Wiosenne planowanie w wiejskim ogrodzie cz.16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosenne planowanie w wiejskim ogrodzie cz.16

Post »

zielonajagoda pisze:
survivor26 pisze:Ależ tymi dzwonkami kusisz...w zeszłym roku wyszły mi dwa i to jakieś skarlałe, miałam nie siać...na razie jeszcze nie kupiłam...twarda będę :wink:
Ja pomimo takiego samego zniechęcającego efektu zeszłorocznego, w tym sezonie podejmuję kolejną próbę, tym razem żadnych doniczek, prosto do gruntu posieję, są zbyt ładne żeby nie próbować :D
aaaa... o tym nie pomyślałam..no to jak do gruntu i nie trzbea teraz kupować i się bawić w rozsadę to nie ma zmiłuj - też próbuję :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalko to nas łączy... i nie tylko :;230
Iwonko u mnie ładnie rośnie w cieniu i półcieniu, wcześniej nie chciał róść, a i nie lubi suszy.
Ten kwitnie w jesieni, bo jest też kwitnący latem.
Marto dochodzący :;230
Pati zawsze coś dzwoni , mam parę od Emila i zobaczą czy w tym roku też będą, a i dostałam sporo nasion od Zosi i posieję.
Znowu przytyłaś przecież wczoraj schudłaś :;230 Jak mi wyjdą to będzie wymiana!
Iwonko a często mam tak, że jak wysieję torebkę (dwuletnich) to do następnego sezonu przetrwa 1 roślina, ale za to piękna i okazała :lol: Ja jednak nie mam do siebie zaufania, że nie wyplewię ;:oj
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

survivor26 pisze:
zielonajagoda pisze:
survivor26 pisze:Ależ tymi dzwonkami kusisz...w zeszłym roku wyszły mi dwa i to jakieś skarlałe, miałam nie siać...na razie jeszcze nie kupiłam...twarda będę :wink:
Ja pomimo takiego samego zniechęcającego efektu zeszłorocznego, w tym sezonie podejmuję kolejną próbę, tym razem żadnych doniczek, prosto do gruntu posieję, są zbyt ładne żeby nie próbować :D
aaaa... o tym nie pomyślałam..no to jak do gruntu i nie trzbea teraz kupować i się bawić w rozsadę to nie ma zmiłuj - też próbuję :wink:
Ja zrobię tak jak tutaj jest napisane http://zojeczka.wordpress.com/2011/12/0 ... rlandzkie/ , w kwietniu do gruntu i nie ma zmiłuj, w domu wysiewam tylko to co bezwzględnie wymaga wczesnego siania, a wszystko co można bezpośrednio do gruntu to do gruntu, koniec certolenia się :wink:
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Marysiu... ;:196
Kotek śliczny, a i pożyteczny jak piszesz, myszy Ci łapie, mądre kocisko... ;:333
Dzwonki mają bardzo ciekawy kolor, mam jakieś w ogrodzie i kwitną co roku. Ale inne zupełnie. Wiciokrzew musiałam przesadzić, bo roboty były kopalniane, ale rósł w gruzach i innych odpadach wymieszanych z ziemią i kwitł pięknie. Teraz mam nadzieję, że poradzi sobie w nowych warunkach i zakwitnie mi w tym roku.
Serdeczności zostawiam... ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, ja też potrafię wyplewić kwiatki razem z chwastami, ale w tym roku wiosną, wydzielę sobie rozsadnik na kwiaty, a wyrywać będę tylko to co na 100% jest chwastem czyli mlecz, trawa, perz, lebioda, resztę dopiero jak podrośnie i rozpoznam co jest co, może również z waszą pomocą :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko dziękuję za przypomnienie strony, kiedyś z niej dużo korzystałam.
To ja taki rozsadnik mam w tunelu, dopóki pomidorki i ogórki nie rozrosną się mam ustawiony stół plastikowy i na nim układam pudełeczka i doniczki z zasiewami. Jest tam odpowiednia temperatura, a jak ma spaść to nakrywam kilkukrotnie złożona włókniną. Niestety to co w lutym i w marcu sieję w domu i nie wiem jak to zrobić bo w ubiegłym roku nadszarpnęłam zdrowie parapetu od wody spuchł ;:oj
Odchwaszczając czasem można naruszyć glebę i już wtedy te szlachetne nie kiełkują :oops:
Wierz mi nieraz zrażałam się do siania jednorocznych bo nic nie wychodziło, trudno podlewać całe połacie ziemi, a na małej powierzchni łatwiej zadbać o warunki.

Dorotko witaj ! masz dzisiaj wolne czy też spieszysz się do pracy?
Dzwonki inne też mam ale młode roślinki i nie wiem czy przetrwają....mają być wieloletnie :wink:
Kotek (tki) zachodzi do nas od lata , na jakiś czas zniknęły ale znowu są. I jak były mocne mrozy zdecydowałyśmy że będziemy je dokarmiać. W mroźne, śnieżne dni karma znikała ...teraz już nie od razu i nie cała :wink: Miłego piątku ;:196
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, mimo że parapety mam z kamienia i nie ma co spuchnąć to i tak wszystkie doniczki trzymam w kuwetach ogrodniczych, szkoda parapetu bo chyba już nie wróci do pierwotnego stanu, czasem straty się zdarzają, mimo że się staramy, nie da się wszystkiego przewidzieć. Niby kamień to twarda sztuka, ale ja sobie i tak z nim poradziłam na blacie kuchennym :wink: Jak się kładzie na nim gorące garnki czy pokrywki to nic się nie dzieje, ale ja sobie położyłam pokrywkę od prodiża, i mam w centralnej części blatu piękne kółko ;:223 , wiosną przy kuchennej rewolucji będę musiała chyba ten blat dać do przeszlifowania, może zeszlifują mi to, ewentualnie namalować oczy, nosek i usta, i będzie ozdobna buźka na blacie :wink:
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Marysiu, dzisiaj mam wolne od pracy i jeszcze troszkę posiedzę na FO, bo potem znowu mam zajęcie, ale już nie zawodowe. :wink:
Do mnie też kotki przychodzą, i staram się karmić tylko w duże mrozy, bo to grube, odżywione koty, a do mnie przychodzą na smakołyki. Mają właścicieli, niektórych znam, ale co poradzić, jak i tak przychodzą. :roll:
A mnie gdzieś zaginął, taki piękny biały dzwonek, mam tylko nadzieję, że się pojawi w ogrodzie?
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko to może ja mojemu domaluje brzuszek i będzie parapecik w ciąży? :;230
Muszę i tak gdzieś te moje rozsady ustawiać, tylko nie chciałabym mieć problemy z otwarciem okna ;:oj
Dorotko ja też szykuje się do zamknięcia laptopa przynajmniej na parę godzin, bo dom wzywa ;:303
A kotki moje są sąsiadów, przynajmniej tam mieszkają i łapią myszy no to ja je podstępem wypożyczam ;:306
Dzwonki niestety jak zginął to nie dzwonią ;:306
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko to może ja mojemu domaluje brzuszek i będzie parapecik w ciąży? :;230
Bardzo pomysłowe i będzie parapet pod ochroną, i bez kolejki zakupy Ci zrobi, miejsce w tramwaju załatwi ;:306
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę Marysiu że dzwonka irlandzkiego miałaś,Ja właśnie nawet ostatnio spotkałam nasionka i tak sie zastanawiałam czy wziąć,ale jak na razie zostawiłam go w sklepie. ładny jest tylko jakoś tak lubie jak kwiaty są kolorowe a on jest zielony ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko póki nie znajdę lepszego rozwiązania wstawiłam półregalik do okna i postawiłam na nim posianą kobeę i lobelię. Czuję że będę musiała bardzo nad sobą pracować, żeby nie siać jeszcze reszty ;:306 skoro warunki są.
Sezon rozsadowy rozpoczęłam. W ogrodzie błotko, ale śnieg jeszcze leży, a temperatura przypomina MARZEC!
Reniu w moim miszungu bardzo ładnie wyglądały dzwonki irlandzkie i w tym roku na pewno je posieję i mam nadzieję że ładnie wyrosną a jeszcze przeczytałam dzięki Iwonce, że uszczykując będą ładniejsze to przecież muszę poeksperymentować :tan
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko tak sobie umyśliłam prowadzenie trzmieliny

Obrazek

Obrazek

zimowa żurawka!

Obrazek

i maruna, bo u Pat wygląda jakoś inaczej :wink:

To był słoneczny dzień

Obrazek

i dzień coraz dłuższy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i znowu o zmierzchu zjawił się kot ogrodowy!

Obrazek

na zabiedzonego to on nie wygląda ;:333

Obrazek

No to coś na rozweselenie !

Obrazek

Obrazek

taki śliczny chwast i zioło!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to drugie kwitnienie amorfy z przypomnieniem dla tych co dostali patyczki ;:215 oczywiście wiosenne jest ładniejsze, bogatsze :lol:
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu, piękne zachody.
Kotek śliczny, nawet jeśli cudzy.
I znów moje kochany kolorowe kwiatki.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu!...cudowne zachody a ślipka kici ;:215 . Pozdrawiam serdecznie! ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”