Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i nie tylko w ogrodzie Wioli

Post »

Dobrze, że zguba się znalazła. ;:333 Zaintrygowałaś mnie zdjęciem Mme Plantier. Nie raz ją tu, na forum widywałam ale dopiero dziś po wyguglaniu mnie oczarowała. A to pewnie przez ostatnią moją refleksję, że za mało mam bieli w ogrodzie. Jak mi któraś różana panienka pidpadnie to pomyślę o niej w zastępstwie. To nic, że raz kwitnie. Jednak jak zakwitnie to klękajcie narody.;:215
Szałwie są świetnymi i bezproblemowymi bylinami. ;:215
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takich szalwi nie mam to podziwiam u ciebie.
Róże ,piwonijki slicze.
U mnie kilka młodych powonik jeszcze nie pokaże kwiatuszkow.
Kocimietka taka dorodna. Cudna. Przycinasz swoją? ?
Muszę moją uporządkować. I posadzić inaczej.
Napartnice piękne masz kolorki. Ja miałam jeden kolor. Ale dwie kępy i dwa kolorki sobie przed paroma dniami dokupilam.:)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . U mnie też trochę sucho. Niby wczoraj coś kapało ale to za mało ;:222 . Fajnie, że róża się odnalazła ;:333 . Mam jedną naparstnicę ale nie chce mi się wysiewać ;:222 . Twoje prezentują się cudnie ;:138 . Kocimiętkę masz przepiękną ;:oj . Moja nie sterczy tak ładnie tylko lubi się położyć , poza tym nie jest taka wielka . Twoja jest boska ;:167 . Ostróżki wspaniale wyglądają . Moje w końcu podrosły i nie są maluszkami ;:138 . Sporo róż już Ci kwitnie ;:333 . Festiwal rozpoczęty ;:63 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wiolu, podobno można robić dżemik z kamczackiej, ale nie próbowałam, bo zjadamy na bieżąco, od gapiłam od Ciebie i robię koktajle ;:333
U mnie też porcelanka jest debiutantką w ogrodzie, myślałam, że nie wzejdzie, bo siałam ją wprost do gruntu w kwietniu, a potem wiem jak z pogodą było, ale dała radę, wzeszła i już kwitnie :tan Sympatycznie się prezentuje.
Też mnie ciekawi czy się rozsiewa...
Z takich drobnych kwiatuszków fajna też jest facelia dzwonkowata, znasz może?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Porcelanka jest śliczna, szkoda, że raczej lubi zasadową albo obojętną glebę :roll: róże ładnie zaczynają, niedługo będzie ich coraz więcej ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Wiolu dziewczyny juz napisały, że cudnie jest w Twoim tajemniczym ogrodzie i ja podpinam się pod wszystkie zachwyty,U mnie też sucho jak diabli, co dzien sie chmurzy i na tym koniec
Piękne masz te białe naparstnice, ja mam same różowe
Cieszę się, że znalazlas rozana zgubę,
Pomidorki podwiazane, dzięki wielkie za info- jak to mawiają "blogo jak ma kto kogo "
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witajcie
Weroniczko, póki co porcelanka mnie urzekła i chyba zaprzyjaźnimy się na dłużej. W przyszłym roku to kupię chyba ze trzy opakowania nasion :lol:

Aniu porcelankę posiałam od razu tam gdzie miała rosnąć, czyli w pojemniki i cały czas stały już w ogrodzie. Nawet na tym wiosennym mrozie, bo zapomniałam ich sprzątnąć czy chociażby czymś nakryć. Super wiatuszki. W przyszłym roku będę siać na rabaty.
Comte de Champagne zamówiłam w tamtym roku u Austina. Bardzo ładnie mi się sprawuje. Widać ze zdrowa i mocna sadzonka, bo rośnie aż miło :D

Małgoś, porcelanka jest jednoroczną rośliną. Mam ją pierwszy raz i nie wiem czy będzie się sama wysiewać, czy nie. Czas pokaże, ale na pewno w przyszłym roku posieję ją na rabatach w dużo większej ilości.
Blue Light ze cztery lata ma a moze i więcej. Nigdy nie miałam z nim żadnych problemów. Jest naprawdę niezawodny.

Aniu, super by było gdyby porcelanka się rozsiewała. W mieszance, którą posiałam są biały, niebieski, taki ciemny prawie czarny z białą obwódką i biały w plamki. Nie ma żadnych z fioletem :roll:
Fajnie by było dostać gdzieś takie pojedyncze kolory, nie mieszankę.

Aneczka, Me Plantier ma u mnie milion pąków. Jeszcze kilka dni i widok będzie obłędny. Ona jest zjawiskowa i jeżeli ktoś dysponuje odpowiednią ilością miejsca (a potrzebuje go sporo) i nie przeszkadza jednorazowe kwitnienie, to z całego serca polecam.

Aniu kocimiętkę przycinam po kwitnieniu i potem jeszcze raz zakwita. Super jest ta roślinka.
Naparstnice od kilku lat same mi się wysiewają. W tym roku zauważyłam przewagę białego koloru .

Ewelinko festiwal różany powoli się zaczyna, ale cały czas pokazują się pojedyncze kwiaty. Nie ma jeszcze kwitnących całych krzewów. Czekam zniecierpliwiona na tą chwilę i podglądam pięknie kwitnące róże na forum.
Moje bardzo ucierpiały wiosną i zanim ruszyły, to niektórzy już pokazywali pąki. Nie ma się wiec czemu dziwić. Cieszę się, ze przetrwały i zakwitną. Może później, ale zakwitną.

BAsiu, my też robimy koktajle z kamczackiej. TEraz jeszcze doszły truskawy, więc mieszamy.
Facelii nie posiałam, bo nie zdołałam kupić nigdzie nasionek. Mam je jednak zapisane i w przyszłym roku będę polować :D

Blueberry, porcelanka radzi sobie u mnie świetnie. Nawet nie zwracałam uwagi na odczyn gleby siejąc ją. Ale jak widać, pasuje jej.

Bożenko, w poprzednich latach miałam więcej różowej naparstnicy. Nie wiem czemu w tym roku zdominowała biała. Mam nadzieję, że nie wyprze innych odcieni. Bardzo bym tego nie chciała.
Coś tam różowych jest, ale skromnie.

No to w dalszym ciągu ... szał szałwii :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takiego chwasta sobie zostawiłam. No ... spodobał mi się :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czarnuszki 'trochę' się wysiało ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rozkwitają kolejne wyczekiwane

Obrazek

Obrazek

To ma być Geoff Hamilton. Czy moze ktoś to potwierdzić ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspaniała francuska ;:167 Pięknie kwitnie, zdrowa, super przezimowała. Polecam :D

Obrazek

Doktorek skromnie, ale ma trudną, dosyć cienistą miejscówkę

Obrazek

Cyganek zaczyna dopiero

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wiolu, sporo róż już u Ciebie kwitnie ;:138
Doktorek na słońcu się przypala. Przesadziłam swojego do cienia.
Uwielbiam takie połączenie różu z niebieskim.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu szpalery szałwii super wyglądają, nawet nie wiedziałam, że jest tyle odmian i odcieni.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu ja szałwie uwielbiam oglądać w różnych zestawieniach ;:333 Czarnuszka rewelacja wygląda w grupie,czekam na swoją ;:65
Piwonie i bodziszki? No powiem Ci,że nawet nie pomyślałam o takiej kompozycji,ale świetnie pasuje,muszę nad tym pomyśleć ;:215
Olivia Rose jaki ma blady,cudny pąk ;:167 Kwiat subtelny,delikatny,jeszcze trochę i moją zobaczę ;:226
Chantal Merieux francuzeczka bardzo ciekawa i dostała od Ciebie serduszko,więc musi być wyjątkowa ;:224

Buziaki :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wiolu, śliczne masz szałwie ;:215 Ja w tym roku też dokupiłam kilka i jestem nimi zauroczona. Brakuje mi tylko białej, ale mam dość blisko do szkółki gdzie jest ogromny wybór bylin wszelakich, więc pewnie dokupię. Kocimiętka Ci się nie kładzie? Kupiłam torebkę nasion, ale nie posiałam ;:223 Pewnie zostaną na przyszły rok. Zdjęcia kwitnących róż przyprawiają mnie o szybsze bicie serca ;:97 Uwielbiam ten czas, gdy każdego ranka biegnę z ciekawością do ogrodu żeby zobaczyć co dzisiaj rozkwitło :D
Pytałaś mnie o Geoffa...Wygląda podobnie, więc chyba to on. A dlaczego masz wątpliwości? To tegoroczny debiut? Jeśli tak, to kwiaty mogą nieco odbiegać od normy. Jak zakwitnie więcej to koniecznie wrzuć zdjęcia i popatrzymy ;:204
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wiolu szałwie Twoje robią wrażenie, taki uroczy szpalerek. Warto jednak nasadzać w grupie roślinki, ładnie się prezentują.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Fantastyczne połączenie bodziszka z piwoniami ;:167
Też jestem fanką naparstnic, są wspaniałym tłem dla róż.
Oczarowała mnie Desdemona, koniecznie muszę zaprosić ją do mojego ogrodu.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiolu szałwiowy szpaler boski, też dzisiaj dokupiłam 3 sztuki, już rosną obok siebie ;:108
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witajcie.
Pogoda jakaś ciężka i ogarnął mnie leń ogrodowy. Rano troszkę popieliłam w warzywniku a potem już nic mi się nie chciało :oops:
Ale w końcu ogród jest nie tylko poto żeby w nim robić, ale też zeby się nim cieszyć. Tak więc dziś dzień cieszenia się ogrodem :lol:

Aniu- nena, kolor niebieski z różowym, to bardzo udane połączenie. Lubię takie zestawienia. Do tego jeszcze biały lub fiolet i to mogła by być już cała kolorystyka :D

Dorotko, szałwia wyśmienicie sprawdza się na obwódkach, zwłaszcza te niższe odmiany. Teraz coraz bogatszy jest ich wybór i jest w czym wybierać.

Aniu, bodziszki z piwonią posadziłam razem przypadkowo, ale i mi bardzo spodobało się to połączenie.
Super to wygląda. Piwonie fajnie też wyglądają z dzwonkami i szałwiami :lol:

Dorotko z tego co wiem, to kocimiętki jest kilka odmian. Kiedyś miałam taką, co dosłownie leżała na ziemi. Wywaliłam ją bo nie dało się patrzeć i potem na długo zraziłam się do tej rośliny.
Potem zaczęłam widywać na forum piękne kocimiętki, zaczęłam się im bliżej przyglądać, czytać i kupiłam na próbę takie, które miały pięknie, prosto rosnąć. Jak widać tak też jest.
Chciała bym ją rozsadzić, ale wcale się nie sieje. Jedynie przez podział, ale trochę bałam się wiosną wykopywać je i dzielić. Może jak jeszcze podrosną to tak zrobię.
Co do Geofa, to nowość i jakoś tak mi się wydawało, że ma ciemniejsze i bardziej napakowane kwiaty. Ale skoro Tobie wydaje się że to on, to pewnie tak jest. Serdeczne dzięki za potwierdzenie :D

Basiu, na mojej powierzchni sprawdza się tylko sadzenie w większych grupach. Pojedynczych roślinek zupełnie nie widać :roll:

Aniu, naparstnice od dawna chciałam mieć, ale długo mi się nie udawały. W końcu jednak 'zaskoczyły' i już chyba trzeci rok pięknie kwitną.
Powiem Ci że Desdemona ma niesamowicie piękny zapach. Można śmiało ją zaliczyć do najpiękniej pachnących róż.

Kasiu, oby pięknie rosły Ci szałwie. To piękne i niezawodne roślinki. Po kwitnieniu zetnij kwiatostany a zakwitną jeszcze raz :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek