Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Gosiu W każdym kątku widać rękę dobrego ogrodnika, no i jeszcze ten trawniczek jak marzenie ;:168 Przepięknie wygląda ;:3
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam po przerwie.
Jak zwykle brak czasu. Nie wiem jak nadrobię zaległości w Waszych wątkach. Mam już 300 powiadomień o nieprzeczytanej poczcie :roll:
Nareszcie mammy upalne dni. Dzisiaj wróciłam z wyjazdu do Izy Tamaryszka, Moniki Sz z innego forum i z Zielonych Progów. Z zakupów nie jestem do końca zadowolona, bo przyjechałyśmy pod koniec, nie bo wszystkiego.
Zaraz napisze co kupiłam, ale najpierw odpowiem

Elwi, naprawdę polecam pumilki. One są takie wdzięczne. A jak stworzą większą kępę kwitną dosyć długo i widać je z daleka.
Faktycznie ścieżka obrosła zadziwiająco szybko. Dzisiaj nawet robiłam przesadzanie, bo jedne rośliny wlazły na drugi. Może to zasługa ziemi jakiej tam dałam? Posadziłam wszystko w ziemi popieczarkowej.

Aniu,
właśnie zapełniłam puste miejsca. Zostało tylko na czosnki i na tulipany. Może jeszcze tego nie widać, ale naprawdę już jest bardzo gęsto. :D

Geniu, ja lubię różnorodność, dlatego sadzę tylko tam gdzie naprawdę mogę. ;:196

Iza,
jak zwykle miło mi bardzo było spędzić czas w Twoim towarzystwie.
Nie mówię Ci tego, ale bardzo dużo się uczę od Ciebie. To uporządkowanie ogrodu to też dzięki Tobie. Nasze dyskusje dają mi kopa do działania.
Poidełka zamówiłam sobie na gwiazdkę. Może teraz do nich pasowałyby rzeźby Przemka? Szkoda tylko, że mi podobały się najbardziej te najtrudniejsze w wykonaniu.
W tym roku wszystko u mnie dużo lepiej wygląda i kwitnie nić w poprzednich latach. Mam jeszcze kilka piwonii, które nie kwitną, to samo z irysami. Nie wiem jeszcze jak zachowałają się liliowce.
Ale ogólnie jest naprawde nieźle.
Dereń będzie miał podciągniętą linię, ale na razie poporstu dużo go podlewam, żeby sie porządnie ukorzenił. Na linię nie mam czasu, a co dopiero mówi o układaniu kostki, która miała zacząc układać.
Faktycznie chyba w tym roku w porównaniu do Ciebie zaszalałam ;:306
To jest niemożliwe, że przywiozłam ze szkółki więcej roślin od Ciebie .

Ewelinko, skopanie ręcznie samemu około 400 m. trawnika to jest wyzwanie. I tak dobrze, że robiłam to etapami.
Każdy ma taki trawnik, jaki chce mieć. Mozę u Ciebie będzie łąka? Ale do charakteru mojego ogrodu pasuje taki właśnie jednolity. Nie musi być taki gęsty jak angielski. jeśli się dobrze przyjrzeć to nie wygląda super, ale ja jestem bardzo zadowolona. Osiągnęłam efekt, jakio zamierzałam. Przy mojej ilości roślin taki spokojny, ułożony trawnik to wręcz konieczność.
Ja nie przygotowywałam wcale ziemi. Po prostu wykopałam starą darń, wytrzepałam ziemię, wyrównałam teren i posiałam nową trawę. Ot, cała filozofia ;:306
Niezapominajki sa jednoroczne i same się wysiewają. Przypomnij się wiosną to wyślę Ci sadzonki

Aniu
, jestem z siebie dumna ;:173
Bardzo lubię przede wszystkim to zestawienie kolorystyczne. Taka mała plama w moim ogrodzie mi nie przeszkadza, ale chyba w całym bym nie chciała mieć. Jednak wolę chłodne kolory latem :D
Szybka jesteś :D
A myślałam, że jak przekwitną to Ci wyślę

Marusiu, dziękuje bardzo za tak miłą opinię ;:196
Staram się z roku na rok coś poprawiać, może w końcu efekt zostanie osiągnięty

Jak już pisałam, wczoraj dokonałam zakupów. Niestety zdjęć brak ;:131
Jakoś i tutaj ten czas mnie gonił.
Na rabaty trafiły Floksy: Atlant, Eden Smile, Ice Cream, Katherina i Bambini. Do tego kupiłam bodziszka Rozanne, zawilce Majestics i September Charm, parzydło leśne Brobze, Aster, Lady in Black, ostróżka Fountaine, Ostrożeń i odkrycie sezonu pełnik Cheddar, Paprotnik i narecznica.
Jutro zrobie zdjęcie pełnika, bo jest cudny.

A na razie zdjęcia z ogrodu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Kochana jesteś ;:196 Jak się trafią pomyłki, to wiem, gdzie się zgłosić :D
Przepięknie kwitnie Ci powojnik ;:63
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Wow, cóż to za szalony powojnik? Piękne kwitnienie, jak jeszcze ciągłe przez całe lato, to juz go kocham :lol:

Zawsze mnie zachwyca soczysty kolor i gęstość Twojego trawnika, ja wciaż z moim walczę po zeszłorocznej inwazji pędraków :evil:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, gratuluję zakupów ;:108 Gdzie planujesz posadzić paprocie, jakoś nie zauważyłam, żebyś miała nadmiar cienia ? ;:oj
Cudny Omoshiro ;:167 Jak co roku, popisowy u Ciebie ;:215 Mogłabyś sprzedawać swoje zdjęcia do jego reklamy :wink:
Tamaryszek okryty różową mgiełką... Cudeńko ;:333
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, nie ma problemu :D

Aniu, to niezawodny Omoshiro. Kwitnie tak co roku. Niestety u mnie nie powtarza kwitnienia, ale podobno u innych czasem się udaje.
Trawnik powoli traci kolor. Trzeba znowu zasilić. Na moich piaskach to konieczność

Elwi, własnie mam cień. Pod sosną :D

Obrazek

Kto wie, czy ktoś sobie sam nie bierze zdjęć Omoshiro. No, ale na razie nie wpadły mi w oko :wink:
Uwielbiam tę fazę tamaryszka, gorzej jest potem, bo wszystko pod spodem obsypane igiełkami. No i musze bardzo pilnować tego potwora. Gdybym mu pozwoliła zająłby pół przedogródka

Dzisiaj zdążyłam poobrywać trochę przekwitniętych tulipanów. Inwazja chwastów nadal trwa. Nie nadążam z pieleniem.

To zdjęcia sprzed tygodnia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Nie wytrzymałam i zajrzałam jak pełnik cheddar wygląda, rzeczywiście cudny (choć żółty). Ciekawe też odmiany floksów (muszę sobie ze spokojem obejrzeć).
Jak to dobrze, że w ZP nie można płacić kartą ;:224
U mnie też trawa zaczyna miejscami wyglądać mniej fajnie, upały na pewno jej nie pomagają. Wypatrzyłam też pierwszą ogrodnicę niszczylistkę.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

No i Omoshiro też już bym chciała i parę innych też - może zacznę na balkonach stawiać? ;:306 Ehh... piękny, tak obficie kwitnie, ze już bym mu wybaczyła nawet brak powtórki ;:131

I jak to jest trawnik, który traci kolor, to jak on wygląda, kiedy jest w formie? ;:202 :wink:
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

U ciebie Omoshiro niezawodny a u mnie złapał uwiąd ;:223
Jak zwykle tamaryszek przyciąga uwagę. Pamiętam że to przez niego trafiłam do twojego ogrodu. No i potem Edenka na płocie....

Czytałam że niezbyt jesteś zadowolona z zakupów? Ja wydałam niemal 300 zł :;230 i też nie kupiłam wszystkiego co chciałam. Szkoda że byłam w takim amoku, że nawet nie było kiedy pogadać. Za tydzień odrobimy :;230
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, aż mi nieprzyjemnie z powodu braku czasu na przyjemności, choćby na spotkanie z Tobą. :oops:
Ciężki mam ten rok, ale ciągle wierzę, że będzie lepiej.
Bardzo ciekawe roślinki zakupiłaś. ;:63
A ogród masz taki zadbany i uporządkowany, ;:333 Aż Ci zazdroszczę, bo u mnie taki misz-masz, jakiego jeszcze nigdy wiosną nie było. ;:222
Tamaryszek to niezwykle wdzięczna roślina, ;:303 podziwiam go u Ciebie, podziwiam też u mojego sąsiada. ;:138
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gosiu podziwiam Twojego pięknego buczka ;:219 . To prawdziwa ozdoba w ogrodzie! Mój jest równolatkiem Twojego i stoi prawie łysy... Po przesadzeniu z donicy do gruntu nie może się pozbierać..Latem miał jakąś chorobę i liście się zwijały i usychały po oprysku odniedał się.. Na wiosnę wystartował ale przymrozek go dopadł,zaczął wypuszczać listki i znowu go przymroziło...Powolutku znowu się budzi ale to mizerak! ;:222
Gratuluję udanych zakupów! ;:63
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu ten zakątek jest śliczny, ;:215 powojnik tak wspaniale kwitnie. ;:oj Rodki dały popis, mają mnóstwo kwiatów. :uszy Zachwycam się znowu trawnikiem, bo u mnie w tym roku mieszanka trawy i chwastów. ;:223 Nie chce mi się pielić, a pryskać nie lubię. Teraz wcale nie używam chemii, bo wnusio cały dzień w ogrodzie. Kolejne piękności zagoszczą na rabatach. ;:138 Ścieżka obrosła pięknie, a za gęsto stale sadzimy. ;:306 Razi na początku pusta gleba. :roll: Spokojnych dni na delektowanie się ogrodem. :wit

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Z brakiem czasu nie tylko Ty walczysz ;:224 . Niby dzień dłuższy ale jakoś tego nie czuć ;:306 . Bardzo podoba mi się Twój trawnik ;:108 . Podziwiam Cię za ten cały trud bo było warto ;:138 . Rzeczywiście do Twojego ogrodu właśnie taka trawa pasuje najbardziej ;:333 . Nie wiem co my robimy nie tak, że nasz posiany w zeszłym roku pseudo trawnik jest taki lichy i rzadki ;:222 . Siałam na niewielkim kawałku ot kilkanaście metrów kw no ale jest słaby ;:222 . Nie dość, że nie zwałowałam niczym ziemi i porobiły się dziury to trawa jakaś taka cieniutka :roll: . Co prawda nie zależało nam na jakimś spektakularnym efekcie, po prostu chciałam szybko mieć trawę zamiast skopanej ziemi po warzywach. Chyba nie mam w sobie tyle samozaparcia by stworzyć ładny trawnik. Może kiedyś jak już będę miała obsadzoną całą działkę to pokuszę się o założenie ładniejszego trawnika ;:224 . Twój powojnik jest idealny, jak z gazet ;:333 . Śmiało może służyć jako reklama odmiany ;:138 . Twój tamaryszek to niezłe drzewo ;:215 . Kolumnowe iglaki świetnie pasują do całości ;:333 . Brawo za całokształt ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Omoshiro pięknie Ci kwitnie ;:215 Zakupowy szał i dużo floksów ;:63 Uwielbiam floksy i z niecierpliwością poczekam na ich zdjęcia ;:65
A jak tam róże? Zaczęły już swój popis? U mnie zakwitły pierwsze, jeszcze nieśmiało, ale liczę, że z każdym dniem będzie coraz więcej kwiecia :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosiu kwitnienia tamaryszka staram się nie przegapić bo to spektakl wart zachodu, masz piękny widok z okien domu.
Zieleń o tej porze pięknie wysycona i pewnie dlatego tak nas zielonozakręconych urzeka - to nasz mały raj.
Podziwiam różaneczniki , sa już dużymi okazami a ja znów kolejnego wyrzuciłam - został jeden i już więcej nie kupuję. Tylko one nie chcą ze mną współpracować - sa bardziej uparte niż pierwszy lepszy suchy patyk bo czasami niechcący wetknięty w ziemię puści listki ;:306
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”