Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Ogromną przyjemność mi sprawiłaś zdjęciami rutewki :tan Bo ja o niej marzę i śnię, ale nigdzie nie pokazano jej tak dokładnie. To chmura maleńkich motylków. lekko unoszących się nad ogrodem. mam obiecane nasionka, to będę siać ;:65 Green Jewel są cudne, a jeszcze w takiej ilości robią naprawdę wrażenie ;:63
Z kota widzę, większy cwaniak :;230 Ale wiesz, że ja do Twoich kotów mam słabość ;:224
Czemu Anafilisowi usuwasz to żółte? To chyba nasienniki, sieje się? Mam go od tygodnia i właśnie ma takie żółte cośki, mam ściąć?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, ja też mam piaseczek i jeżówki sobie radzą. Fakt że jak były upały to szczególnie jeżówki podlewałam co drugi nawet dzień. Ale warto było. Vintage Wine dopiero teraz przekwita. Green Jewel jest późniejsza i nie rośnie na patelni więc jest w pełni urody.
Co do Blue Girl to bym nie kupiła, jak widziałam na żywo. Niektórzy narzekają na Novalis a ona pełna barwy przy BG ;:306 BG wygląda jak brudny róż wpadający w beż. Na zdjęciach prezentuje się fajnie. No i chora teraz bardzo. Po kwitnieniu obsypała się plamkami. Właśnie ją oskubałam do zera... Dobrze się zastanów czy chcesz takiego chorowitka.
Za to rutewkę polecam z czystym sercem. W przyszłym roku już będzie cię cieszyć. Ja planuję kupić jej jeszcze dużo, dużo więcej.

Dominiko, cieszę się że kolorystyka ogrodu ci odpowiada i mam nadzieję że się nie spłoszysz jak dołożę jedną blado-żółtą rabatę ;:306 Bo takie pomysły mi chodzą po głowie. Jednak nie zdążę tego zrobić jesienią, więc może pomysł mi minie :;230
O Blue Girl poczytaj wyżej, co napisałam Małgosi. Nie mogę jej polecić tak szczerze. Ją trzeba zobaczyć na żywo. No i ta chorowitość...
Ciemna trawa to nie konwalnik. Konwalnik jest malutki, dorasta do 20-30 cm. A moja trawa osiąga ponad metr. To rozplenica słoniowa Vertigo. Trawa jednoroczna, bardzo żarłoczna ale rośnie baaaardzo duża od wiosny. Nie udało mi się jej przezimować w domu. Uwielbiam ją i co roku kupuję więcej sadzonek.
Co do muzyki, no co ja poradzę że podobają nam się tematy z liceum. Tak to jest na starość, choć ty jeszcze o starości nic nie wiesz patrząc na zdjęcie. Na mnie różnorodną muzykę testuje mój dorosły już syn. Może dlatego słucham takich różnych utworów. Zapoznam się w wolnej chwili zespołami które podałaś. Choć przyznam że nazwy nie są mi obce. Nie pamiętam utworów ale z pewnością coś słyszałam. Dzięki

Alania/Moniko, raz próbowałam przezimować Vertigo i się nie udało. Nie chciałoby mi się szarpać z takimi potworami. Zostają na zimę w gruncie i wiosną kupuję nowe sadzonki.

Jagna, czyli mogę pisać swobodnie posty u ciebie? uf, co za ulga. Generalnie nie mam kłopotów z wysławianiem się (albo mi się tylko tak wydaje...) maturę zdałam na 5 ale potem studia zdecydowanie techniczne. Listów się teraz nie pisze, więc zostaje forum na szlifowanie stylu ;:101
Wczoraj oglądałam Gardeners' World i była ogrodniczka: niewidoma, niedosłysząca, niesamowicie zgarbiona z okropnie chorymi rękoma, chodząca z balkonikiem. A mimo to uprawiała ogród. Byłam niezwykle zdziwiona i pełna szacunku do takiej pasji. Ciekawe co nas czeka. Z pewnością nie jesteśmy w stanie się na to naszykować ani przewidzieć. To trochę smutne.
A co do gwiazd, które są coraz młodsze to znam to dobrze. Na co dzień obracam się w tym środowisku ;:60 I to też jest bardzo smutne. Ja jestem zdania że starzeć też trzeba się z godnością. Owszem, delikatne poprawki są dla ludzi, dopóki wygląda się jak ludź a nie jak przybysz z innej, odległej planety...
Wracając do ogrodu (prowokujesz u mnie bardzo odległe dygresje) jeżówka Green Jewel jest u mnie od wiosny. Jeszcze niewiele mogę o niej powiedzieć poza tym że jest bajeczna, ładnie rośnie, później kwitnie niż większość. Ale u mnie jest w miejscu które przez najgorętsze godziny dnia zacienia dom. To też jest istotne. O zimowaniu mogę powiedzieć w przyszłym roku. Jak ładnie przezimuję to dokupię jej jeszcze z 50 sztuk ;:183 Czy to wystarczająca rekomendacja?
A jak potrzebujesz odmianę pancerną to polecam białą Avalanche, którą mam przy basenie. Ona jest pancerna i piękna.

Dorotko, pozwolenia nie potrzebowałaś. Jak coś pokazuję to mam świadomość że może być to wykorzystane. Ale to dla mnie komplement.
Jeżówkami się zauroczyłam i ponieważ sobie dobrze radzą to będzie ich więcej. Słusznie Green Jewel ci się podoba. Jest piękna. Ciekawa jestem jak będzie przekwitać. To też jest istotny szczegół. Na razie nie mam się czego przyczepić. Polecam.

Iwonko, rutewkę kupiłam w zeszłym roku. Nie sądziłam, że tak szybko zauroczy. Myślałam że potrzebuje czasu, żeby osiągać taką wielkość jak widziałam w ogrodzie pokazowym szkółki. Miła niespodzianka. I kwitnie bardzo długo, deszcz jej nie szkodzi. Same zalety. Codziennie na nią patrzę i ciekawa jestem jak jeszcze długo da radę.
Anafalis traci kwiatki jak zżółknie bo.... nie lubię żółtego ;:191 On tak świetnie się rozrasta, że nie potrzebuję go trzymać na nasiona. Wiosną rozsadzam i mam go coraz więcej bez większego wysiłku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

hej Aprilka,
Dzięki Tobie mam anafalisa. i jak najbardziej mam zamiar patzreć na jego kwiaty. moje ulubione połączenie szarości i żółci :) Tylko nie wiem, czy te opisy o jego agresywności w rozrastaniu są prawdziwe.... nie mam za bardzo miejsca na jakieś nowe inwazje... Czy możesz to potwierdzić?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aprilko dosadziłaś duuużo traw i ogród nabrał lekkości i zwiewności, każda pora roku w Twoim ogrodzie piękna, chociaż jeszcze kwitną róże to już wyobrażam sobie jak będzie kolorowo jesienią a zimą oszronione trawy będą jeszcze piękniejsze.
Rutewki ;:167 widzę w pełnym rozkwicie ;:215 no i oczywiście piękna Green Jewel, bardzo urodziwa, muszę się za nią rozejrzeć, pasowałaby mi do planowanej rabaty ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Och, jak wspaniale u Ciebie! Te Twoje zwierzaki cudowne ;:167
Kocię- no raczej już dorosłe, ale dumnie się prezentuje. Ja bardzo lubię koty, mam trzy dachowce, które stacjonują najczęściej w domu... Za psami nie przepadam, zwłaszcza takimi niszczycielami jak te od sąsiadów.
Masz rację, że teraz poprawne wysławianie się, możemy ćwiczyć na forum, ale i tu zdarzają mi się wpadki.
A w ogrodzie wspaniale ;:167 Cudne, rozświetlone słonkiem zdjęcia.
U mnie pada od kilku dni, ponuro, wietrznie i zimno. Już tęsknię za latem...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Zahortensjowali się teraz wszyscy slicznymi hortkami. I u ciebie piękne.
A ta cudna ciemna trawa to już moje marzenie. Co przyjdę do ciebie to nie mogę oderwać oczu od niej. Echh.. ;:173
U ciebie taki ład. Takie wzorcowe, wymuskane rabaty ,ze z wielką przyjemnością na nie się patrzy. ;:215
Kociula też urokliwy. Cudny!..jesieni wygląda? Że taki zapatrzony ??
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, przechadzam się od jakiegoś czasu na FO i w sumie bardziej już jestem jak podglądacz niż ktoś kto ma coś sensownego do napisania :roll: ;:224 Dopiero twoja rutewka wywabiła mnie z letargu. Wbrew temu co może się wydawać te rośliny to kapryśnice. Otóż, trzy lata temu udało mi się kupić rutewkę Delavaya Hevitt's Double, niestety jej przyrost, że o kwitnieniu nie wspomną to była jakaś porażka. Dopiero w międzyczasie dowiedziałam się, że rutewki lubią bardziej kwaśne podłoże. W tym roku posadziłam kolejną sadzonkę, zakwasiłam ziemię wokół starszej rośliny i wreszcie doczekałam się pięknego kwitnienia. Może sekret tkwi właśnie w odpowiednim pH podłoża ;:218
Nie miałam też okazji napisać wcześniej - pięknie wzeszły przegorzany z twoich nasion ;:196 Po obrażeniu się na siewy w pojemnikach, zrezygnowana, zniechęcona i gotowa na zakup dorosłych roślin, wyrzuciłam pozostałość nasion bezpośrednio do gruntu wokół hortensji. Nieoczekiwanie weszło całe przedszkole siewek. No nie mam ręki do siewów kubeczkowych ;:306
Green Jewel wpisana na listę wiosennych zakupów ;:209
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Dawno mnie u Ciebie nie było.... a tu ciągłe zmiany. Podoba mi się wykończenie nawierzchni w różance, pasuje do całości (chciałabym być tak konsekwentna w stylu, u mnie większy eklektyzm - czyli w praktyce misz-masz).
Jeżówkami się zachwycam i nawet przemknęło mi przez myśl, żeby na jednej różanej rabacie gdzie kiepsko mi rosną róże, zrobić rewolucję i zamienić kapryśnice na jeżówki. Po czym przypomniałam sobie, że róże kiepsko tam rosną, bo mają mało słońca - a jeżówki też je lubią...
W każdym razie jeżówki o tej porze roku, gdy już na karku czuję oddech jesieni - są promyczkami radości, które wywołują uśmiech na twarzy (a przy obecnej aurze to na wagę złota).
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Jolu, Kutno jest w ten weekend.
PTR zaprasza do udziału w Amatorskim Konkursie Różanym. Zgłoszenia w sobotę do 11.00. Są dwie klasy wazon i filiżanka.
Więcej informacji znajdziesz tu

Twoje Vertigo są przepiękne. Muszę dobrze się rozejrzeć wiosną w mojej okolicy w celu zakupienia, nawet jako jednoroczna.
To nam ostatnio podlało, co prawda kosztem kwitnących róż.
Czy ta rutewka czasami się nie rozsiewa :?: Jeżeli tak to jestem chętna na siewki.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Jolu :wit . Pokazałaś kolejną porcję cudnych zdjęć. Masz świetny styl kobieto ;:63 . Genialnie zestawiasz byliny z trawami ;:333 . Brązowe trawy wyglądają fenomenalnie ;:108 . Ach żebym tak ja była tak konsekwentna w nasadzeniach ;:173 . Rośliny w grupach robią większe wrażenie i te jednorodne obwódki -to jest to ;:333 . Pozdrawiam i udanej pogody życzę :wit .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Jolu przepiękne krajobrazy u Ciebie :) widzę lawenda już przycięta, u mnie niestety czeka, nie mam kiedy, w ten weekend planuję coś ogarnąć, ale zobaczymy czy pogoda pozwoli :)
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Jolu Aprillo, :wit

W Twoim ogrodzie bardzo podoba mi się prostota i dyscyplina, jaką celowo tam wprowadzasz. Regularne, powtarzalne elementy, kule w równych odstępach, "po wojskowemu" przycięte lawendy. Po mistrzowsku dobierasz rośliny, tak, żeby współgrały z lasem. Aż chciałoby się zapytać, co tam jeszcze robią rozy? :twisted: :twisted:
Trochę łamią konwencję, ale może to zamierzone...

Myślisz, że jestem duszą romantyczną? Hmm, ciekawe. Może każdy miłośnik przyrody ma coś z romantyka, ale od "czucia i wiary" z reguły wolę "mędrca szkiełko i oko". Nie zajmuję się też zawodowo literaturą, chociaż napisałam dwie książki. W muzyce uwielbiam rytm, frazowanie i melodię, dlatego uwielbiam barok, rock i marsze, a nie lubię pozbawionego reguł jazzu.
A w ogóle mam wrażenie, że tyle samo nas różni, co łączy. Na przykład miłość do kotów ;:306
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jolu Twój ogród zachwyca! ;:167 Otoczenia tarasu cudowne ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Lisica pisze: W muzyce uwielbiam rytm, frazowanie i melodię, dlatego uwielbiam barok, rock i marsze, a nie lubię pozbawionego reguł jazzu.
Teraz już wiem dlaczego mój ogróg jest zbieraniną wszystkiego co chce rosnąć na piasku . ;:223 Lubię jazz ;:306
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

April pisze:
Obrazek

]
Cały ogród piękny, a i pewnie grzybów w pobliżu masz wiele. O takim miejscu na Ziemi można tylko pomarzyć. Powiedz mi Jolu, cóż to za piękna różyczka na tym zdjęciu? Uwielbiam pustaczki i zwróciłam na nią uwagę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”