Panta rei a może i nie w Podwórkowym
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym
Ambo-serdecznie witam!Wilczomlecze podobno krety mają zniechęcać,w Śródpodagrycznikowym jest z dawna pod moim świerkiem i pod trawa ku drugiemu domowi profesorskiemu osiadła wielopokoleniowa rodzina krecia,tor poszukiwań zmieniły czyli warto.Matki okolicznych dzieci uprzedziłam,że wilczomlecz trujący.
Wiesz,że udało mi się zdobyć drugą zaokienną skrzynkę z Gdańska?na razie usiłuje ją zasiedlić kot,ale na dniach będzie zamontowany płotek za oknem w dużym pokoju i skrzynka trafi na swoje miejsce.A do niej fuksje albo pelargonie.I Konstantyn wstępu mieć nie będzie.
Olgo-za to u nas jak już dawno przekwitną to u Ciebie się rozwiną.Też bym chętnie pozjeżdżała po śniegu.Zaraz idę montować wystawę w Instytucie.Cieszę się,że poszłam wczoraj na Targi.Spotkałam kolegę z pracy z żoną,nie miałam pojęcia,że ma ogródek i dwa razy do roku bywa na targach.
With-figa jak pisałam jest w donicy na stoisku,podobno owoce zeszłoroczne,które nie zdążyły się rozwinąć jesienią.Jedna z dużych fig była za 50 zł,druga za 70 zł,a małe sadzonki po 7 zł,więc opłacałoby się dużą.W ogrodzie wkopuje się ja z donicą.A na zimę bierze pod dach do chłodnego pomieszczenia.Nie wyobrażam sobie jednak wiezienia krzewu z donicą! tramwajem,a potem przedzierania się z nią w objęciach przez tor przeszkód jaki mamy przy przerabianiu torowiska tramwajowego.Ja mam malutką figę u mnie ukorzenioną z gałązki,owoce miała większe,aż dwa,dojrzały,smaczne były.Z Twoich stron,tak ogólnie(Czarna Wieś Białostocka) był na targach pan garncarz,ma bardzo ładną ceramikę w kolorze kobaltowym,rozmaite naczynia jak mówił do kiszenia ogórków czy na czosnek z ładnym uchwycikiem w kształcie główki czosnku.
Wiesz,że udało mi się zdobyć drugą zaokienną skrzynkę z Gdańska?na razie usiłuje ją zasiedlić kot,ale na dniach będzie zamontowany płotek za oknem w dużym pokoju i skrzynka trafi na swoje miejsce.A do niej fuksje albo pelargonie.I Konstantyn wstępu mieć nie będzie.
Olgo-za to u nas jak już dawno przekwitną to u Ciebie się rozwiną.Też bym chętnie pozjeżdżała po śniegu.Zaraz idę montować wystawę w Instytucie.Cieszę się,że poszłam wczoraj na Targi.Spotkałam kolegę z pracy z żoną,nie miałam pojęcia,że ma ogródek i dwa razy do roku bywa na targach.
With-figa jak pisałam jest w donicy na stoisku,podobno owoce zeszłoroczne,które nie zdążyły się rozwinąć jesienią.Jedna z dużych fig była za 50 zł,druga za 70 zł,a małe sadzonki po 7 zł,więc opłacałoby się dużą.W ogrodzie wkopuje się ja z donicą.A na zimę bierze pod dach do chłodnego pomieszczenia.Nie wyobrażam sobie jednak wiezienia krzewu z donicą! tramwajem,a potem przedzierania się z nią w objęciach przez tor przeszkód jaki mamy przy przerabianiu torowiska tramwajowego.Ja mam malutką figę u mnie ukorzenioną z gałązki,owoce miała większe,aż dwa,dojrzały,smaczne były.Z Twoich stron,tak ogólnie(Czarna Wieś Białostocka) był na targach pan garncarz,ma bardzo ładną ceramikę w kolorze kobaltowym,rozmaite naczynia jak mówił do kiszenia ogórków czy na czosnek z ładnym uchwycikiem w kształcie główki czosnku.
- teresat
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
Teraz będzie mi się śniła ta duża figa.
No, ale i tak nie mogłabym po nią jechać.
No, ale i tak nie mogłabym po nią jechać.
- EwkaEs
- teresat
Ślicznie
u Ciebie jak zwykle wszystko kwitnie dużo wcześniej.
Trudno, jakoś przeboleję tę figę ;), może trafi się gdzieś niespodziewanie.
Kiedyś miałam, ale ślimak wszedł do doniczki i zanim się zorientowałam o co chodzi, już nie udało się jej uratować.

u Ciebie jak zwykle wszystko kwitnie dużo wcześniej.
Trudno, jakoś przeboleję tę figę ;), może trafi się gdzieś niespodziewanie.
Kiedyś miałam, ale ślimak wszedł do doniczki i zanim się zorientowałam o co chodzi, już nie udało się jej uratować.
- EwkaEs
Porządki w ogrodzie,przesadzanie host,chwastobranie,zasilanie.(obornik bydlęcy suszony,zapach ulotny). Po obfitym deszczu praca była bardzo przyjemna.
Teresat-pamiętam,w razie czego dam znać.
a to figa,ma już 4 liście,nocne chłody zośkowe jej nie zaszkodziły.

Wzięłam z zimowiska w Śródpodagrycznikowym trzy truskawki Pink Panda do zaokiennej doniczki.Amarylisy chyba wyniosę na murek do Podwórkowego na czas wypoczynku,nabierania liści itp.
Olgo z Ogrodu Azy,a Ty swoje wyniosłaś do ogrodu?
Podwórkowy zyskał podstawę na dwie skrzynki,takie jakby składane krzesło z półeczkami,wczoraj mi znajoma przy okazji przywiozła do Krk,nabyte już z miesiąc temu.
Teresat-pamiętam,w razie czego dam znać.

a to figa,ma już 4 liście,nocne chłody zośkowe jej nie zaszkodziły.

Wzięłam z zimowiska w Śródpodagrycznikowym trzy truskawki Pink Panda do zaokiennej doniczki.Amarylisy chyba wyniosę na murek do Podwórkowego na czas wypoczynku,nabierania liści itp.
Olgo z Ogrodu Azy,a Ty swoje wyniosłaś do ogrodu?
Podwórkowy zyskał podstawę na dwie skrzynki,takie jakby składane krzesło z półeczkami,wczoraj mi znajoma przy okazji przywiozła do Krk,nabyte już z miesiąc temu.
- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie na polu za zimno, pomidor prawie padł jak kończą kwitnienie znoszę do dolnego pokoju
- teresat
Dziękuję Ewo, ja też będę się rozglądać 
Znowu ziąb i do tego mokro. Tylko trawa rośnie jak na drożdżach.
Śliczne, duże hosty już u Ciebie.

Znowu ziąb i do tego mokro. Tylko trawa rośnie jak na drożdżach.
Śliczne, duże hosty już u Ciebie.
- EwkaEs
Podwórkowy lubi taka pogodę.Fuksji też tu dobrze.Małe fuksje muszą poczekać na drobną naprawę łańcuszków i pomalowanie drewnianych pojemników.

Środpodagrycznikowy plus minus oplewiony, żywopłot przycięty.Zasiałam nasturcje Salmon Alaska,choć samosiejki z zeszłorocznych są też.
Olu/Azo-po konferencji przywiozę i Twoje nasiona.Trzymaj kciuki w środę od 17.20-50,wcześniej nie,bo to mój referat zaczyna .

Środpodagrycznikowy plus minus oplewiony, żywopłot przycięty.Zasiałam nasturcje Salmon Alaska,choć samosiejki z zeszłorocznych są też.
Olu/Azo-po konferencji przywiozę i Twoje nasiona.Trzymaj kciuki w środę od 17.20-50,wcześniej nie,bo to mój referat zaczyna .
- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
Ewo o której na wystawie byłaś ?
Może się widzelismy

Może się widzelismy

- teresat
Ale już mogłoby być dość tego deszczu.
No i zimna, brr...
No i zimna, brr...
- EwkaEs
- teresat
No tak, dzisiaj rano +5 st.C
Czapka u mnie też ma wzięcie
Hoja carnosa z prześlicznym rumieńcem
Czapka u mnie też ma wzięcie

Hoja carnosa z prześlicznym rumieńcem

- EwkaEs
Teresat-nadal zarumieniona i z koralikowo czerwonym oczkiem.
Przyjechał mój dobry sąsiad i wczoraj było odnawianie mebelków ogrodowych. Schną sobie na skalniaku.Nie będą potrzebne poprawki,stolik bardzo zyskał na blacie w tym kolorze.Ptasia budka wraca na leszczynę,samolot przeciwgołebny na grządkę z bergeniami i brunerami,a do pojemników trafią fuksje.Zawieszę je na siatce granicznej.

Wieczornik damski upojnie wieczorami pachnie.

Z remontu ocalały jak się okazało dwa irysy,myślałam,że jeden i ten o rokującym mimo obtłuczenia wyglądzie przesadziłam do Śródpodagrycznikowego.

Szczawik tez się otrząsnął po przejściach i nawet z dwu mam trzy czy cztery.

Ciekawe jak długo będzie względny spokój w Podwórkowym?

Przyjechał mój dobry sąsiad i wczoraj było odnawianie mebelków ogrodowych. Schną sobie na skalniaku.Nie będą potrzebne poprawki,stolik bardzo zyskał na blacie w tym kolorze.Ptasia budka wraca na leszczynę,samolot przeciwgołebny na grządkę z bergeniami i brunerami,a do pojemników trafią fuksje.Zawieszę je na siatce granicznej.

Wieczornik damski upojnie wieczorami pachnie.

Z remontu ocalały jak się okazało dwa irysy,myślałam,że jeden i ten o rokującym mimo obtłuczenia wyglądzie przesadziłam do Śródpodagrycznikowego.

Szczawik tez się otrząsnął po przejściach i nawet z dwu mam trzy czy cztery.

Ciekawe jak długo będzie względny spokój w Podwórkowym?

- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Ewo kolorek niesamowity, ale moja skrzynka tez w tym roku w zimnej tonacji. Wieczornik panieński otwiera dziś pierwsze pojedyncze kwiatki. Pachnie bez.

OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- EwkaEs