Kawon ( arbuz ) - część 7
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
Też bym obstawiala to co Wokan mam podobne liscie u ogórków . jeśli to przypalenie przez słońce to nic im nie będzie:)
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też podejrzewałam przypalenie to co zabrać je z okna?
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz już chyba nie trzeba. Przypaliły się te liście, które nie zaznały ostrego słońca gdy rosły. Nowe listki, które na nim wyrosły jak widać są zdrowe i słońce krzywdy już im nie powinno zrobić.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak super rosły przez majówkę było ostre słońce, ale na szczęście podtrzymaliście mnie na duchu, bo już myślałam najgorsze.
I jak tu nie dziękować
I jak tu nie dziękować

Tom Watson po kolejnej nocy na kaloryferze jednak zdecydował sie wyjść;)
Oto moje bidule :

Tak myślałam, może je czymś doświetlać żeby się tak nie wyciągały? Mam lampe akwarystyczną typową do roślin(wodnych) 2x24W , mogłabym tez je włożyć do takiego małego akwarium, akurat te dwie paletki by się zmieściły i zamocować tę lampę. Jak myślicie? Czy to by coś dało? Kiedy je przepikować do osobnych doniczek?

Tak myślałam, może je czymś doświetlać żeby się tak nie wyciągały? Mam lampe akwarystyczną typową do roślin(wodnych) 2x24W , mogłabym tez je włożyć do takiego małego akwarium, akurat te dwie paletki by się zmieściły i zamocować tę lampę. Jak myślicie? Czy to by coś dało? Kiedy je przepikować do osobnych doniczek?
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Oprócz tego, ze mają za mało światła to na pewno za mało ziemi, za płytko.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Czyli sugerujesz przesadzenie do większych doniczek już w tej fazie?elaos pisze:Oprócz tego, ze mają za mało światła to na pewno za mało ziemi, za płytko.

- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Ja swoje przesadziłam po same liścienie, bo też się wyciągnęły, ale ja dopiero zaczynam przygodę z kawonami, więc może poczekaj jeszcze na kogoś z większym doświadczeniem.
Pozdrawiam-Ela
Rozumiem, mimo wszystko dziękuje Elu za podpowiedz. Poczekam może ktoś jeszcze się wypowie na temat mojego pomysłu z akwarium i lampą.elaos pisze:Ja swoje przesadziłam po same liścienie, bo też się wyciągnęły, ale ja dopiero zaczynam przygodę z kawonami, więc może poczekaj jeszcze na kogoś z większym doświadczeniem.
vvisquare Sadzonki tak jak mówiła Ci elaos maja za mało ziemi wybrałaś za małe pudełeczko + brak słońca poskutkował wyciagnieciem sadzonek , przesadz sadzonki do większych pojemnikow np. Kubki do piwa plastikowe 0,5l dostepne w każdym sklepie, przesadz pojedynczo po same liścienie sadzonki nie wybiegna i zaczną prawidłowo rosnąć pogoda się polepsza i w 2 polowie maja będzie już slonecznie wiec jak dla mnie akwarium odpada 

Czyli już teraz - do kubeczków i po same liścienie? Zapowiadają u mnie ten tydzień słoneczny

Aria dziękuję
. Mój sposób na to żeby arbuzy się nie wyciagaly to taki że jak tylko widzę że zaczynają wychodzic daje je od razu pod tunel ewentualnie przykrywamy na noc plastikowa butelką w zależności od pogody . jeśli bym nie miala tunelu pewnie bym kombinowala tak jak radzili poprzednicy:)

Wszystko fajnie, pewnie tez bym tak zrobiła, bo piękne są te twoje arbuzy, ALE mój tunel nieszczęsny wciąż czeka na fachowców którzy wstawią mu brakujące szyby i tunelem teraz nazwać go nie można bo jest spory przewiew poprzez brak szyb. Mam nadzieje ze do środy się to uda zrobić, bo pomidory tez czekają na niego.sky_1989 pisze:Aria dziękuję. Mój sposób na to żeby arbuzy się nie wyciagaly to taki że jak tylko widzę że zaczynają wychodzic daje je od razu pod tunel ewentualnie przykrywamy na noc plastikowa butelką w zależności od pogody . jeśli bym nie miala tunelu pewnie bym kombinowala tak jak radzili poprzednicy:)