Ogród Marty cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. VI

Post »

Moniczko,ja jestem zadowolona z mojej morwy ,ale to mały krzaczek ,owoców ma tak dużo ,że w pewnym momencie jest czarna,owoce są bardzo zdrowe,ale lubią je też czarne mrówki ,bo jest ich wtedy na morwie bardzo dużo ,a mój wnuk stoi przy niej bo niska i objada się owocami razem z mrówkami ,nawet nie wiem ile zjada tych mrówek ,bo aż mu z buzi wychodzą ,więc jak idzie jeść morwę to ja też i otrzepuję mu owoce z tych mrówek,ja swoją podcinam bez problemu ,bo leżałaby na ziemi ,a to jeszcze forma płacząca i,jeżeli masz miejsce i lubisz różne owoce to warto ją mieć ,można zrobić soki lub dżemy ,jest bardzo słodka,ja bardzo lubię różne drzewka i krzewy owocowe i mam je posadzone między innymi krzewami , iglakami i bylinami,doskonale się uzupełniają ,a w ogrodzie uruchomiony jest jeszcze jeden zmysł -smaku, pozdrawiam i pięknych dni życzę ;:3 :wit

Marysiu,pogoda cudna,ale śnieg wcale u mnie nie topnieje ,chyba że bardzo pomału i nie widać,grzybiska cudne ,jak mi się marzy już na nie jechać ,w ogrodzie były do tej pory tylko 2 prawdziwki ,maliny wycięte,już się coś posunęło :uszy ,pozdrawiam i miłego dnia życzę,buziaczki ;:196

Tereniu,Elmshorn kwitła,jak już nic nie kwitło,i czym były większe przymrozki to ona więcej miała pączków,jakieś dziwne zjawisko,pozdrawiam , pięknych chwil i dużo zdrówka ;:196

Mireczko,masz rację to takie szybkie przeniesienie z jesieni do wiosny z pominięciem zimy,obornikiem można obłożyć rośliny tylko w zimie ,bo przy niskich temperaturach azot sie ulatnia a nie działa na rośliny i nie może ich spalić,ja tak rozkładam ,tylko nie można przywalić nim rośliny tylko obłożyć bokami,zanim przyjdą wyższe temperatury ,to nadmiar azotu już im nie zaszkodzi ,bo go nie ma aż tyle i oczywiście rozkładamy cienką warstwę ,ja już dużą część ogrodu tak obłożyłam i na wiosnę będzie na start dla roślin,a potem jak jest już ciepło,a mam obornik, to ten obornik wkładam do beczek ,zalewam wodą i przez miesiąc się fermentuje ,żeby azot się ulotnił,gnojówkę trzeba codziennie mieszać,i przed podlaniem jeszcze rozcieńczam gnojówkę z wodą 1:1,więc sposób zimowy jest o wiele szybszy i prostszy w wykonaniu,ale jak jest dużo śniegu to też się nie da ,bo nie widzisz gdzie są rośliny i można je zasypać,pozdrawiam ;:168

Ewciu,ostróżki jeszcze zasypane ,wiec nie bardzo ich widzę,ale myślę ,że będzie wszystko w porządku,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:196

Beatko,to prawda,ale tym sposobem mijamy na forum zimę i z jesieni prosto do wiosny idziemy ;:306 miłego dnia :tan

Soniu,ten znacznik to akurat od powojnika ,bo też tam jest a te białe gwiazdki to taka psiankowata roślinka ,nie wiem czy przetrwa zimę ,jest przykryta ,zobaczymy ,pierwsze mrozy jej nie zaszkodziły była pięknie zielona ,może sie uda,na razie nie chcę ruszać okrycia,miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Witaj Martusiu
Nie masz pojęcia jak mi brakowało spacerków po Twoim ogrodzie, uzależniona jestem od nich jak Terenia, ale jak w pracy byłam od godz10 do 20 to po powrocie już na nic siły nie miałam.
Dalie masz zjawiskowe ;:138
Dzisiaj wybrałam się do sklepu troszkę nasionek jeszcze dokupić (dostałam: nasturcję o kolorowych listkach, wilec szkarłatny, cynie o kolorowych płatkach a na warzywnik musztardowca) , no i oczywiście jeszcze dwie dalie do koszyka trafiły i irys Red
Za nasionka wielkie buziaki ;:cm ;:cm ;:cm
Martuś a możesz podać kiedy jakie mam wysiewać?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

A co to koleżanka na mnie się pogniewała i na mój post nie odpowiedziała . Buziaczka nie przesłała? ;:185
Kwiatów już nie chwalę, bo podziwiałam,ale prawdziweczki owszem.Takie mi się marzą. ;:215
To ja przesyłam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu,wierzę ,bo praca w tak długich godzinach jest bardzo wyczerpująca,uwielbiam dalie ,a w tamtym roku dały ogromny popis,w tym roku będzie ich jeszcze więcej,mam nadzieję ,że też będą piękne,nasionka maków wysiej w kwietniu wprost do gruntu ,rzadko, i jak będą rosły ,a zobaczysz ,że za gęsto to przerwij,i spróbuj zasadzić dalej,chociaż mak źle się przesadza,ale ja tak robiłam i dość się przyjmował,w każdym razie on musi mieć miejsce,żeby wyrósł pięknie,tytoń leśny posiej w domu 15 III,a potem w maju(po 15) do gruntu,a cleome posiej teraz i przesadź po 15 maja,najlepiej posiej 3 nasionka w jednej doniczce i już nie pikuj tylko wybij z doniczki razem prosto do gruntu ,od razu będzie ich więcej i dadzą efekt dużego krzewu,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196

Alu,tak sie mi przydarzyło,że jak pisałam i posyłałam poprzedni wpis Ty międzyczasie się wpisałaś, a przy drugich odpisach tak się ślizgnęło ,że Ciebie opuściłam za co przepraszam ,myślę ,że wybaczysz starszej pani ;:180 taką pomyłkę ,bo nie było to zamierzone, chyba już będzie dobrze :uszy ,dziękuję za buziaczki i też posyłam dużego buziaka ;:79 i dobrej nocki życzę
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Martuś tę gnojówkę rozcieńczasz tylko 1:1? ;:oj Nie za mocna??? Ja 1:10 rozcieńczam ;:131 . U mnie dzisiaj nie dało się pojechać na działkę bo wiało niemiłosiernie ale ja konkretnych robót jeszcze nie planuję ;:185 Miałam w zamiarze zwiastunów wiosny poszukać ale nic z tego.
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sobie myślę ,co ja mam Wam teraz pokazać z ogrodu,i wymyśliłam ,że może moje ogrodowe owoce,a jest ich troszkę

maliny są dwa poletka o dł 12m i szer 2m
Obrazek

Obrazek

malinowe kompociki
Obrazek

różne jabłuszka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

derenie
Obrazek

kompociki z jabłuszek
Obrazek

jeden z regałów spiżarki
Obrazek

zbiory jabłuszek
Obrazek

Obrazek

przetwory malinowe
Obrazek

Obrazek

konfitury malinowe
Obrazek

derenie
Obrazek

wysyp grzybków pod brzozami
Obrazek

Obrazek

rydze z lasu
Obrazek

rydze marynowane i duszone na masełku
Obrazek

rarytaski z ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

były 3 takie palety dyń
Obrazek

i piękna jesień
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu, ale się zrobiło pysznie! Wszytko zasługuje na pochwały ;:63 ;:63 a dwa przedostatnie zdjęcia jesieni mogłyby być obrazami :D
4 takie dynie pojechały ze mną do domu, bo byłoby ich jeszcze więcej ;:306 Jaka to odmiana jabłuszek tak ładnie owocuje i zapytam czy stosujesz jakieś opryski? Zostawiam buziaczki, uściski i życzenia spokojnej nocy ;:196
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

A co to za drzewko z czerwonymi liśćmi??
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Marto piękne i apetyczne zbiory ;:215 Też jestem zainteresowana czy stosujesz opryski bo jabłuszka pierwsza klasa. Dereń ma piękne, duże owoce , widziałam kiedyś drzewko z mniejszymi. Używasz ich do przetworów czy do nalewek?
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Martuś tak też sobie pomyślałam. Nie masz za co przepraszać. Tak sobie napisałam. Chociaż taka myśl mi też przeleciała po głowie.Za dużego buziaczka ślicznie dziękuję.
Wszystko smaczne i zdrowe, bo własne. ;:108 Warzywa też uprawiasz?
Jesień przepiękna i kolorowa. ;:138 :wit ;:196
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Martuś ależ pyszności pokazujesz:) Jesień piękna u Ciebie w ogrodzie ;:333
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Martusiu śliczne zdjęcia jesieni ;:180 ;:180 ;:180
Owoce , przetwory , grzybki ;:oj ;:oj ;:oj brak słów aby opisać - wielki szacun dla Ciebie Martusiu ;:138 ;:138 ;:138
Tak trzymaj ;:333
;:196 ;:196 zostawiam i spokojnej nocy życzę
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Martuniu widok spiżarni rozłożył mnie na łopatki :shock: jesteś tytanem pracy ;:180
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

I o to chodzi....pięknie Martuś pokazujesz, że ogród to nie tylko kolor i doznania estetyczne, ale również i przede wszystkim smakowe. ;:63
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Martusiu ja też bym chciała mieć takie zbiory :D Pięknie, ślicznie i smacznie .Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”