Kochane dziewczynki winogrona te czarne lubię surowe... ale ile można ich jeść więc nadmiar przerabiam na dżem... jest słodko-kwaśny ... dobry do naleśników, ciasteczek i kanapek ze serem jak kto lubi
Dżem z winogron
2,2 kg winogron po przetarciu zostaje 1,5kg
65 dkg cukru
1,5 paczki żelfixu
- Winogrona rozgniatamy w garnku, gotujemy ok 30-40 min przecieramy przez sito - pozbędziemy się skórek i pestek.
- Do masy dodajemy cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia ok 5 min (czasem mieszać żeby nie przypalić )
- Dodajemy żelfix i ponownie gotujemy 3-5 min.
- Przelewamy do słoiczków gorące ... zakręcić i odwrócić dnem do góry ... jak przestygną, odwrócić na powrót, żeby dżem spłyną nim dżem całkiem zastygnie ...
- Można jeszcze pasteryzować w piekarniku 130st około 25min - gdy długo chcemy przechowywać ... ja nie pasteryzuję
A w ogrodzie czas na Michałki - Marcinki u mnie pierwsze białe ..,
Uczep kwitnie jeszcze raz mimo że jednoroczny

, i niezawodne aksamitki ...
jeszcze języczka i pęcherznica z patyczka od
Marysi - maska
W ogrodzie już tylko przeważnie zielony... kolory gdzieś znikają ...
Miłego dżemowania

i dobrej pogody
