Ogródek Gosi cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 14

Post »

Gosiu, dlaczego nie lubisz koloru czerwonego? Czerwone róże - moim zdaniem - najpiękniejsze. ;:333
Dzisiaj i u mnie nareszcie porządnie podlało. Burza poszła chyba lekko bokiem, ale chmury długo wisiały i spuszczały warkocze deszczu.
Roślinki odżyją. ;:215
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Wczoraj w Wilkowyi zachmurzyło się, zawiało porywistym tornadem, zrobiło się zupełnie ciemno jak w nocy - pochowaliśmy się do domu w oczekiwaniu na tak bardzo upragniony deszcz, a tu po chwili chmury zniknęły, zaświeciło słonko ... i tyle było z naszej radości ;:306
Trawniki w stepach płowe, kolorem podobnym do pszenicznego pola sąsiada. Rabaty podlewane, więc nieco lepsze, ale do wiosennego blasku im jednak daleeeko.

Lawenda to świetna roślinka - u mnie ma stałą miejscówkę. Podcinana regularnie ma ładny pokrój i obficie kwitnie. Nie przemarzła tez nigdy, co bardzo ważne. Zastępuje kocimiętki i szałwie, które mają teraz okres spoczynku przed powtórnym kwitnieniem. Dołączyły do niej jeżówki i razem cieszą wesołymi kolorami. Ja rozmnażałam lawendę sama, bo zależało mi na konkretnej odmianie i większej ilości. Przyjmuje się łatwo i szybko tworzy ładne kępki.

Kochana, zachwycam się tym co pokazujesz :heja Różyczki w tym roku są cudowne ! No i te Twoje delikatne kępy ostnicy, która wspaniale uzupełnia rabaty ! Moje na działce wszystkie wypadły, ale w W-wie rosną i cieszą ogromnie. Stipa gigantea od Ciebie, ładnie się przyjęła i teraz rozmyślam jak ją zabezpieczyć na zimę, by przetrwała... ;:209

Ściskam, serdecznie dziękując za zaproszenie - jestem pewna, że kiedyś się uda ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, dla mnie czerwony jest bardzo trudnym agresywnym kolorem. Cięzko go zestawić z innymi kolorami
Najbardziej lubię róże, fiolety i biele.
Popadało to mało powiedziane. Lało jak z cebra
Faktycznie burza przeszła bokiem, całe szczęście ;:173

Marysiu. Mam i ja lawendy, ale nie w takiej ilości.
W dodatku chyba w tym roku przyszedł kres na moje najstrasze kępy. Muszę dokupić.
W pobliżu mam farme lawendową. Mają przeróżne odmiany. Muszę podjechac i zobaczyć w jakiej cenie.
No to faktycznie masz step. Te chmury szły jakoś po skosie. Bardziej na północny wschód.
Stipa gigantea u mnie zimuje bez problemowo. W dodatku też bardzo się rozsiewa. Chyba nie powinnaś się nią martwić
Szkoda, że nie wiedziałam, że tamta stipa Ci padła. Przywiozłabym swoją starą sadzonkę.

Niby dzisiaj nic nie porobiłam w ogrodzie, a mimo to spędziłam w nim więcej czasu niz myślałam. Te drobne prace są czasochłonne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Stipy rosną u ciebie niesamowicie. Upodobały sobie twoją glebę.
Piszesz, że dokupujesz jeżówki. Ja już chyba przestanę, bo u m nie zanikają. Pozostało tylko ze cztery odmiany z kilkunastu. Strasznie ślimaki je wiosną obgryzają i potem już nie mogą dojść do siebie.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Gosiu trawnikiem się nie przejmuj, mówisz, że solidnie popadało, ani się obejrzysz, jak się zazieleni. Mój wygląda podobnie.
Róże Ci kwitną pięknie i mają mnóstwo kwiatów, moje poza kilkoma zupełnie bez kwiatów i pąków nowych nie zawiązują.
Ta róża falbankowa Barbara jest śliczna. ;:167 Kępy traw także pięknie wyglądają. Moje trawy wcale kłosów nie mają.
Ja ostatnio w ogrodzie nic nie robiłam, tylko podlewałam, ale i tak przez tydzień kiedy nie byłam na działce wiele roślin padło. :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Gosiu :wit
Piękne róże.IO ten cały twój kolorowy busz na rabatach ;:333
Ale i lilie masz cudne.
Oj kusza mnie , kusza jeszcze :wink:
Awatar użytkownika
Magda30
500p
500p
Od: 10 sie 2013, o 23:32

Post »

Gosia roze ,lilie , piekne ale w tych schodach to jestem od dwoch lat zakochana bardzo mi sie podobaja ,ogrod bajka. :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu, u mnie niektóre jeżówki też słabo rosną. Ale próbuję każdej odmiany i jak widze, że ładnie przyrasta, to ją dzielę, lub dokupuję i sadzę w innych miejscach. Teraz doszłam do wniosku, że takie same akcenty w rożnych miejscach ogrodu fajnie wyglądają.
U mnie ślimaki nie atakują jeżówek. Widocznie mają inne przysmaki. W sumie to tylko uszkodziły mi języczkę. Mam je na pewno, bo po deszczu pełno ich na chodniku. Liczę jednak, że to mój jeż je troche trzebi

Teresko, trawnik po ulewach odżył. Podsypałam jeszcze nawozem i wygląda nieźle, ale są zupełnie puste miejsca, wypalone nie wiem przez co. I to jest dziwne, bo te placki wędrują. W jednym miejscu odrasta w innym zanika. Dziwna sprawa. Na pewno trzeba zrobić dosiewkę
Moje róże w większości też bez paków. To są już smętne resztki
Zauważ, że ja mam prawie 70 róż. Teraz kwitnie może z 20. Większość dopiero tworzy nowe przyrosty. Także następne kwitnienie dopiero w sierpniu.
W sumie w ogrodzie popracowałam tylko w weekend. I to od bardzo dawna. Ten weekend nie zapowiada sie roboczo.
Całe szczęście, że nie trzeba podlewać

Aniu, lilii na pewno dokupię. Szczególnie tych pachnących. Kiedy chodze po ogrodzie wszędzie czuję ich zapach. ;:173

Madziu, schodki mam nadzieję dostaną w tym roku ścieżkę, bo na razie prowadzą donikąd.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

Gosiu ale się u Ciebie romantycznie zrobiło. Cudowne te wszystkie róże ;:167
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko, róże już niestety w odwrocie. Tylko niektóre już szykują się do następnego kwitnienia. Reszta śpi.
Chyba ta susza im nie służy. Może po tych deszczach się ruszą

Obrazek

Avalon coraz bardziej mi się podoba, tylko żeby wreszcie zbudował większy krzaczek :roll:
Obrazek

Candelight. Cudna ;:173
Obrazek

Obrazek

Tak było jeszcze 2 tygodnie temu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Gosiu ale pięknie Ci róże kwitną ;:138 ;:138 moje już odpoczywają :D
Pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybo, bardzo mi miło, że podoba Ci się mój ogród.
To czosnek głowkowaty.
Bardzo go lubię i będę sadziła gdzie się da

Teresko, róże tak kwitły jeszcze 2 tygodnie temu. Teraz tak naprawdę smętne resztki i na dokładkę nie widać u większości, żeby chciały zawiązać nowe pędy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Gosiu w końcu nasze ogrody odetchną od upału i suszy.
Bardzo ładna rabata kwiatowa na pierwszym zdjęciu. ;:138 Wypełniona kwiatami, a w dole śliczne różowe jeżówki.
Moje róże także przekwitają, a nowych pąków nie widać. ;:224
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ale u Ciebie piknie! ;:138 ;:138
Bogato! I róże rostomaite, i liliowce, na które ostatnio zachorowałam, i floksy, i lilie, i nawet czosnki, i.....no, piknie, po prostu piknie ;:31
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Gosiu czemu narzekasz, tak wszystko Ci bujnie rośnie i tak masz kolorowo.
Wspomniałaś u mnie na wątku o zakupie róż, jakie są w planach?
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”