Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Gosiu - cieszę się razem z Wami (tzn. z Twoją całą rodzinką), że realizujecie marzenia, te odnośnie własnego domu także.
Co do ilości okien, to jakoś przeżyję, że masz ich aż tyle - czyli jaśniusko i przejrzyście. Ale szerokości parapetu to zazdroszczę ;:215 Ja mam maleńki domek więc i parapety na tyle co ile, czyli kilka cm i basta... A na Twoich to nawet człek by się wyspał....

Ale moje, Kochane - zaskoczę Was chyba bardzo. To, że mam taki mały drewniany domek to kuchnia nie jest w tym stylu typowo wiejskim utrzymana. Inne pomieszczenia także nie będą miały takiego charakteru... Nie zbieram przedmiotów, które by tylko stały, z reguły muszą do czegoś służyć... Nie zaśmiecam domu niepotrzebnymi przedmiotami, bo nie jestem typem przypadkowego zbieracza...

Ewciu321 - co racja to racja - roślinek też się to dotyczy, jak się podobają to kup... ;:306
Czy ma to coś wspólnego z poczuciem szczęścia? Raczej tak, przynajmniej w moim przypadku - zawsze mnie fajnie nastraja jakiś ładny kwiatuszek czy inna roślinka do ogródka, nawet drobniusia.

Moniczko - no jasne, że Twój dom i ogród to Twój świat. Mamy czuć się doskonale w naszych domostwach i ogrodach...
Czasami pasują takie różne bibeloty, czasami nie - zależy co nas cieszy i co nam się podoba. A przedmioty z decoupage pasują chyba do wszystkiego, i do nowoczesnych wnętrz i do rustykalnych... Tymbardziej jak to jest nasze własnoręczne dzieło...
Miałam podobnie co do floksów, wszystko tylko nie te kwiaty, a tu proszę, tymi niskimi po prostu się teraz zachwycam!
Gratki dla pomysłu z pięknymi nogami od Singierki...

Wracam do staroci, bo i ja popełniam grzechy zakupowe - urzekł mnie metalowy celowo lekko przyczarnawy gdzie niegdzie kwietnik, w formie starego kranu z trzema pokrętłami i przy każdym z nich jest miejsce na doniczkę. Kosztował dość sporo, ale chociaż nowy to stylizowany na stary... Nie mogłam się oprzeć... A teraz nie mogę się doczekać końca remontu by stanął w przedpokoju i wreszcie spełniał swoją funkcję kwiatową....
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zagladam,a tu taki fajny temat. Ja tez lubie stare rzeczy,szkoda,ze moja babcia sprzedala swoj dom,tak to byly skarby ;:131
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie Patusiu wtedy, przy sprzedaży domu się o tym nie myślało żeby Tobie dać jakieś satre cudeńka, jeśli tam jeszcze były..
Ale najważniejsze, że Twój naj - naj Skarbuś jest zdrowy i pomaga Ci w ogródku (np kapiąc się w baseniku....) Córcię masz kochaną!
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 15:08

Post »

chalaputkowo pisze:spodobały nam się nogi od bardzo starej , ponad 100 letniej maszyny do szycia Singer
Ja mam starą maszynę Singera działającą do dziś. Co prawda ma domontowany silniczek, ale zawsze można go zdjąć. Przytachałam ją od mojej Babuni i mam zamiar nauczyć się szyć. Zresztą po powrocie Babunia ma przyjechać i pomóc mi uszyć zasłonki do łazienki, bo mi nowi sąsiedzi będą w okno zaglądać :)

Beatko wrzuć koniecznie zdjęcie kwietnika.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

My niestety dostaliśmy same nogi , w dodatku w opłakanym stanie , okropnie pordzewiałe , więc najpierw było piaskowanie , potem oxydowanie i malowanie już przez Misia , wyszedł z tego całkiem zgrabny stolik pod kwiaty ( a szycie na maszynie jest proste ;:215 )
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie słowo klucz to PROSTE. Ja umiem szyć tylko sinusoidą :roll:
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - nie udało mi się zrobić zdjęcia tej magnolii.
Ale mam obiecane, że specjalnie zniosą mi z strychu ten kwietnik bym mogła mu fotkę pstryknąć, bo nie wiem kiedy stanie na swoim miejscu....

Oto on na szybkiego z kawałka jakiejś tam starej fotki. Ma trzy takie odnóżki i na ścianie widać jeden z trzech kraników:

Obrazek

Cieszę się, że jesteś posiadaczką takiej maszyny, Uwielbiam je! A co dopiero jeszcze na nich teraz szyć! Gratuluję pomysłu.

Ja mam taką cudowną starowinkę:

Obrazek Obrazek

Przepraszam za jakość tych zdjęć, ale wrzuciłam co miałam z ubiegłych lat...

Gosiu - odpowiem na każde Twoje pytanie co do szycia, w miarę oczywiście moich możliwości....

Moniczko i Gosiu, szycie proste i sinusoidalne wskazane, np przy firanach :tan

Cieszę się Moniko, że tak piękny stolik pod kwiaty wyszedł...

A u mnie burzowo, deszczowo i niesamowita duchota...
Ale ogródek zaczyna się powoli rozrastać, szczególnie obie krzewuszki.
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko nic to, że nie ma zdjęcia magnolii. Jest piękny kwietnik i maszyna. Ja pyknę swojej fotkę po powrocie i wrzucę tu u Ciebie. Za pomoc będę wdzięczna. Tylko ja jestem taki lajkonik, że nie wiem nawet jakie pytanie mam zadać :;230

I bardzo proszę o zdjęcia ogródka. W czwartek je sobie obejrzę, bo wcześniej się nie da...
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Korespondencyjną szkołę szycia mogę założyć , niestety "trochę"się na tym znam ;:108
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

No i są jakieś fotki, i w dodatku z kawałeczkiem wnętrza domu ;:138
A do opisu kwietnika-kranika musiałam wracać post po poście, żeby doczytać co to jest ...
Bo już 1/3 dość mocno intryguje i wygląda naprawdę świetnie, i wcale się nie dziwię, że nie mogłaś mu się oprzeć :lol:
No i w ogóle widzę u Ciebie mnóstwo cudeniek, które może kiedyś nam po kolei pokażesz ;:180
Podobna maszyna oczywiście była i u mojej babci, ale niestety wszystkim rzeczami babci zajął się wujek, i niewiele z nich niestety w rodzinie zostało, czego bardzo żałuję.
A ten kwietnik, na którym stoi bluszcz - ;:oj - rewelacja !
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu - już się cieszę na tę fotkę!
Dzisiaj też startowałam do magnolii, ale bez powodzenia, mimo, że aparat był włączony na tym odcinku drogi. Kwestia czy jezdnia za mną jest pusta bo pobocza tam brakuje no i jest już troszkę ciemno rano a po pracy ona już nie wygląda aż tak zjawiskowo jak o świcie. Ale to już nie ma znaczenia, bylebym mogła się zatrzymać... Zobaczymy, jutro też jest dzień...

Gosiu, jakiekolwiek fotki ogródkowe to w przyszłym tygodniu, no chyba żeby mi wyjazd nie wypalił..
A pytania szyciowe same się napatoczą jak tylko gruntowniej uruchomisz ten temat...

Moniczko - dlaczego "niestety"? Szycie to przecież fantastyczna przygoda!
Zatem jesteśmy już dwie do korespondencyjnego wspomagania zmagań przy maszynie.... :uszy

Ewuniu321 - te wnętrza to moje kiedyś tam miejsca pracy, więc te "cudeńka", o których wspomniałaś są już przeszłością... W domu jeszcze nie ma kolorku na ścianach, stale beton i beton. Ale wszystko ładnie schnie więc może do pół roku wnętrza będą wreszcie do uzytkowania.
Twój wujek to na piwo nie zasłużył.... ;:65

A ten kwietnik z bluszczem to właśnie to jest ten kranikowy..... Jak dodam zdjęcie całości to wszystko się wyjaśni....
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Trzeba chyba w takim razie załozyć nowy wątek ;:224 kurs kroju i szycia
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jako pierwsze zadanie: szycie listków asparagusu....... ;:oj Oj, już nie jedna osoba, która wie jak bardzo uwielbiam kwiaty zadawała mi pytanie czy potrafię to uszyć.... :D
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Beuniu - co prawda uszyję spodnie, sukienkę, koszulę męską, tudzież spódnicę, ale niestety i ja dołączam do Waszego kursu kroju i szycia ...
Obawiam się, że moje umiejętności są niewystarczające do szycia ... listków asparagusa ;:111
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
rosiowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie szycie listków asparagusa ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj

O czym Wy do mnie piszecie? A na kurs się zapisuję.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”