Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5

Post »

Do Samsu. W tym sezonie moje pomidorki były pryskane od posadzenia do teraz preparatami polecanymi co 7 - 10 dni. Gdzieś tak w połowie czerwca był oprysk Ridomilem zapobiegawczo, jeden raz. Na razie wszystko jest OK, żadnych oznak chorobowych, niedoborów czy nadmiarów. Ale Maliniak rosnący w kompostowniku złapał SZW, mimo oprysku OW nie przeszło mu. Jest sobie tam nadal, dwa krzaczki, niech się szara karmi.
Obrazek
Cała reszta zachwyca
Obrazek
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BozenaX pisze:Krysiu. Mówiąc o drugim zdjęciu powyżej, miałam na myśli Twoje zdjęcie. One tak właśnie wyglądają i Ty masz na pewno Princippe. Ten charakterystyczny szpic na spodzie owocu jest dobrze widoczny na tym dojrzałym pomidorku.

KaLo. Jednak upierałabym się przy De Barao Red.

http://www.gcplus.com.ua/semena-ovosche ... krasniy-su

Uprawiam je już od kilku lat. Dojrzałe na moich krzakach wyglądają identycznie jak u idy 74. Jeśli zdążą dojrzeć to wstawię zdjęcia.
To dobrze, dziękuję za potwierdzenie, moje mają dzióbki. To pomidorek, który u mnie spisuje się na medal, na początku trudno go opanować, ma bardzo dużo liści, ale potem wiąże pomidorki bez opamiętania. Zaraza go nie dopada i pod koniec sezonu można zerwać resztę zielonych w całych gronkach i dojrzewają nie tracąc na smaku i soczystości. To są moje spostrzeżenia:)
pozdrawiam:)
Krystyna
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

badzia pisze:Do Samsu. W tym sezonie moje pomidorki były pryskane od posadzenia do teraz preparatami polecanymi co 7 - 10 dni. Gdzieś tak w połowie czerwca był oprysk Ridomilem zapobiegawczo, jeden raz. Na razie wszystko jest OK, żadnych oznak chorobowych, niedoborów czy nadmiarów. Ale Maliniak rosnący w kompostowniku złapał SZW, mimo oprysku OW nie przeszło mu. Jest sobie tam nadal, dwa krzaczki, niech się szara karmi.
Obrazek
Cała reszta zachwyca
Obrazek
Piękne pomidorki.
U mnie SZW pojawiła się w upały na Kalmanie. Pierwsze grono nietknięte, ale wyższe partie zaatakowane. Reszta pomidorów jak u Ciebie bez zmian. Zrobiłam oprysk OW, zobaczymy czy zatrzyma Szw.
Aga
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo podobnie wygląda Mama Leone. Dobry do suszenia i plenny.
Poszperam i jak mam nasiona to też Wam dorzucę.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Mam 3 krzaki truskawkowego od tysonki w gruncie.
Przypominają mi Principe Borghese.Mają też dziubek,krzaki podobne do wspomnianego.Miałam go 3 lata temu.
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14

Post »

Kalo Czy kibic, jest samokończący?
BozenaX Jak by dało radę to też bym reflektował :D .
Pozdrawiam!
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Samokończący,tylko,że skończyć nie może.Po 2 tygodniach postoju wypuścił nowe pędy z kwiatami.Podejrzewam,że wiem ,czemu wypadł z doboru.Dojrzałe pomidorki są mięciutkie,że nożem można smarować .Jeśli pomidor nie nadaje się do transportu,to inne zalety się nie liczą.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Wyjeżdżam na prawie miesiąc i tak sobie gdybam, że mogłabym już ogłowić pomidory. Po połowie sierpnia nie mam jak tego zrobić a w ubiegłym roku końcówka września i październik były deszczowe i sporo owoców mi się popsuło.
Z tego linku http://regiodom.pl/portal/ogrod/rosliny ... -i-papryki wynika, że najlepiej byłoby się za ogławianie wziąć po 20 sierpnia. Mam nadzieję, że za dużo nie stracę zabierając się do roboty teraz :wink:

Mam swoją czarną listę odmian. Numer 1 to sam marzano. Raz, że 1/4 owoców ma suchą zgniliznę to do tego dojrzałe owoce mają twardą tkankę przy ogonku i muszę sporo wycinać. Zniesmaczona jestem nim i stąd ta ocena.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wielkoowocowe powinno się ogławiać najpóźniej do końca lipca, bo od zawiązania do wyrośnięcia potrzebują ok. 2 miesiące ;:oj . Mniejsze i koktajlowe można koło połowy sierpnia. Z tym, że to dotyczy gruntu. W tunelu można to opóźnić o 2 tygodnie ;:131 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Dziękuję Jolu. Właśnie Twoich wypowiedzi szukałam na forum bo już je wcześniej w którymś wątku zamieściłaś. Rozumiem, że mogę postępować jak w linku radzą? Nie mogę znaleźć Twoich wytycznych...no chyba, że w wypowiedzi nie użyłaś słowa "ogławianie" :wink: a ja ciemna jestem w wyszukiwaniu ;:174
Ja mam tylko grunt.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W różnych artykułach różnie radzą - czasem piszą, żeby ogławiać koło połowy sierpnia, czasem że na przełomie lipca i sierpnia. Niestety, przymrozki (choć krótkotrwałe) często przychodzą koło połowy września. Zebrane wtedy pomidory wielkoowocowe nie są w pełni wyrośnięte. Natomiast chyba dwa lata temu cały wrzesień był ciepły i zebrane na początku października pomidory były wyrośnięte choć tylko niektóre zaczynały się różowić. Takie jest moje 20-letnie doświadczenie ;:131 . Z tym, że jeżeli krzaczek jest mizerny i z różnych powodów ma mało liści, usuwam tylko grona kwiatowe a nie ogławiam.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

2 lata temu pierwsze przymrozki były u mnie pod koniec października.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale we Wrocławiu zawsze jest cieplej :D . W centralnej Polsce prawie co roku przymrozki pojawiają się w drugiej połowie września. I choć potem może być cieplej, to wyrośnięte pomidory trzeba wtedy zebrać. Można ryzykować z drobiazgiem ;:131
Ogród przydomowy Joli
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01

Post »

Średni termin wystąpienia przymrozka zabijającego wegetację roślin we Wrocławiu to 28 września. Jednak w ostatnich latach występował znacznie później.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Wy tu o przymrozkach rozmawiacie a ja jestem ugotowana po dzisiejszym, upalnym dniu.
Kolejne gunciaki wpadają do koszyczka ;:138

Obrazek

Podpowiedzcie proszę czy takie skorkowaciałe pęknięcia przy szypułkach to nadmiar azotu i brak potasu?
Prawie wszystkie (za wyjątkiem koktajlowych) z najniższych gon tak mają- pomidorki na start miały chlorozę manganowo- żelazową.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”