Zielono i kolorowo - będzie cz 4.
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Zielono i kolorowo - będzie cz 4.
Alu a pączków ma 2 miliony 100 tysięcy i dobrze, że ją posadziłam niedaleko ogrodzenia 

- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdjęcie z tą różą mnie poraziło
. Wyobraziłam sobie, że mnie ktoś wrzuca w te chaszcze, brrr
.
Czy Ty tamtędy chadzasz, czy to teren zamknięty?. Jak tak dalej pójdzie, to u mnie będzie to samo; chyba trzeba pomyśleć i na jesień naszykować kilka sekatorów
.
Uwielbiam białe złocienie, ale bez wzajemności
. Znowu sobie jakiś posadziłam. Zobaczymy, czy przeżyje
.
Twoje lilie mają ogromne pąki, a u mnie część została czymś/kimś podgryziona, albo zgniła przy nasadzie. Pędy na 1,50 m, a kwiatów... nie będzie
. Do tej pory nie stosowałam chemii, ale chyba czas zacząć opryskiwać profilaktycznie dość wcześnie, bo szykowałam się na maxi kwitnienie lilii, a tu klops
.

Czy Ty tamtędy chadzasz, czy to teren zamknięty?. Jak tak dalej pójdzie, to u mnie będzie to samo; chyba trzeba pomyśleć i na jesień naszykować kilka sekatorów

Uwielbiam białe złocienie, ale bez wzajemności

Twoje lilie mają ogromne pąki, a u mnie część została czymś/kimś podgryziona, albo zgniła przy nasadzie. Pędy na 1,50 m, a kwiatów... nie będzie

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Marysiu w pąki to ona zawsze bogata ,a im starsza tym ich więcej
Aniu ta róża rośnie przy szerokiej ścieżce , ja też bym nie chciała wylądować w takich chaszczach
Teraz w większości ,niektóre miejsca na mojej działce sa nie dostępne ,ale już nie długo bo w następnym tygodniu będą sianokosy
Oczywiście będą zdjęcia .
Aniu moje lilie są czymś obklejone i listki mają objedzone to jest takie jakby kubki błota leżały na liściach .Szkoda Twoich lilii .Czasem bez chemii sie nie obejdzie w wyjątkowych sytuacjach trzeba jej użyć niestety
Ten złocień ma już dużo lat siałam go z nasionek ,ale żeby sie uchował dłużej to co jakiś czas trzeba go rozsadzać .
Dzwoniła dzisiaj moja znajoma i mówi do mnie Ala kwiaty mi schną ,ziemia u niej piaszczysta .

Aniu ta róża rośnie przy szerokiej ścieżce , ja też bym nie chciała wylądować w takich chaszczach

Teraz w większości ,niektóre miejsca na mojej działce sa nie dostępne ,ale już nie długo bo w następnym tygodniu będą sianokosy

Oczywiście będą zdjęcia .
Aniu moje lilie są czymś obklejone i listki mają objedzone to jest takie jakby kubki błota leżały na liściach .Szkoda Twoich lilii .Czasem bez chemii sie nie obejdzie w wyjątkowych sytuacjach trzeba jej użyć niestety
Ten złocień ma już dużo lat siałam go z nasionek ,ale żeby sie uchował dłużej to co jakiś czas trzeba go rozsadzać .
Dzwoniła dzisiaj moja znajoma i mówi do mnie Ala kwiaty mi schną ,ziemia u niej piaszczysta .
Pozdrawiam Alicja
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Alu, te kupki na liściach to larwy poskrzypki, takiego czerwonego z twardym pancerzem szkodnika
. Też mam to na jednej. Starałam się je wyzbierać - pamiętam jeszcze zbieranie stonki z kartofli
, ale jak widać, nieskutecznie. Jak nie zapomnę, to wiosną porobię opryski i zobaczymy, kto kogo wykończy
.
Co do złocienia, to poza rozsadzaniem, chyba potrzebuje zasadowej ziemi, a moja wiedza na ten temat była niedostateczna i lenistwo mnie zżerało
. Dziwne, że na starość zrobiłam się pracowita,hmm
.

Co do złocienia, to poza rozsadzaniem, chyba potrzebuje zasadowej ziemi, a moja wiedza na ten temat była niedostateczna i lenistwo mnie zżerało

Pozdrawiam Ania
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Alu witaj
Ale piękna róża
Jak znosisz upały ??? piszesz ze wczoraj padało to pewnie i chłodno masz ?
U mnie też wszystko wyschło na górnej działce
tak jeszcze nie było
krzewy , hortensje , lilie leżą ,młode jabłonie - jabłka wszystkie opadły , róże liście mają żółte a kwiaty wiszą zwiędnięte , porzeczki leżą - owoce wyglądają jak ugotowane a część opadła itd.
Nadal niebo bez chmurki i 34 stopnie w cieniu .
Pozdrawiam serdecznie

Jak znosisz upały ??? piszesz ze wczoraj padało to pewnie i chłodno masz ?
U mnie też wszystko wyschło na górnej działce

Pozdrawiam serdecznie

- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
Alu te kupki błota musisz usunąć,bo jak te larwy się wylęgną to na drugi rok będziesz miała urodzaj poskrzypka.Wtedy trzeba będzie pryskać lilie kilka razy.
- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Alu
Piękny liliowiec, pysznogłówka, rudbekie, lilie 

Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Witaj, Alicjo.
Kolorowo w Twoim ogrodzie i coraz piękniej.
Liliowca mam takiego samego jak Twój i to jest mój jedyny - spadek po poprzednich właścicielach działki. Coraz bardziej podobają mi się te rośliny i coraz częściej żałuję, że nie mam dla nich miejsca w moim 'ogrodzie'.
Widzę u Ciebie pysznogłówki. Te kwiaty już zapraszałam do siebie, ale one raczej mnie nie lubią albo same są lubiane przez jakieś szkodniki, bo nie chciały pozostać u mnie dłużej niż jeden sezon. Trudno, ich miejsce zajęły inne roślinki i tyle.

Kolorowo w Twoim ogrodzie i coraz piękniej.
Liliowca mam takiego samego jak Twój i to jest mój jedyny - spadek po poprzednich właścicielach działki. Coraz bardziej podobają mi się te rośliny i coraz częściej żałuję, że nie mam dla nich miejsca w moim 'ogrodzie'.

Widzę u Ciebie pysznogłówki. Te kwiaty już zapraszałam do siebie, ale one raczej mnie nie lubią albo same są lubiane przez jakieś szkodniki, bo nie chciały pozostać u mnie dłużej niż jeden sezon. Trudno, ich miejsce zajęły inne roślinki i tyle.

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Alicjo, u nas też susza, przypala wiele roślin, a jak zimno to i tak nie pada.
Jestem bardzo zadowolona z maruny jakiej nasionka mi przysłałaś, moja całkiem inna.
Mam nadzieję, że się u mnie zadomowi.
Pozdrawiam i życzę zdrówka.
Jestem bardzo zadowolona z maruny jakiej nasionka mi przysłałaś, moja całkiem inna.
Mam nadzieję, że się u mnie zadomowi.
Pozdrawiam i życzę zdrówka.
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Mam nadzieję Alu ,że i u Ciebie popadało i podlało mdlący ogródek, przecież Ty masz piękne róże
Oj niech Ci leje trochę
Mimo suszy kwitnie Ci ładnie , chociaż ślady suszy widać . Miłego deszczo padania

U nas pokropiło, a miało padać, ciągle latam z konewkami i plewię zamiast iść do fryzjera kosmetyczki, gdziekolwiek.
A jak u was Alicjo?
A jak u was Alicjo?
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Alicjo mam nadzieję,że odżyłaś po kilku dniach ochłodzenia i opadach. Co prawda niewielkie ale każdego dnia po trochu i juz widać jak przyroda na nie zareagowała.
W te upały to sporo roślin mimo podlewania miało zwiędnięte liście . Moim hortensjom ogrodowym to nawet kilka przypaliło i brzydko wyglądają , muszę z nożyczkami podejść a czasu na wszystko brak.
Jak się maja nasze kochane dalie ?
W te upały to sporo roślin mimo podlewania miało zwiędnięte liście . Moim hortensjom ogrodowym to nawet kilka przypaliło i brzydko wyglądają , muszę z nożyczkami podejść a czasu na wszystko brak.
Jak się maja nasze kochane dalie ?
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witajcie moje kochane
Aniu ten poskrzypek i nornice 20 lat temu niszczyły mi ponad 100 lilii .Wtedy nie wiedziałam co to takiego
Złocień u mnie rośnie raczej na kwaśnej ziemi .
Witaj Tereniu
Dziękuję .
Przykro mi z powodu Twoich strat
Może przyszły rok będzie lepszy dla roślin .
Teraz się ochłodziło ,ale upały jakoś udaje misie przetrzymać .Pozdrawiam
Krysiu no coś będę musiała z tym szkodnikiem zrobić .
Paoli dziękuję
Lucynko
liliowce są piękne i łatwe w obsłudze
.Pysznogłówka i u mnie w niektórych miejscach się nie sprawdzała . Wzeszłym roku posadziłam w innym miejscu i pięknie rośnie 
Zosiu cieszę się ,że maruna się podoba ,a zadomowi się na pewno ,aż za bardzo
Miło Cię widzieć .
Karolciu dziękuję , pogoda chyba wszędzie taka sama czyli byle jaka
A dla roslinek na pewno nie dobra
Ewo tak to już jest jak sie ma ogród .Albo my albo on
U nas tak samo pokropi , zimno ,albo gorąco ..
Krysiu w daliach w tym roku same straty .Te od Ciebie ładnie wzeszły ,ale nie wiem czy zakwitną .Dużo mi pogniło po posadzeniu mimo ,że w tym czasie nie padało . Cały ogród w tym roku mam bardzo zaniedbany i dużo strat .Może przyszły sezon będzie lepszy ..?

Aniu ten poskrzypek i nornice 20 lat temu niszczyły mi ponad 100 lilii .Wtedy nie wiedziałam co to takiego

Witaj Tereniu

Przykro mi z powodu Twoich strat

Teraz się ochłodziło ,ale upały jakoś udaje misie przetrzymać .Pozdrawiam

Krysiu no coś będę musiała z tym szkodnikiem zrobić .
Paoli dziękuję

Lucynko

Zosiu cieszę się ,że maruna się podoba ,a zadomowi się na pewno ,aż za bardzo

Miło Cię widzieć .
Karolciu dziękuję , pogoda chyba wszędzie taka sama czyli byle jaka

A dla roslinek na pewno nie dobra

Ewo tak to już jest jak sie ma ogród .Albo my albo on

U nas tak samo pokropi , zimno ,albo gorąco ..
Krysiu w daliach w tym roku same straty .Te od Ciebie ładnie wzeszły ,ale nie wiem czy zakwitną .Dużo mi pogniło po posadzeniu mimo ,że w tym czasie nie padało . Cały ogród w tym roku mam bardzo zaniedbany i dużo strat .Może przyszły sezon będzie lepszy ..?

Pozdrawiam Alicja
- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Alu
ślicznie i kolorowo jest w Twoim ogródku
Kocinka się wyleguje , kwiaty wysypują się w każdnym zakątku
Cudne masz lilie i moje kochane rudbekie. Żylistek ślicznie kwitnie , piękny okaz ! I u mnie podobnie jest z pysznogłówką jak u Lucynki, też jakoś marnie rośnie, prawie jej nie ma
Cudna dalia i śliweczki
Alu czekam na c.d. fotek
Pozdrawiam

Cudne masz lilie i moje kochane rudbekie. Żylistek ślicznie kwitnie , piękny okaz ! I u mnie podobnie jest z pysznogłówką jak u Lucynki, też jakoś marnie rośnie, prawie jej nie ma

Alu czekam na c.d. fotek

Pozdrawiam

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Alu coś mi się wydaje, że zginęły mi takie lawendowe pysznogłówki ale czerwone cieszą oko więc nie wiem czy nie będzie wymianki
W ogrodzie kolorowo śliczne dalie, róże i lilie a to białe to chyba nie przebiśniegi
Śliweczki też będą
Miłego wieczoru 

Śliweczki też będą