Moje kaktusy - kospe
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kaktusy - kospe
Piękne !! i ładnie pokazane.... u mnie tak się narobiło ,że mam chyba Mammillaria w połowie z Gymnocalycium ,ale bardzo lubię je wszystkie:)
- peter86
- 500p
- Od: 14 mar 2011, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co to za roślina?? Kwiaty podobne jak jak u Escobaria vivpara. Ale ciernie jak u Mammilari.
Pozdrawiam Grzesiek
Kaktusy moja kolekcja-peter86
Sprzedam Kaktusy Pterocactus Echinocereus Eriocereus
Dziękuję Wam za odwiedziny.
Lecimy dalej z Mamilarkami

Tak, masz rację to dobry trop. Roślina bowiem pochodzi z USA, a dokładnie jest to Mammillarii viridiflora DC 592 Little Burro Mts, Grant Co., New Mexico, USApeter86 pisze: Co to za roślina?? Kwiaty podobne jak jak u Escobaria vivpara. Ale ciernie jak u Mammilari.
Lecimy dalej z Mamilarkami

Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Te włochaczo-cierniuszki szczególnie przypadły mi do gustu. Piękniusie! Ta pierwsza to co za jedna?
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chociaż nie jestem miłośnikiem mamilarii Piotrze,to te Twoje spodobały mi się bardzo.
Same rośliny ciekawe i ładne a z kwiatami to już wyglądają super.
Udało Ci się ich piękno pokazać na zdjęciach.
Same rośliny ciekawe i ładne a z kwiatami to już wyglądają super.
Udało Ci się ich piękno pokazać na zdjęciach.
- peter86
- 500p
Mammillarie viridiflore dopisze do jakiegoś zamówienia bo mi się spodobała. Mam słabość do Escobarii i Echinocereusów a ta akurat coś z kręgu Escobarii przypomina. Mimo że Mammillarie nie są dla mnie zbyt ciekawe to fajnie je prezentujesz i widać że masz rękę do nich. Najlepsze że Mammillarii viridiflora jakby miała proste ciernie to moje pierwsze skojarzenie byłoby z Escobaria vivipara.
Pozdrawiam Grzesiek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Kolejne piękne rośliny i kwiaty. Brawo! 

- peter86
- 500p
Etykiety robisz ręcznie?? Co to za materiał i jak się sprawdza w warunkach szklarniowych ?
Pozdrawiam Grzesiek
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Polecam "drukarkę" do plastikowych etykiet gdzie można wsadzić paski z pociętej puszki. Trzeba tylko wiedzieć które puszki są jakie bo niby są aluminiowe a potrafią niektóre "rdzewieć"
Wiesz co piękneannaoj pisze:Te włochaczo-cierniuszki szczególnie przypadły mi do gustu. Piękniusie! Ta pierwsza to co za jedna?

Swoją droga nie masz jej ?
Grzegorz, warto się otwierać na Mamilarki, szczególnie na klejnociki z USA. Stany kompletnie nie kojarzą się z Mamilarią, a jednak tam tez występują. Kwiaty maja podobne właśnie do Escobaria vivipara, są to rośliny z grupy wrightii, nie ma ich wiele, wiec szybko można zadbać o pakiet startowy, a potem pójdzie jak pomaślę. W DE bez problemu je kupisz, podeślę Ci namiary.peter86 pisze:Mammillarie viridiflore dopisze do jakiegoś zamówienia bo mi się spodobała. Mam słabość do Escobarii i Echinocereusów a ta akurat coś z kręgu Escobarii przypomina. Mimo że Mammillarie nie są dla mnie zbyt ciekawe to fajnie je prezentujesz i widać że masz rękę do nich. Najlepsze że Mammillarii viridiflora jakby miała proste ciernie to moje pierwsze skojarzenie byłoby z Escobaria vivipara.
Niestety to nie moja robota, używam gównie czeskich etykiet.peter86 pisze:Etykiety robisz ręcznie?? Co to za materiał i jak się sprawdza w warunkach szklarniowych ?
Ciekawy pomysł, takie to wytrzymają nie to co plastik. Powiedz nie idzie się nimi pociąć ?Phacops pisze:Polecam "drukarkę" do plastikowych etykiet gdzie można wsadzić paski z pociętej puszki. Trzeba tylko wiedzieć które puszki są jakie bo niby są aluminiowe a potrafią niektóre "rdzewieć"
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Puszkę normalnie wycinasz nożyczkami i nie jest ostra. Wiadomo można się pociąć nawet i papierem.... no ale to w nietypowych sytuacjach. Większe ryzyko sprawiają już same kaktusy...
- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Swoją drogą nie mam jej...kospe pisze:Wiesz co piękneannaoj pisze:Te włochaczo-cierniuszki szczególnie przypadły mi do gustu. Piękniusie! Ta pierwsza to co za jedna?Mammillaria bella (nunezii ssp bella)
Swoją droga nie masz jej ?

Ale po cichu tak stawiałam pamiętając jak kupowałeś.

Coś pięknego!
Nie ubłagalnie sezon zmierza ku końcowi, starym zwyczajem pokaże wysiewy. Jak wyglądały rok temu możecie zobaczyć na stronie 52 i 53 mojego wątku.

Na ostatnim spotkaniu u Marka L doszyliśmy do wniosku, ze w kolekcjach nic tak nie przyciąga uwagi jak siewki.
Następnym razem wstawię wysiewy z 2016

Na ostatnim spotkaniu u Marka L doszyliśmy do wniosku, ze w kolekcjach nic tak nie przyciąga uwagi jak siewki.
Następnym razem wstawię wysiewy z 2016
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Fakt - ślicznotki niesamowite!
Gdyby tak jeszcze były z rodzajów które najbardziej lubię i hoduję...

Gdyby tak jeszcze były z rodzajów które najbardziej lubię i hoduję...