Na parapecie DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na parapecie DAK

Post »

Akwelan_2009 pisze:
DAK pisze: ............. widać trafiła mu sie poważna randka ;:306 .............
pewnie całą noc miał płatki nawinięte na wałki. Przegapiłam :;230
hen_s pisze:....... Prawda, mam i ja takowe ale jakoś nie potrafię ich tak jak Ty pokazać. ...
Jesteś za skromny :wink: - niewielu potrafi pokazać uroki kaktusa (kwiat i korpus) tak jak ty.
Ja mam za ciasno i już nie wyciągam ich ze stanowiska na fotografowanie, bo to za dużo pracy. Przez to w czasie kwitnienia nie da się zrobić fotki z korpusem. Nie mówiąc o kłopotach z oświetleniem, bo to zawsze pod słońce.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Echinopsis eyriesii w pracy zakwitł siedmioraczkami, gdy wychodziłam to dopiero rozpoczął, a więc rano powędrowałam by to upamiętnić. Jeden miał 7 kwiatów, a drugi wyprodukował tylko jednego (ale jak one zawsze zgrają to na jedną noc):

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Piękny ten koniec lata i gymnole nie rezygnują z kwitnienia, nawet G. leeanum, który kwitł do tej pory tylko wiosną:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ale jest jeszcze sporo pąków, może więc faktycznie rośliny czują, że dobra pogoda utrzyma się dłużej, by mogły sobie jeszcze poszaleć:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Kolejny świetny pokaz. ;:oj

Urzekająco kwitnące echinopsisy, zjawiskowe gymnokalicja - tylko patrzeć i podziwiać! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Podziwiam Gymnocalycium leeanum ;:167 Moje się obraziło i nie chce kwitnąć :wink:
A echinopsis niby taki zwykły, ale kwitnie wspaniale ;:oj
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rośliny Ci szaleja :D Mnie zachwycił echinopsis ;:oj Taki dorodny i jeszcze tyle kwiatów na raz. Super ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie G. leeanum zadziwia, bo wiosną miał kwiatów wiele i kwitł długo, to na dodatek teraz mu się wiosna przypomniała. Ale i typowo wiosenny G. uruguaense też ma nowe pączki. Skąd te rośliny wiedzą, że prognozy na wrzesień są tak optymistyczne - może podglądają jak śledzę w necie, albo czytają mi w myślach. ;:306

A E. eyriesii kwitły całe lato i to niemal bezustannie. W czasie wakacji były jakieś tam delegacje młodzieży z zagranicy i Echinopsis robił za maskotkę do "sweetfotek" - fotografowali się z kaktusami w tle i wysyłali do swych znajomych i rodzin chwaląc się jakie kaktusy w Polsce rosną. :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Czyli dobra reklama dla roślin, Ciebie i kraju. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne kwitnienia :D na parapetach ,kwiecia jak na wiosnę -super ;:215
E. eyriesii kwitną wspaniale .
Danusiu ,a na zimę zabierasz je do domu?czy masz już dla nich inne lokum?
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Pięknie i kolorowo u Ciebie :-) i jakoś mnie nie dziwi, że robią sobie zdjęcia z kwitnącymi kaktusami... moi znajomi kwiaty kaktusów do niedawna kojarzyli tylko z tymi suszka mi przyklejanymi, które można w marketach oglądać. A tam kwiatów echinopsisów, jak wiadomo nie ma ... Są zaskoczeni, że kaktusy kwitną i to tak różnorodnie... Jak całe dni spędzają w pracy, to nie mają czasu na hobby...
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Pogoda ostatnio wspaniała więc kaktusy chętnie prezentują swoje kwiaty.
U Ciebie Danusiu to prawie tak jak wygląda jakby to nie był już wrzesień.
Kwiaty wspaniałe i pąków widać jeszcze sporo.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Danusiu Twoje rośliny zachwycają. Lubię tu zaglądać ;:215
Świetne fotki, świetne ?starszaki?, w tak dobrej kondycji, podziwiam, szczególnie wrażenie z tej zbioróweczki zrobił na mnie Cereus peruvianus monstrose, Ferocactus stainessi i piękne ciernie Stenocereus pruinosus.
Gymlaki są przeurocze i pięknie je tu pokazujesz, oby mogły poszaleć jak najdłużej, nie ma innej opcji niż ?gymnokultura? ;:167
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie tak, Grażynko. Moja dyrekcja ostatnio poszła oglądać kwiatki i stwierdziła, że ona myślała, że w kwiaciarniach to ktoś poprzyklejał suche kwiatki do kaktusów, bo przecież one nie kwitną. Musiałam ją jednak wyprowadzić z chwilowego błędu rozumowania, bo te co widziała w marketach to faktycznie poprzyklejane.

Małgosiu, kaktusy mają już na miejscu wybraną piwnicę i jeśli warunki się sprawdzą, to docelowo w przyszłości będę mogła dwa razy w roku robić taki transport skrzynek za 30zł (tyle kosztowała taksówka bagażowa przy wiosennej wywózce kolumnowców). W każdym razie nie mam już nad głową czarnej wizji wypowiedzenia mi z użytkowania lokalu piętro wyżej.

Henryku, reklamę naszej pasji to ja już mam zaplanowaną na przyszłość - Właśnie zrobiłam przedwczoraj 50 sadzonek grubosza - ucięte wiosną pędy w czasie prześwietlania powtykałam do piasku na podwórku i okazało się, że wszystkie dostały ogromnych korzeni. Zaśmiałam się, że otworzę sklepik. I tak zrodził się pomysł zorganizowania aukcji roślinek na wiosnę z przeznaczeniem dochodu na cele dobroczynne. Młodzież lubi takie akcje :tan . A ja już myślę o dodaniu do tego maluchów, które mi się rozmnożyły i o zorganizowaniu wystawy zdjęć kaktusów. Jestem pewna, że paru kaktusiarzy z tego wyrośnie. ;:4 W tej szkole uczy się też młodzież o kierunku architektura krajobrazu, myślę, że mogą wkomponować parę pomysłów z cierniami.

Marianie, to wyjątkowy wrzesień. Zwykle o tej porze zakładałam już osłony z poliwęglanu, a tu zapowiedzi do końca miesiąca są niemal jak w lato. Oby się sprawdziły.

Lidio, właściwie to chciałabym przejść na gymnokulturę, ale tak trudno pożegnać się z dzieciakami hodowanymi od noworodka. Jeśli uda się sensownie zagospodarować patio (ma być remontowane i od nowa zaprojektowane) z miejscem dla cierniaków, to byłoby najlepsze wyjście, bo nie musiałabym żegnać się z nimi.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aż trudno uwierzyć, że to wrzesień

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jednak znaleziony na storczyku gad przypomniał, że trzeba podlać przed snem przeciwgadzim jadem.
Obrazek
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07

Post »

Piękne słoneczne kwiaty ;:3 ale mnie najbardziej spodobał się echinopsis ;:215 Fantastyczny ;:215
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Echinopsis hybryda - bajka. Śliczny kolorek, od razu rzuca się w oczy ;:167 A robal...o matko, ohyda!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”