Pod Jesionem cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz.2

Post »

Masz racje rabaty są piękne zawsze ich nam za mało a potem czasu i brak ja organiczny nawóz mam z własnego obejścia chwaściory oczywiście trafia się ale mało .Pod warzywka mój eM ciągnikiem przygotuje bo sama nie dałabym wszystkiemu rady z dziećmi ,praca ,domem ale dobrze jest. .Trawników ja nie mam ale myślę tez na rabaty typ[owe stopniowo przejść bo takie połacie kwiatów ładne są jak już zarastają pod koniec sezonu pielić nie trzeba ale do końca lipca właściwie codziennie 3-4 godziny spędzam tylko w ogródku..Stopniowo dosadzam krzewy drzewa ,byliny ,by jakoś ogarnąć jak najwięcej przestrzeni Nadać jakiś kształt.
Reniu czytałam ,ze masz 80 bylinek taki ogrom zamierzasz wysiewać.? ;:oj ;:oj ;:ojChyle czoła ;:180 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Moja działka została obsadzona przez rodziców jako sad (i dlatego trawa) z pasem warzywnym pośrodku. Z czasem powstał dom, podjazd, różne drobne i duże zmiany, ale nadal mam kilkadziesiąt drzewek owocowych (w tym roku poleci kilka starych czereśni, bo zmarniały w zeszłym roku), krzaków owocowych itp. Warzywnik zmienia swoje przeznaczenie, bo nie mam gdzie sadzić kwiatów, ale warzywa też muszę mieć... już sama nie wiem co robić, bo sił jakoś nie przybywa!
Nasionek mam faktycznie sporo i planuję sporo wysiać, ale jednak wszystkich nie dam rady... Tyle, że bylinki można wysiewać prawie przez cały sezon...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To wstępna lista moich bylinkowych nasionek (czasem ma po 2-4 torebki)
Alonsoa
Alstromeria
Bodziszki mix
Chaber białawy
Chaber mieszanka
Dalia pełna i półpełna
Dalia pojedyncza
Dalia zmienna
Drakiewka Kaukaska
Dyptam Krzew Mojżesza
Dzielżan jsienny
Dzwonek Drobny
Fiołek Rogaty
Firletka smółka
Gailardia nadobna
Gailardia oścista
Goryczka
Goździk kropkowany
Inkarwilla
Jeżówka
Kocimiętka
Kolcowuj szkarłatny
Krwawnik pospolity
Kulik czerwony
Lawenda
Lawenda Francuska
Liatria Kłosowa
Malwa czarna
Mieszanka bylin średnich
Mieszanka bylin wysokich
Mikołajek Alpejski
Monarda Pysznogłówka
Naparstnica
Odętka Wirginijska
Orlik
Ostróżka trwała
Pierwiosnek omszony
Pierwiosnek wyniosły
Pięciornik
Platykodon Rozwar
Monarda Pysznogłówka dwoista
Przetacznik Kłosowy
Rudbekia purpurowa
Sasanka
Ruta
Rutewka orlikolistna
Słoneczniczek
Szarotka alpejska
Ślaz maurytański
Tawułka Arendsa
Trawa pampasowa
Trawa pampasowa
Trzykrotka Andersona
Złocień ogrodowy
Złocień różowy
Złocień właściwy
Żagwian
I teraz muszę zastanowić się co wysiać....
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A gdzie kupiłaś mieszankę bodziszków? :roll: Też za mną chodzi, bo mam trochę ich i bardzo je lubię. ;:170
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Jeśli się nie mylę to w Auch... Piszę jeśli się mnie mylę, bo w tym roku robiłam nasionkowe zakupy chyba tylko w Auch., Kauf. i Jaworze. ;:170 A sorki jeszcze w necie...
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

A musisz wszystko z nasion? :wink: Jak zejdzie zima i okaże, się co przeżyło, to będę mieć siewki naparstnic, krwawnika i rudbekii i mogę nawet podesłac... :wink: A teraz wracam czytać o pnących ogórkach - Wy tam w płockim macie jakieś wyjątkowe talenta warzywnicze :wink:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

To jeszcze zapytam jakiej one firmy? :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pat! To teraz już się podłożyłaś całkowicie! Masz takie korzenie, że warzywa muszą Ci się udać!
Ja lubię wysiewać, choć ostatnio większość straciłam, bo to mnie cho...nie uspokaja. A że specjalnie nie ma jakiś rewelacji na wymianę, to i nie żuluję u ludzi!
Aniu! Sorki Legutko!
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

;:oj Mam takie coś gotowe i też kupię z 10 sadzonek ogórków. Renatko, czy muszę szukać jakiejś odmiany, czy po prostu na targu kupić pierwsze lepsze? Nie mam doświadczenia w tym kierunku. Poradź ;:196 A może nasionka, ale jak to się robi?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosieńko! Wszystkie chwyty dozwolone! Ogólnie ogórki nie przepadają za przesadzaniem, bo mają delikatne korzonki, ale testowałam już sadzonkowanie i się sprawdza! Można z nasionek. A odmiany? Jakie kto lubi! Każde są dobre! Ja kupuję takie konserwowe, bo nadają się do wszystkiego!
Moja koleżanka wbiła po prostu patyczki, do których przywiązała sznurek, a później do poręczy tarasu (dało to jej jakieś 2,5 m wysokości ) posadziła sadzonki (tylko dlatego, że wcześniej nasionka nie wzeszły ;:306 ) i miała przez kilka tygodni piękną zasłonę nieotynkowanego muru, :;230 a dodatkowo całkiem ładne zbiory! ;:333
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu - konstrukcja dla ogórków rewelacyjna! Pokazałam mojemu L i usłyszałam, że to żaden problem i że mi takie coś zrobi bez problemu...
No zobaczymy. Mnie potrzebna taka podpora w dużo mniejszej skali no i musi być przenośna, bo u mnie trójpolówka, tylko bez ugorowania - bo miejsca szkoda...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Nawet ta moja wielka konstrukcja była przestawiana! Sporo Forumek ma po prostu kijki powbijane! U mnie musiało powstać coś dużego, bo pochłaniamy z rodzicami takie ilości ogórków, że przeradza się to już w uprawę przemysłową. :;230
Ja też stosuję trójpolówkę, ale w tym roku mam problem, bo mam tyle nowych kwiatków do wsadzenia, że zabraknie mi miejsca na warzywka ;:306
Dobrze, że do tunelu H mnie z kwiatami nie wpuszcza, bo nawet pomidorów by nie było ;:333
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Orlików ,liatry ,kocimiętki, firletki smółki ,malwy czarnej sadzonek mogę Ci wiosną podesłać zawsze dużo tego jest :D
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

becia123 pisze:Orlików ,liatry ,kocimiętki firletki smółki malwy czarnej sadzonek mogę Ci wiosną posesłać zawsze dużo tego jest
Beatko! ;:196 Dzięki Słoneczko za dobre serduszko! Sasankami (jak przeżyją zimę) i kuklikiem mogę się zrewanżować! ;:204
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

To już poczytałam o ogórkach i też tak chcę! W tym roku chcę w stylu angielskim sadzić warzywa między kwiatami, taki ogórkowy trejaż by mi swietnie się w żywopłot wpasował :wink: widziałam też uprawiane tak dynie, ale zastanawiam się, czy im się pędy nie wyłamują pod ciężarem owoców?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”