Galeria.Dalie Stanisława cz.2
- Mariusz DLW
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dalie Stanisława cz.2
Pomyślałem sobie, że być może te sadzonki Stanisławowe to bardzo dobre rozwiązanie - często trudno nam nasycić się przeżyciami kwiatowymi, chcemy także POSIADAĆ, a to niekoniecznie jest dobre, o czym przekonałem się na własnej skórze... A tak - dostajemy sadzonki na jeden sezon i możemy się cieszyć przemijającym ich pięknem.
Czy ktoś z Was coś wie o uprawie dalii w klimacie bezmroźnym? Czy one tam żyją w gruncie cały rok????
Czy ktoś z Was coś wie o uprawie dalii w klimacie bezmroźnym? Czy one tam żyją w gruncie cały rok????
Mariusz
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaktusowy wątek sprzedażowy - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=68063" onclick="window.open(this.href);return false;
- Przemekt23
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obie są piękne.
Cierpliwie czekam na pokaz kwiatów moich dalii
Cierpliwie czekam na pokaz kwiatów moich dalii

Pozdrawiam Alicja
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Alicjo,nie mogłam doczekać się jej kwitnienia i od fazy pąka,codziennie robiłam kolejne zdjęcie.Kwiat nie jest jeszcze w pełni rozwinięty....u nas porządnie pada - kolejna fota będzie,jak przestanie...... 

- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lanceto proszę daj mi trochę tego deszczu. U mnie sucho jak na pustyni. Po takim deszczu twoja Jeny od razu wybuchnie kwieciem. 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dziękuję Basiu za obszerną odpowiedź
Najistotniejsze, co wyłapałem to:
- nie dopuścić do kwitnienia (obrywać pąki)
- odpowiednio nawozić
- gleba nie za ciężka (ale to już od fazy ukorzeniania wałkuję więc sprawa oczywista)
- nie zniechęcać się
Mam 20 posadzonkowanych dalii. Nawet jeśli tylko część uda mi się przezimować, to będę uważał za sukces, bo robię to pierwszy raz.

Najistotniejsze, co wyłapałem to:
- nie dopuścić do kwitnienia (obrywać pąki)
- odpowiednio nawozić
- gleba nie za ciężka (ale to już od fazy ukorzeniania wałkuję więc sprawa oczywista)
- nie zniechęcać się

Mam 20 posadzonkowanych dalii. Nawet jeśli tylko część uda mi się przezimować, to będę uważał za sukces, bo robię to pierwszy raz.
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Basiu i ty Jacku też- Nie widziałbym tego w aż tak czarnych barwach.
Moje doświadczenie z sadzonkami karp dalii od Pana Stanisława jest zgoła inne .
90 % karp po pierwszym roku u mnie się przechowuje. Gleba u mnie ciężka gliniasta.
Przykładem jest Yara Falls z ubiegłego roku jako nowinka w mojej kolekcji od Pana Stanisława .Mało tego że dostała nagrodę publiczności na Międzynarodowej Wystawie Dalii w Rybniku ,to w dodatku na wiosnę koledze odstąpiłem kawałek tej odmiany.
Przykładów mógłbym mnożyć dziesiątki ile nowo- posadzonych odmian w tym samym roku zdobyło medalowe miejsca.
Moje doświadczenie z sadzonkami karp dalii od Pana Stanisława jest zgoła inne .
90 % karp po pierwszym roku u mnie się przechowuje. Gleba u mnie ciężka gliniasta.
Przykładem jest Yara Falls z ubiegłego roku jako nowinka w mojej kolekcji od Pana Stanisława .Mało tego że dostała nagrodę publiczności na Międzynarodowej Wystawie Dalii w Rybniku ,to w dodatku na wiosnę koledze odstąpiłem kawałek tej odmiany.
Przykładów mógłbym mnożyć dziesiątki ile nowo- posadzonych odmian w tym samym roku zdobyło medalowe miejsca.
Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Rzeczywiście prawda, jeśli chodzi o Yara Falls - jest piękna i wygrała w ubiegłym roku.
Ale Grzesiu,
Ty tak dogadzasz swoim daliom, że chyba by się bały nie wydać porządnych karp i nie przechować się... lepiej opowiedz, jak je nawozisz, czym i kiedy i w jaki sposób o nie dbasz - może nam też się uda coś poprawić, aby sadzonki miały i piękne kwiaty i rosły w korzenie.
Stanisław zawsze mówi, że albo kwiaty, albo korzenie...
Ale Grzesiu,
Ty tak dogadzasz swoim daliom, że chyba by się bały nie wydać porządnych karp i nie przechować się... lepiej opowiedz, jak je nawozisz, czym i kiedy i w jaki sposób o nie dbasz - może nam też się uda coś poprawić, aby sadzonki miały i piękne kwiaty i rosły w korzenie.
Stanisław zawsze mówi, że albo kwiaty, albo korzenie...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- man211
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Rzeczywiście moim pięknotkom dogadzam jak mogę, gdyż jestem zachłanny chcę i kwiaty i korzenie
Na wiosnę dostają przerobiony obornik ewentualnie własny przerobiony kompost.
W czerwcu zasilam nawozami ubogimi w azot, np polifoska którą już tydzień temu dostały.
Pod koniec lipca przed wystawami ostatni raz zasilam jeszcze nawozami płynnymi , chodzi o to żeby szybciej zadziałały.
Więc mają się jak pączusie

Na wiosnę dostają przerobiony obornik ewentualnie własny przerobiony kompost.
W czerwcu zasilam nawozami ubogimi w azot, np polifoska którą już tydzień temu dostały.
Pod koniec lipca przed wystawami ostatni raz zasilam jeszcze nawozami płynnymi , chodzi o to żeby szybciej zadziałały.
Więc mają się jak pączusie

Pozdrawiam Grzegorz
Dziękuję, Grzegorzu.
Wszyscy już wiemy, co trzeba zrobić, aby uzyskać taki efekt jak Ty. trzeba wiec spróbować zrobić to samo - tylko skąd mam wziąć obornik? Jedyne, co mi przychodzi do głowy to zakup suchego obornika w sklepie. Ale to chyba nie będzie to samo. Ale kto ma możliwości niech próbuje. Skoro udaje się Grzegorzowi powinno udać się też innym.
Jacku, Ty zawsze jesteś chętny do eksperymentów i doświadczeń - możesz zastosować się do rad Grzegorza i zobaczymy w przyszłym sezonie co z tego wyniknie...
Ja muszę pokombinować coś z tym obornikiem - albo z kompostem!
Grzesiu, Jacek i ja zastanawiamy się nad tym, co zrobić, aby z sadzonek zielnych otrzymanych od Stanisława były i piękne kwiaty i piękne karpy. O ile się orientuję Ty zawsze sadzisz karpy, a nie sadzonki?
Wszyscy już wiemy, co trzeba zrobić, aby uzyskać taki efekt jak Ty. trzeba wiec spróbować zrobić to samo - tylko skąd mam wziąć obornik? Jedyne, co mi przychodzi do głowy to zakup suchego obornika w sklepie. Ale to chyba nie będzie to samo. Ale kto ma możliwości niech próbuje. Skoro udaje się Grzegorzowi powinno udać się też innym.
Jacku, Ty zawsze jesteś chętny do eksperymentów i doświadczeń - możesz zastosować się do rad Grzegorza i zobaczymy w przyszłym sezonie co z tego wyniknie...
Ja muszę pokombinować coś z tym obornikiem - albo z kompostem!
Grzesiu, Jacek i ja zastanawiamy się nad tym, co zrobić, aby z sadzonek zielnych otrzymanych od Stanisława były i piękne kwiaty i piękne karpy. O ile się orientuję Ty zawsze sadzisz karpy, a nie sadzonki?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Basiu ja pod swoje dalie nie stosuję nic ,ale wiem ,że najlepszy będzie obornik z kompostowany w niektórych centrach ogrodniczych można go dostać w workach 50 l
Pozdrawiam Alicja
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Też pod swoje dalie daję obornik a potem nawóz niskoazotowy (tydzeń temu). Gleba pod dalie musi być u mnie przepuszczalna z uwagi na wysoki poziom wód.
Sadzonek spróbuję nie dopuścić do kwitnienia ale te odm., które się powtarzają - niech kwitną, jak chcą. Będe mógł porównać karpy.
Pan Stanisław ma sadzonki w inspekcie już w marcu. To jakby nie było 2 miesiące różnicy
Sadzonek spróbuję nie dopuścić do kwitnienia ale te odm., które się powtarzają - niech kwitną, jak chcą. Będe mógł porównać karpy.
Pan Stanisław ma sadzonki w inspekcie już w marcu. To jakby nie było 2 miesiące różnicy