Madziu - szkoda, że co dobre, tak krótko trwa, ale cóż - życie

I tak mimo upałów bardzo dużo zrobiliście, a z drugiej strony chyba lepsza taka pogoda, niż ciągły deszcz na urlopie
Sylwuś - dziękuję Kochana

Generalnie wiele się u mnie nie dzieje, choć zamówiłam kilka jeżówek, sadźca purpurowego, floksa, krwawnik, poziomki, przetacznik i jasnotę - chcę trochę ukwiecić miejsce pod wiązem. Odkąd zobaczyłam na żywo 2 metrowego sadźca purpurowego, stwierdziłam, że muszę go mieć, waham się jeszcze tylko, gdzie go posadzić (oczywiście jego nie pod wiązem ;) ). Dziś M. wykopał mi mega dół pod spory rododendron, chcieliśmy posadzić go przed sporą jodłą koreańską, ale było w tym miejscu tyle korzeni jodły, że się wystraszyłam i zmieniliśmy lokalizację - na końcu rabaty hortensjowo-bukowej

I niestety walczę z chorobą grzybową tuj.. W tym tygodniu muszę powtórzyć oprysk.
Iwonko - wysłałam pw
Aniu - Pomponella na młodych, metrowych pędach ma jeszcze sporo pączków, tak więc jeszcze powinnam w tym sezonie się nią nacieszyć
Kilka dzisiejszych fotek, niestety większość to w zasadzie odgrzewane kotlety
Pęd z największym kwiatem Annabelle niestety złamał się pod ciężarem po deszczu. Zrobiłam jej taki opatrunek i liczę, że jeszcze trochę pocieszy oko (nie miałam serca ściąć jej do wazonu):
Vanille Fraise chodzę i oglądam kilka razy dziennie - jak wg mnie jest wyjątkowa

(jak widać dziś chodziłam rano w swetrze, 18 stopni to ziiiimnica

)
To są dwa krzaczki ogrodówki posadzone blisko siebie - pierwsza kwitnie obficie:
...a druga ma jeden jedyny kwiat, zupełnie inny, całkiem urodziwy

niestety nie znam nazwy ani jednej ani drugiej.
Bukietówka nn mimo żółknących liści po przesadzeniu kwitnie całkiem ładnie, choć to bardzo stary egzemplarz, kwiaty ma drobne i delikatne - zupełne przeciwieństwo Vanille Fraise:
Budleje i liatry odwiedziła dziś grupka nietypowych motyli, w pierwszej chwili myślałam, że to może fruczak gołąbek, ale jest mniejszy od niego i spijał nektar siedząc na kwiatkach. Wyjątkowo neurotyczny owad
Tu prezentuje swoją "trąbkę"
Blondyn podtujowiaczek
Jeden z rododendronów za chwilę rozkwitnie?? W sumie czemu nie - sąsiadce kwitnie właśnie magnolia
Rugosa Rotes Meer na nowym pędzie wypuściła jeden kwiatek, to wystarczy, by w okolicy rabaty wyczuć jej cudny, silny zapach
Dobrej nocy Kochani!