Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

;:138 Ale masz fajne przedszkole. Teraz tylko czekać na piękny wzrost.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochani! Bardzo dziękuję za wizyty! Cały tydzień to ciężki powrót do pracy i całego tygodniowego kołowrotka, więc i obecność tu była mniejsza, ale jak zawsze Wasze rady są dla mnie bezcenne.
marlenka pisze:O dziękuję, ale nie wiem czy jest sens ponownego wysyłania. Szkoda bym znowu ją zabiła :)
I mam to samo zdanie o szczepionych - zwyczajnie wizualnie mi się to nie podoba. I dziękuje również za życzenia. Teraz gdy mam więcej miejsca na zimowanie i ogród za x tygodni mogę spokojnie myśleć o delikatnym powiększeniu przedszkola.
Marlenko - zazdroszczę tego myślenia o powiększeniu...Oj, żebym ja do swojego nie miała tak daleko, tylko pod nosem, to byłby szczyt radochy...
leszek2 pisze:Żaneto zazdroszczę Ci takiego zająca,maluszki cacuszka,no i jeszcze przyjemność poznania foromowicza
Leszku, dziękuję - ktoś napisał, że Forum zbliża - i tak było teraz. Naprawdę muszę kiedyś te stanowiska naturalne lubelskiego Oddziału odwiedzić hurtem ;:306
Agnieszko! Niech wymuszają coraz większe donice, byle zdrowe, i bardzo dziękuję za miłe słowa!
przemek_pc pisze:Kilka nowości przykuło moją uwagę Na ich kwiatki trochę jednak sobie poczekamy
No pewnie! Ale czekanie czyni cuda... :D
przemek_pc pisze:Ale w nazwy niektórych maleństw wkradły się błędy: cajasensis pisze się przez "j"; Lobivia famatimensis w ogóle nie wygląda na famatimensis, a tej ze względu na charakterystyczne uciernienie nie sposób jest pomylić z żadną inną; Lobivia "schapherii" to raczej Lobivia aurea v. shaferi, o ile to w ogóle ona, bo uciernienie ma jakieś trochę podejrzane, no ale chyba że to ze względu na wiek rośliny. Ale co do lobiwek to niech się lepiej wypowie nasz Don Corleone
Przemku, serdecznie dziękuję za rady i wskazówki, ale pamiętaj na przyszłość, bo wiesz...Obrazek Mnie nie wolno takich literek szeptać - z braku okularów pod nosem musiałam powiększenie w klawiaturze uruchomić... Ale warto było i dziękuję Obrazek
onectica pisze:Ej, a co to za tajemnice? My też chcemy wiedzieć, co tam sobie szepczecie
Lucynko - bez okularów nie da rady Obrazek
mataan pisze:No, teraz to Ty rzeczywiście jesteś niekaktusowa.
No przecież cały czas to mówię :D
mataan pisze:Bardzo ładne nowości - takie maluchy, a jakie ciernie. Niech zdrowo rosną!
Mateuszu - serdecznie dziękuję!
czarny pisze:O alosterki. Szkoda, że tak mało.
Marku - bo i ja mała... ;:306 Ale spójrz na to z innej strony: aż cztery, i to jakie :tan
maryjan13 pisze:Piękne nowości Żaneto i całkiem tego sporo.
Czyżbyś powoli zmieniała orientację na kaktusowo-sukulentową,czyli kaktusy na 1 miejscu ?
Mowy nie ma, Marianie - kaktusy to też sukulenty, więc po prostu jestem cały czas... sukulentowa ;:oj
maryjan13 pisze:Mnie osobiście najbardziej spodobały się trzy ostatnie pozycje :Neolloydia,Pseudolobivia,Sulcorebutia.
Jeżeli chodzi o pseudolobiwię,to bym zmienił nazwę rodzajową na Echinopsis.
Jak pisał kiedyś Tomek ( blabla ):
" Pseudolobivia to taki sztuczny twór utworzony przez Backeberga,
który na dłuższą metę nie ma prawa istnieć.O ile są to rośliny o cechach pośrednich między Lobivia a Echinopsis,
o tyle względem siebie nie są zupełnie spokrewnione ".
Marianie - serdecznie dziękuję za tę uwagę. Kiedy tak tylko wstępnie czytałam o tej roślince, napotkałam tę właśnie nazwę, a dokładnie to, iż obecnie jest to Echinopsis obrepanda calorubra. Może Tomek, jak tu wpadnie, potwierdzi lub powie coś więcej - a tymczasem za ten cytat bardzo Ci dziękuję ;:180
Marek L pisze:Ale zasuszone roślinki ktoś Tobie nawiózł ..... a fuuuujjjjj
A bo to taka nowa moda na specjalny rodzaj suuuusziiiii ;:306
Marek L pisze:Dotarłem do domciu po światecznych wyjazdach ..... wielkie dzięki za serdeczne przyjęcie
i ciekawe pogawędki .....mam nadzieję że teraz to Ty zaszczycisz mnie odwiedzinami.
Marku - pewnie, jak tylko będzie to możliwe, to na pewno odrobię wszystkie straty, ale to ja dziękuję Wam obojgu za przemiłą wizytę, następnym razem zatrzymam Was na dłużej, mowy nie ma. Starszy Synek dziękuje za robaki, mąż za nalewkę (rany, jakie miodzio!!!), a ja oczywiście za roślinki!!! I bezcenne rady, jakie otrzymałam ;:168
DAK pisze:Ale masz fajne przedszkole. Teraz tylko czekać na piękny wzrost.
Danusiu - dzięki wielkie! Przy takim wsparciu na pewno będą rosły zdrowo!

A teraz, żeby jednak nie było tak kaktusowo cały czas, to ciąg dalszy nowości. Hojowych!!!
Przedstawiam Wam je w kolejności jakie przybyły:
od Kasi (kubasi):
Dischidia nummularia
Obrazek

hoja obscura:
Obrazek

hoja polyneura - cudo!!!
Obrazek

hoja surigaoensis - rewlacyjny liścior, będzie piękna kiedyś:
Obrazek

hoja verticillata 'Spear Mint' - druga ślicznotka!
Obrazek

Sarcostemma viminale:
Obrazek

I od obydwu Dziewczyn otrzymałam hoja krohniana, i tak powstała z dwóch taka:
Obrazek

A teraz od Marty:
hoja australis
Obrazek

hoja lacunosa 'Snow caps'
Obrazek

hoja sp. Sulawesii GPS 8845
Obrazek

i na koniec ślicznotka od Sebastiana (Farel):
hoja australis 'Lisa':
Obrazek

Dziękuję Wam serdecznie za wszystkie wizyty raz jeszcze!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

O, to już poważna kolekcja powstała poważnych i jakże ładnych roślin. ;:oj

Wszystkie jak widzę w hydro...
Powodzenia w uprawie życzę, za czas jakiś wiem do kogo będzie można po prośbie uderzyć. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
AleksandraBdg

Post »

Żanetko!

U Ciebie można znaleźć naprawdę wszystko! Pokazałaś dziś moje wielkie chciejstwo H.Obscura, która pięknie się wybarwia.
Cała reszta także wyjątkowej urody. Niech pięknie Ci przyrastają
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Potężna hojowa kolekcja sie u ciebie tworzy- niech wspaniale rosną i w niedługim czasie zakwitną :wit
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Żanetko!
To Marek przywiózł Twojemu synowi robaki??? :shock:
Pokaż, pokaż. :;230
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hen_s pisze:O, to już poważna kolekcja powstała poważnych i jakże ładnych roślin. ;:oj
Dziękuję! Trudno mówić co prawda o kolekcji, ale zbiorek już taki fajny się zrobił. Mam już nawet kierunek "rozwoju" tego zbiorku - uwielbiam roślinki o unerwionych bądź (bardzo) dużych liściach. Te darzę szczególnym uczuciem i o takie będę się starała poszerzać całość.
hen_s pisze:Wszystkie jak widzę w hydro...
Tak, Henryku. Zamówiłam specjalny granulat do uprawy roślin w tym systemie i szczerze powiem, że niesamowicie się sprawdza, przynajmniej jak na razie. Odpowiednia ilość minerałów, odpowiednie trzymanie wilgoci - tego nie jestem w stanie zapewnić przy podłożu ziemnym, stąd musiałam się zdecydować na tę metodę. Muszę tylko jeszcze "wyczuć" potrzeby wilgotnościowe, ile tej wilgoci dawać, jak często i ile podlewać, ale na razie (odpukać) dajemy sobie radę :D
hen_s pisze:Powodzenia w uprawie życzę, za czas jakiś wiem do kogo będzie można po prośbie uderzyć. ;:204
Henryku - zawsze i z prawdziwą przyjemnością. Nie dziękuję - żeby nie zapeszyć, ale wiesz, że bardzo mi miło ;:173
AleksandraBdg pisze:Żanetko! U Ciebie można znaleźć naprawdę wszystko! Pokazałaś dziś moje wielkie chciejstwo H.Obscura, która pięknie się wybarwia. Cała reszta także wyjątkowej urody. Niech pięknie Ci przyrastają
Olu! Miło się czyta i dziękuję za tak miły wpis. Wybarwienie H. obscura to nie moja zasługa, a Kasi, ale rzeczywiście jest to śliczny akcent w tej roślinie. One w ogóle śliczne...
Filigranowa27 pisze:Potężna hojowa kolekcja sie u ciebie tworzy- niech wspaniale rosną i w niedługim czasie zakwitną
Pati! Nie dziękuję, ale miło mi bardzo będzie i też się będę cieszyć :D
raflezja pisze:Żanetko!
To Marek przywiózł Twojemu synowi robaki??? :shock:
Pokaż, pokaż. :;230
Nie pokażę Iwonko... Zjedzone w jeden dzień :;230 :;230 :;230 Nawet teściowa spróbowała i też się jej podobały ;:oj
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Zjedzone!? :shock: ;:223 ;:185
Jakoś podświadomie pomyślałam, że były to robaki dla ryb. No wiesz, jako przynęta na wędkę, a tu piszesz, że do jedzenia. :;230
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobre! :;230
To był taki specjalny rodzaj cukierków, które w środku miały takiego białego coś...no, takiego robaka :;230 A smaczne niesamowicie! Papierek nawet nie został ani jeden, żebym pamiętała nazwę ;:219 Ale mam jeszcze raczki, chcesz trochę...? Tych teściowej za dużo nie dałam, bo śpiewająca teściowa to rzadki, ale chyba zniechęcający widok :;230
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No to już przepadłaś! ;:202 :wink:

Wszystkie śliczne, ale lisa absolutnie naj. Sama się zastanawiałam, czy sobie nie sprawić, ale przemówiłam sobie do rozsądku 8-)
O lacunosa Eskimo z moim rozsądkiem natomiast nie dyskutuję, bo decyzja zapadła i to tylko kwestia czasu ;:170

No ale zobaczymy, jak Ty będziesz wyglądała końcem lata - zarośnięta taka ;:306

W samym keramzycie je masz?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko - to nie jest keramzyt. To jest podłoże do hydroponiki - lawa wulkaniczna o odpowiedniej granulacji. Różnicę widzę już po tak w miarę krótkim czasie. Ale z tego co wiem, wszyscy trzymają w keramzycie i jest bardzo dobrze, tylko tutaj mam mniejszą częstotliwość podlewania, bo równomiernie trzyma wilgoć i dłużej niż keramzyt, więc nie muszę tak często podlewać. Kwestia tylko nauki, ile lać :D
A co do zarośnięcia, to mam nadzieję, że chodziło Ci o rośliny ;:306
Jeśli tak - to oby! :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Super ;:215
Urodzaj nowości masz tej wiosny ;:oj I to jakie! Aż mi się znowu czegoś nowego zachciało ;:204
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Piękne okazy hoi. Mnie też serce ukradła Lisa, do tego stopnia, że gdy zimą mi padła już tak ładnie przyrastająca, to na pocieszkę nabyłam sobie aż dwie doniczki i to z dość pokaźnym wsadem:
Obrazek Obrazek
Nie wiem co sknociłam zimą - przelałam, czy zasuszyłam, a może jedno i drugie. Ale pocieszki ładnie rosną. Ponieważ padły mi prawie wszystkie przeze mnie ukorzeniane, a ostały się tylko te większe sztuki, to na razie zaopatruję się w takie już silniejsze sztuki.
Hydroponiki trochę się na razie boję. :(
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Witaj Żanetko :wit widzę, że podróż im nie zaszkodziła ;:215 i prezentują się doskonale. Takiego podłoża jeszcze nie miałam, ale przyznam, że wolę jak mi szybciej przesycha, bo hoje łatwo zalać. :roll: Przy moich kulkach (te ponoć szybciej wysychają od keramzytu) i tak podlewam co 10 dni. Zapraszam wieczorem do mnie, praetorii zakwitła :heja :heja :heja.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

A co do zarośnięcia, to mam nadzieję, że chodziło Ci o rośliny
No naturalnie! Taka nasza Żaneta w listowiu :D

Dzięki za info - eskimoskę już prawie mam 8-)

DAK pisze:padły mi prawie wszystkie przeze mnie ukorzeniane, a ostały się tylko te większe sztuki, to na razie zaopatruję się w takie już silniejsze sztuki.
a ja mam trochę odwrotnie - jakoś trudno mi się dogadać z kupnymi i wydawałoby się mocnymi egzemplarzami, za to własnoręcznie ukorzenione, albo kupione od takich zwykłych hodowców dobrze mi idą. Może to kwestia warunków, może podejścia (słabo nawożę na przykład), nie wiem.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”