy avatar? :)
I jeszcze przypomniałam sobie Twoje rady odnośnie piwonii. Mam taką jedną biedę od trzech lat, a nigdy nie zakwitła. Wiosną spróbuję za Twoją radą rozgrzebać trochę ziemi wokół niej. Może się wreszcie zlituje i raczy zakwitnąć, bo jeśli nie, to ją pożegnam. Dosyć czekania w nieskończoność na kwiaty :evil:
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Basiu różyczki pięknie kwitną, ja też czekam na deszcz, ale czy się doczekam :?: Twój chaos wyjątkowo uporządkowany ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Basiu te różowe różyczki przepiękne, czerwonych nie kolekcjonuję, ale nie powiem....coś w sobie mają. :)
Róża z łubinem pięknie wygląda. Powiedz mi co to za niebieski ,, potarganiec"?
Ogólny nieład bardzo mi się podoba...i masz maczki syberyjskie-eszolcje.
A u mnie dziś pada. ;:173 Nareszcie.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, będę obserwować moją różę, a może nazwę ją Doktorkowa Reine ;:306 Mam w ogóle avatar, bo do tej pory jakoś tak mi schodziło :wink:
Co do piwonii, to jest to naprawdę skuteczne, może w pierwszym roku zakwitnąć tylko jednym kwiatem (tak było u mnie), ale jednak, a potem co orku więcej, tylko trzeba to powtarzać (skubanie ziemi i wczesnowiosenne nawożenie).

Ewuniu, ja doczekałam się, może spadło z 25 kropli wody ;:222

Elu
, ja za czerwonymi różami też specjalnie nie... a ta przypadkowo wpadła do mnie ;:306 Z czerwonych tylko mam okrywowe i rabatą z przypadku. Ta na szczęście jest taka fioletowo-bordowa.
Potarganiec to chyba z rodziny przetaczników...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Margaretka na pniu kupiona w kwietniu w Aldim miała moment, że całkowicie zmarniała, odpadły wszystkie pączki, kwiaty uschły i trzeba było odciąć 1/3 korony. Myślałam, że już po niej, ale udało się i odżyła.... :)

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Basiu ten "ogólny chaos" ma w sobie dużo uroku ;:138 U mnie pada i to mocno, a u Ciebie?
Margaretka ;:167 masz po prostu zielone rączki ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Basiu a cóż to za piękny powojnik na pierwszym zdjęciu ?
Super że udało Ci się z margerytką. Piękna jest i szkoda by było gdyby zmarniała.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, margerytka czaruje pięknymi kwiatkami. ;:63 Widać dobrą rękę opiekunki. ;:108
Twój niebieski rozczochraniec to przetacznik pagórkowaty 'Royal Blue'. Mam taki sam, a odmianę rozpoznała Stasia. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”