Ogród Marty cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. IV

Post »

Jałowiec płożący przywiązywany do pala tworzy taką piękną formę płaczącą
Obrazek

Obrazek

inna odmiana jałowca płożącego też podwiązywana na palu zrobiła już dużą spadającą formę
Obrazek

Obrazek

przywiązywane gałązki do pnia ciągle spadają w dół tworząc taką choinkę
Obrazek

tu jeszcze inna odmiana wynoszona na palu
Obrazek

ponieważ jałowce płożące zajmują dużo miejsca to ja je prowadzę pionowo
Obrazek

a teraz troszkę kwitnącego ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zakwitła rajska jabłoń
Obrazek

Obrazek

jedna z nowych rabat już się zieleni
Obrazek

piwonia koperkowa zaraz zakwitnie
Obrazek
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetny pomysł z podwiązywaniem płożących jałowców, od Ciebie Martusiu można wiele się nauczyć ;:138 na jutro ciepłego słoneczka życzę ;:3
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu ja też podwiązuję krzewy żeby rosły do góry, akurat nie jałowce, bo u mnie iglaki to tylko stare egzemplarze, bo nowych nie ma. Trzmielinę wsadziłam w konstrukcję patyczkową i pigwowca, który koniecznie chciał się płożyć ;:306 . Czy do tych nowych rabat dosypywałaś ziemię ogrodową (kupowaną) , bo taka ładna? czy masz taką glebę w ogrodzie?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje zakręcone ścieżki,powoli się wypełniają
Obrazek

przy ścieżkach rośnie tez owocówka
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zakwitły bzy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zakwitły od Stasi powojniki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zwykle podziwiam mnogość kwitnienia
Muszę zdecydowanie dokupić tulipanów. Uwielbiam je
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MARTUŚ..... a ja odgapię sposób podwiązywania płożących na paliki.....ładny pokrój ....
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko,to prawda maj obfituje w wielkie kwitnienie,a maki przerosły moje wyobrażenie,jak zakwitną tak pięknie jak wyglądają zielone to będzie pokaz ,pozdrawiam :wit ;:168

Aniu,maczki rosną ,co prawda są jeszcze malutkie ,ale myślę ,że nadrobią,tobie zasiały się same ,to sobie wyobrażam ile ich masz :uszy ,pozdrawiam i buziaczki posyłam :wit ;:196

Marysiu,były jeszcze piękne róże w doniczkach na pniu,straszną miałam ochotę na nie ,ale nie zmieściłam do samochodu,bo były by moje,miłej nocki życzę ;:19 ;:168

Aniu,po drodze jeszcze irysy germanika, pachnące floksy, piękne ostróżki,róże cudowne ligularie,dzwonki,goździki,złocienie,dalie i wiele innych,jak ja je wszystkie kocham,pozdrawiam gorąco i pięknych snów życzę, takich kwiatowych ;:19 :wit

Marysiu,wysiałaś te duże maki,one są piękne,ja mam czerwone i łososiowe,ja je mam w różach i w piwoniach,buziaczki dla Ciebie ,myślę ,że po niedzieli ,może w środę :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko,warto tak zrobić ,jałowców mam dużo,bo one bardzo się ukorzeniają leżąc na ziemi i wystarczy odciąć gałąź i już jest nowa sadzonka ,pełno mam takich sadzonek ,ale już tak nie robię bo było by ich za dużo,pozdrawiam,i pięknych snów życzę ;:19 :wit

Marysiu,do nowych rabat sypię liście z kapusty i wszystko to co do kompostownika na dno a potem ziemia z worków, u mnie bardzo ciężka glina taka na cegły nie dałabym radę tego okopać,wybudowałam w tym roku duży kompostownik ,ale nic jeszcze do niego nie dałam bo wszystko idzie do nowych rabat,one są dość głęboko wybrane,mam jedną taką nową rabatę przygotowaną do zasypania to zrobię zdjęcie ,zobaczysz jaka głębokość,buziaczki dla Ciebie ;:196 :wit

Gosiu,cieszę się że jesteś i spacerujesz,chociaż wiem jak każdemu brakuje czasu,mnie też ,ale Ty masz też dużo tulipanków bardzo pięknych,buziaczki posyłam ;:196

Krysiu,myślę ,że warto ,mnie się też podoba i nie zajmuje tyle miejsca,pozdrawiam i miłej nocki życzę :wit ;:19
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Witaj Martuniu w ten zimny i deszczowy poranek. Bardzo ładnie wyglądają te jałowce przy palikach, u Ciebie zawsze można coś podpatrzyć, coś wypatrzyć :-) i już wiem co zrobię z hortensją pnącą którą kupiłam a że nie miałam na nią żadnego pomysłu to stoi w doniczce już ze dwa tygodnie. Moje pigwowce też są wybitnie płożące i także myślę jakoś do pionu je doprowadzić. Za to wczoraj zdecydowałam się na zakup cyprysika nutkajskiego Gloria Polonica, dla niego mam już miejsce, jest śliczny i od dłuższego czasu chodził mi po głowie.
Miłego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie jeszcze nie deszczowo, ale zimno przeraźliwie :evil:
Mam taki płożący jałowiec, który nie może się rozbujać, bo ma za mało miejsca. Rośnie już cztery lata. Myślisz, że mogę go spróbować podnieść? Trochę się boję, że przy próbie podwiązania może się złamać.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

O to bardzo ciekawe co piszesz o nowych rabatach ;:204 i chętnie podpatrzę ten sposób. Już się ciesz i serdecznie zapraszam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iwonko,jeszcze nie byłam w ogrodzie ,ale zaraz idę ,bo nie zasiliłam na wiosnę wszystkiego ,bo nie wiem co pierwsze robić tyle zaległości,ale się ubiorę ,dobrze ,że nie pada ,ale jest ponuro,ja uwielbiam cyprysiki nutkajskie ,mam ich całą aleję,pozdrawiam i miłego dnia ,życzę :wit ;:196

Ewciu,zawsze go możesz podnieść ,nawet gdyby pęd był gruby i nie dał się postawić dokładnie do pionu ,to przywiąż go ile możesz,on na początku nie będzie wyglądał efektownie ,bo zmieni się kierunek jego gałęzi ,ale za chwilę wszystko się zasłoni i zacznie dostosowywać się do nowej sytuacji,pędu nie złamiesz bo przecież nie musisz go ciągnąć na siłę,on może trochę odchodzić od pala ,wysokość pala dostosuj do wysokości jałowca ,a jak podrośnie na drugi rok to zmienisz pal na wyższy,bo by brzydko sterczał ,może być tak ,że jałowiec leżący na ziemi będzie ukorzeniony ,to możesz go odciąć i posadzić w innym miejscu ,albo unieść z korzeniami ,ale je obetnij ,bo będzie brzydko wyglądało,pozdrawiam :wit :heja

Marysiu,do tych koryt sypię też popiół drzewny ,ale tylko drzewny można sypać i przesypuję nim te wszystkie liście i odpadki i w każdym korycie ziemia robiła się sama nic nie musiałam przenosić z kompostownika ,dopiero w tym roku wybudowałam kompostownik ,bo jak skończę budowę tego ogrodu to nie miała bym gdzie sypać liści,przy rozkładzie i produkcji kompostu jest bardzo duże pobieranie azotu i występuje chwilowy głód azotowy ,ale to na spodzie ,a na wierzchu jest ziemia z worków ,a sadzone rośliny małe i to im wystarczy na początek,a potem wszystko się normuje,,zresztą zasilam też potem gnojówką przefermentowaną i nawozami ,ale jak pisałam z większą ilością potasu i fosforu,azot też jest oczywiście potrzebny,ale przy roślinach kwitnących nie jest priorytetem,pozdrawiam ;:196 :wit
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Spacerek majowy sobie zrobiłam w Twoim rajskim ogrodzie z jabłonką rajską :D Marto! Cudownie było!!! Uwielbiam bywać w takim sielskim miejscu ! Twój ogród jest taki jak lubię ;:138 , z każdego zakątka roślina wygląda i zachęca do pójścia dalej i dalej! ;:173
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze fotki dla rozgrzewki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

obiela coraz bardziej rozkwita
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu,zawsze miło Cię widzieć w moim ogrodzie,i na moich zakręconych ścieżkach,dziękuję ,że mnie odwiedziłaś :wit ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”