Święta, święta... i po świętach. Ostatnie tygodnie upłynęły pod znakiem 
oraz 
jak również 
że nie wspomnę o 
Tym sposobem znowu narobiło mi się zaległości na forum. Nadrabiam. Najpierw odpowiedzi
Aniu - aneczka1979 tak już z upodobaniami bywa, że ewoluują. Po sobie widzę, że czasem jakiś kwiat niesamowicie mnie kręci na zdjęciach, a potem, kiedy go zobaczę w realu... błe

Parroty na początku bardzo mi się podobały, teraz już nie kupuję ich wcale. Z kolei strzępiaste nigdy mi nie podchodziły, ale trafiły mi się pomyłkowe i stwierdziłam, że są całkiem-całkiem. Tej jesieni po raz pierwszy kupiłam strzępiaste z rozmysłem. Hm, ale jak uczy doświadczenie: co wyrośnie? Nie wie nikt

Nie mów mi nic na temat postępowania choroby cebulowej - jestem nałogiem zaawansowanym i chyba nieuleczalnym
Dla Ciebie kolejna porcja cebulowego szaleństwa:
Jolu - Yollanda co do imion na Y... znalazłam w necie, że Albania jest czempionem w ilości imion na tą
literę

a z takich mniej egzotycznych to przypominam sobie Yves, Yoko i Yvette (z serialu 'Allo 'Allo!)... Że nie wspomnę o kultowym Yodzie

W tym roku skusiłam się na kolorystykę kremową i kremowo-różową na jednej z rabat i tulipany również w tej gamie starałam się dobrać. Tym sposobem zagościły u mnie: Cheers, Verona, Exotic Emperor, Monterux, Maureen double, Casablanca, Flaming Coquette. Najbardziej wytęsknionym i wyczekiwanym przeze mnie tulipanem jest Belle Epoque

Ciekawa jestem czy spełni on moje oczekiwania...
Joluś,
"bardzo serdecznie witam Państwa, bardzo serdecznie" to tytuł cyklu skeczów Jana Węglowskiego z "Powtórki z Rozrywki" - byłaś blisko, bo to też Trójka

Dla Ciebie kolejna porcja tulipanów:
Dorotko - dorotka350 posadziłaś 400 tulipanów? Oj, coś czuję, że kolejna cebulomaniaczka nam rośnie

Przy tej ilości efekt już będzie baaardzo piękny

Już nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć

Jakie odmiany posadziłaś? Jeszcze nie wiem co zrobię z tulipanami po przekwitnięciu. W tym roku część odmian, na których mi najbardziej zależało, wykopałam, a resztę zostawiłam w ziemi. Zobaczę jak spiszą się te wykopane i te niewykopane. Jeżeli nie będzie zasadniczej różnicy w kwitnieniu, to pewnie wszystkie zostaną. Kłopot nawet nie w ilości do wykopania ale w tym, że na pewno pomieszają się odmiany

Nie oparłam się urokowi Austinek i już kombinuję co sobie zafundować na wiosnę...
Dla Ciebie tulipany Apricot, bardzo zmienne i ciemniejące z czasem:
JagiS - Jagódko Kochana, no już się na mnie nie zżymaj, wybacz

Taki
fijoł cebulowy mam już kolejny rok i nie zanosi się by mi minęło...W ten wiosenny czas, kiedy byliny ledwie wychylają nosy z ziemi, cebulowe zapewniają szał barw i zapachów w ogrodzie. Za to je kocham

. Dla Ciebie cała rabata tulipanowa
Aniu - AnaAn wiesz, że masz swój udział w tych tulipanowych zakupach? jest wśród nich 70 sztuk Casablanki, którą wypatrzyłam u Ciebie i się zakochałam

Mam tylko nadzieję, że nie trafią się pomyłki...
Kiedy otwierasz nowy wątek? Nic tak nie nastraja optymistycznie w długie, zimowe wieczory, jak porcja fotek z Twojego ogrodu

Nie daj się prosić

Dla Ciebie Angelique
Aniu - anabuko1 dziękuję

Sadzenie tulipanów to czysta przyjemność - nie trzeba kopać dołów, siedzą płytko i dosyć blisko jeden drugiego, tak że sadzenie idzie piorunem. W jeden dzień nie dałam rady, ale i tak w porównaniu do sadzenia róż, to betka

Dla Ciebie Design Impression w pełnym rozkwicie
Sabinko - nifredil metoda pomiaru cebul może i śmieszna, ale i tak nie pobiję Dorotki z jej różami na metry

Dla Ciebie Rococo
Mati- Tulap witaj w moim Ogrodziu

. Muszę przyznać, że "oko" to Ty masz!!! Na tym zdjęciu nie ma wszystkich cebul, sfotografowałam tylko pierwszy rzut. Potem kupowałam już przecenione, za 40 gr sztuka i tym nie robiłam zdjęć, bo przychodziły na raty i natychmiast lądowały w ogrodzie (jako, że był koniec listopada

).
Mówisz, że wydawało Ci się, że mało posadziłeś? Mało to znaczy ile? Mało, dużo... to pojęcia względne, szczególnie na FO
Tulipany to mój fijoł - chciałam nawet założyć oddzielny wątek tylko im poświęcony, ale się okazało, że nie mogę

. Cóż, jak przyjdzie wiosna to będę "katowała" tulipanami w swoim wątku, może nawet jakieś informacje historyczne i ciekawostki przemycę? Dla Ciebie tulipanowa parada
Wandziu - wanda7 oczywiście, że sadziłam według klucza, ale przy tej ilości pomyłek cebulowych, nie wiem czy efekt będzie taki, jak zamierzałam. Na jednej z rabat jest obwódka szerokości 3 cebul z odmian White Purissima i Casablanca. Wewnątrz jest koło z Creme Upstar i Pink Upstar. Z boków koła rosną Verona i Exotic Emperor, a z drugiej strony Belicia. Na dużej rabacie sadziłam "pasami" kolory od jasnego różu do fioletu. Wyobraź sobie teraz jak się trafi w tym oranż lub ceglasta czerwień... Brrr...
Dla ciebie subtelna i wdzięczna odmiana Synaeda Amor (jedna z moich ulubionych)
Zuza - sweetdaisy czy będzie jak w Holandii? Hm, zobaczymy... Najbardziej się boję, że efekt mnie rozczaruje
Sadzenie cebulek nawet lubię - zakopuje się je płytko, więc się nie urobię jak wół (a tak jest zawsze przy różach).
Dla ciebie zgrany duet:
Majeczko - Majka411 "mówisz i masz" - Ogrodzio w kolejnym poście. Tymczasem dla ciebie Holland Beauty:
akl62 - no i to jest fajne, że nie wszyscy lubią to samo, dzięki temu świat jest ciekawszy

Dla ciebie kolejne tulipany - może jednak Ci się spodobają?
Gosiu - Margo2 no to sobie możemy ręce podać, bo ja jeszcze 20 grudnia sadziłam narcyzy

Dla Ciebie
Moniś - Alania Ogrodzio w kolejnym poście, mam jutro urlop (nareszcie) i planuję nadrobić trochę zaległości

Dla Ciebie tulipanów ciąg dalszy: