Jesień w familokowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień w familokowym

Post »

Piękna kolekcja floksów, liliowców ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KAROLCIU u mnie same kolekcje szkoda tylko ,ze już ogródek pęka w szwach :;230
BEATKO w tym roku Scheherezade miała jakieś 170, a może więcej i multum kwiatów. Natomiast Scarlet była dużo niższa widocznie słabo ją nakarmiłam ,albo róże jej podkradły ;:224 .Jesienią dostały wszystkie kompostu na głowę
DOROTKO azjatek nie zabezpieczam tylko orientalne i orienpety a też nie zawsze to robiłam .Teraz szkoda by mi było gdyby tyle cudności poszło .Przecież nie było zbyt mroźno to przeżyją .Takie lilie musiałabyś trzymać w chłodnym miejscu w torfie
TERENIU lilii u mnie mnóstwo zresztą jak wszystkiego .Nawet jeszcze parę domówiłam tylko nie wiem gdzie znajdę dziurkę dla nich :;230
JADZIU tego białego floksa dostałam od koleżanki .Ma śliczne mniejsze kwiatki .Floksy rosną mi wszędzie, a szczególnie te stare odmiany rosną za siatką bez podlewania. Deszcz je podlewa, chociaż czasem wężem je też trochę podleję .Kiedy obcinasz pędy chryzantemom czy jak zaczynają pokazywać się listki ?????
DAYSY wszystkie lilie są w gruncie nigdy nie wykopywałam ,bo nie mam ich gdzie przetrzymać .Trąbkowe przeżywają bez strat
ANDRZEJU nam wszystkim zdarza sie coś wypielić jeśli chcemy mieć ogródek bez chwastów :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu ja jeszcze pytanko odnośnie hortensji drzewiastych :czy jak one takie duże urosną to nie mają skłonności do złamania ?
Miałam już nic nie dokupywać ;:224 i mimo , że lilii mam bardzo dużo chyba skuszę się na jeszcze kilka, tyle ciekawych odmian się naoglądałam, że moje mocne postanowienia jakoś zmiękły :wink:
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BEATKO lilie drzewiaste mają tak grube mięsiste łodyżki ,że nie łamią się nawet pod wiatrem .Prócz tego każda ma podpórkę dla pewności .
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Jadziulka nieprawdopodone,że za chwilkę te ogrody będą tak ukwiecone.Busz masz cudowny,a jednak uporządkowany.Każdy kwiat,krzew ma swoje właściwe miejsce.Grażynka pisze o wyradzaniu się lilii-a może tak jak u mnie ucztę zrobiły sobie gryzonie.
Teraz znowu dosadzę dużo lilii.No i jestem ciekawa co zostało z posadzonych cebulek tulipanów.Aż się boję bać.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Jadziu

Dziękuję za info. o Klosterrose, pewnie jak każda różyczka musi się dobrze ukorzenić i będzie pięknie kwitła, a kwiat ma ładny ;:333
Wspaniała uczta dla oczu floksowa i liliowa ;:138 floksami dopiero w tamtym roku się zachwyciłam i zaczęłam sprowadzać do ogrodu, myślę,że nie ma z nimi problemu po zimie? mam takie zwykłe od cioci dostałam.
Wypatrzyłam śliczną Hortensje ogrodową-pięknie Ci kwitła ;:215
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Kolejne piękne wspominki ;:138 ogródek faktycznie zapchany na maksa , ale w tym tkwi urok, że taki busz :) Szkoda,że nam się te ogródki nie rozciągają ;:306 Ja też nie mam już gdzie palca wcisnąć, bo przecież muszę mieć miejsce na przejazd samochodu, przejście .... :lol: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Jadziu już czuję ten zapach, tyle pięknego kwiecia na raz.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wróciłam z ogródka śniegu nadal mnóstwo na rabatkach i ścieżkach .Tam gdzie już śniegu nie ma pod Pinky winky pokazują sie nieśmiało śnieżynki .Fakt kwiatów jeszcze nie widać, ale są już łodyżki
ANULKO w sezonie zapach jest na prawdę uroczy szczególnie pod wieczór i wcześnie rano
KAROLCIU może nie jest aż tak zapchany jak widać na fotkach ,ale jednak jest .Jesienią zrobiłam trochę luzu ,ale sezon pokaże na ile zrobiło sie luźniej
KRYSIU floksy , malwy,piwonie to moje kwiaty z dzieciństwa z ogrodu mojej śp. babci .Było ich tam mnóstwo .Nie wyobrażam sobie bez nich mojego ogrodu .Hortensja ogrodowa kwitnie na całego i to każdego roku .Zmieniała już parę razy miejsce i dalej cudnie kwitnie i nie przemarza co bardzo ważne .Kwitnie na ubiegłorocznych i tegorocznych pędach .Muszę ją jednak podwiązywać ,żeby inne kwiaty miały również miejsce dla siebie .Przydałaby się jej taka obręcz i byłoby bez kłopotu
ANUSIU wszyscy już ;:65 w miejscu, a ja dziennie sprawdzam ile już śniegu ubyło :wink: Nie mysl ,czy zastaniesz tulipany i inne cebulowe bo co ma być to będzie .Szkoda denerwacji :wink:

Obrazek

to dla Beatki cebulka Scheherezade przesadzana we wrześniu
Wrześniowy ogród też jest pełen kwiatów i kolorów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Jadziu Twoja hortensja ogrodowa kwitnie na zeszłorocznych i tegorocznych pędach to chyba jakaś z nowych odmian,masz zdjęcie kwiatów z bliska? Nie znalazłaby się jakaś szczepka, jak bym się ładnie uśmiechnęła, bo ja straszna miłośniczka ogrodówek, a u mnie różnie to jest z ich kwitnieniem. Czy na zdjęciu powyżej to Hibiskus bylinowy, piękny kolor ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KRYSIU ta hortensja ma już co najmniej 20 lat i przechodziła różne koleje losu .Z początku mi nie kwitła, bo sąsiadka mówiła mi ,że obcina się ją wiosną. Dopiero jak weszłam na forum wlano mi oleju do głowy od tego czasu kwitnie nawet gdy były mocne zimy nie przemarzała .Niczym jej nie okrywam .Mam w paru miejscach posadzone jej sadzonki .Jedna mogę Ci wykopać bo tam w tym miejscu tylko się marnuje .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

JAKUCH pisze:BEATKO lilie drzewiaste mają tak grube mięsiste łodyżki ,że nie łamią się nawet pod wiatrem .Prócz tego każda ma podpórkę dla pewności .
Tak właśnie sobie pomyślałam ,ze podpórka dla pewności im się przyda. Zamówiłam trzy sztuki , jestem ich baardzo ciekawa.
Pozdrawiam słonecznie ;:3 ;:3 ;:3
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jadziu robiłaś już coś na ogródku ?
Dzisiaj było tak ładnie, że nie wytrzymałam i przycięłam winorośl. ;:306
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRAŻYNKO no pewnie tam gdzie nie było śniegu to przycięłam len, bo porosły wielkie kępy i wszystko leżało pod śniegiem .Wiesz ,że mamy nierówno pod sufitem :;230 ;:306
BEATKO ja mam takie zielone podpórki z OBI.U mnie też było słonecznie ,ale śniegu na ogródku mam multum co najmniej 20 cm pokrywa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02