Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV
Witaj Krysiu
I się nie zawiodłam, znowu coś ciekawego dowiedziałam się i skorzystam z wiadomości o preparacie na robale!!

- szyszunia
- 1000p
- Od: 4 lis 2009, o 13:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu u ciebie piękne fuksje. Ja nie wiem co z moimi będzie bo w połowie marca jak było ciepło to wyjęłam z piwnicy i miały już listki. Potem przyszły spore mrozy i niby okryłam włókniną ale nie wiem czy nie za późno tego nie zrobiłam. Boję się że przemarzły. Zaglądnę do nich za kilka dni i zobaczę czy są oznaki życia. Niestety dalia karłowa od ciebie też mi w ten sposób padła cała spróchniała a była taka ładna jak wyciągnęłam z piwnicy. Cieszyłam się że będę mogła tobie wysłać i wróci do swojej pierwotnej właścicielki. I tak o to nadgorliwość jest gorsza od lenistwa. Jakbym zostawiła w piwnicy w spokoju to pewnie by przetrwały.
- ilona2715
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Jak przeczytałam o tych Ziemiórkach, to też poleciałam do ogrodniczego po ten preparat Ascyp 10WP, bo ostatnio coś mi fruwało, ale niestety go nie mieli, Pani poleciła mi w zamian Polysect 005 SL do podlania, a teraz mam dylemat czy zastosować czy nie, bo po przepikowaniu w nową ziemię na razie cisza, wszystkie roślinki ładnie rosną i nic im nie jest. Jak myślisz Krysiu zastosować profilaktycznie?
Jejku jak ładnie porosły Ci te fuksje, moje też ładne, ale Twoje po prostu cudne, zasilałaś je czymś specjalnym, że już mają pączki kwiatowe i są gotowe do kwitnięcia?
Jejku jak ładnie porosły Ci te fuksje, moje też ładne, ale Twoje po prostu cudne, zasilałaś je czymś specjalnym, że już mają pączki kwiatowe i są gotowe do kwitnięcia?
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysia na pewno ciężko pracuje zresztą jak my wszyscy .Trzeba ten miesiąc opóżnienia nadrobić .Miłej pracy 

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Do podlewania na to gadzielstwo nadaje się każdy preparat stosowany do oprysku na mszyce, w takim samym stężeniu. Ja zastosowałam Confidor (na mszyce,czerwce,wciornastki,mączlika),podlałam również maleńkie siewki kwiatów i kiełkujące. Muszki padły natychmiast,roślinki i kiełkujące mają się wspaniale.Powtórzę po dziesięciu dniach.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witam wszystkich gości i pozdrawiam wreszcie wiosennie
Nie bywam w wątku zbyt często bo uzbierało się kilka ważnych spraw, pilny wyjazd i opieka nad chorą wnuczką. taka plaga chorób trafiła się w jej grupie,ze na 26 osób 8 było w ostatnie 2 dni ...
takasobie - Miłko ziemiórki w biurze i latające przy komputerze ...
Paskudna sprawa ale Ty pewnie juz się przyzwyczaiłaś do ich towarzystwa ...
bwoj54 - Bogusiu a ja coraz mniej wpadam do zaprzyjaźnionych wątków bo inne ważne sprawy zabierają mi sporo czasu.
Ja również pozdrawiam i
perdii - Gosiu właśnie tak - wata na patyczkach jest maczana w tym środku ( Ascyp 10 WP) a kolorek waty na skuszenie.
becia123 -Beatko troszkę zazdroszczę bywania pracy w ogrodzie i tego,że jesteś z praca do przodu.
Jak się wszystko ułoży i pogoda dopisze nadgonię i ja.
badzia - Beatko z bywaniem na działce słabo - inne ważniejsze sprawy nie pozwalają. Pisałam o nich wyżej. Miłki ... tak mam zaznaczone i jeśli sarny nie zniszczyły to powinny sie pojawić.
[b]przemo1669 - Przemku[/b] domek i pszczoły na działce.
Słoneczko grzeje im pięknie, wiosennych kwiatów sporo kwitnie więc niech zaczną się wygryzać bo nie mogę się doczekać...
Locutus - Jureczku koniec narzekania ...
koniec marudzenia ...
Wiosna przyszła

Mirabela - Mireczko dziękuję.
Każdy z nas ma swoje sprawdzone środki, sposoby itd więc czasami warto się podzielić spostrzeżeniami bo może ktoś inny skorzysta.
szyszunia- Iwonko az mi się wierzyć nie chce ... takie szkody ale to brak cierpliwości bo wszyscy stęsknienie byliśmy ciepła , słońca i wyczekiwanej wiosny.
Pogoda lubi nas zaskoczyć i przekonałaś sie o tym dość boleśnie.
Będę w sezonie działać abyś na nowo miała fuksje - damy radę
Moje wszystkie przezimowały i nawet ta zakopana w gruncie bo odkopałam ją i pod cienką warstwą brązowej łuski te grube główne z pędy sa zielone. Ciekawe kiedy ruszy ...?
JAKUCH - Jadziu w tym rzecz,że nie pracuję bo nie mam jak z wielu ważnych powodów.
badzia - Beatko masz rację Confidor to tez dobry srodek ale nie działa tak długo na powierzchni jak Ascyp dlatego wolę ten ostatni. W profilaktyce sprawdza się wyśmienicie.

Nie bywam w wątku zbyt często bo uzbierało się kilka ważnych spraw, pilny wyjazd i opieka nad chorą wnuczką. taka plaga chorób trafiła się w jej grupie,ze na 26 osób 8 było w ostatnie 2 dni ...
takasobie - Miłko ziemiórki w biurze i latające przy komputerze ...
Paskudna sprawa ale Ty pewnie juz się przyzwyczaiłaś do ich towarzystwa ...

bwoj54 - Bogusiu a ja coraz mniej wpadam do zaprzyjaźnionych wątków bo inne ważne sprawy zabierają mi sporo czasu.
Ja również pozdrawiam i

perdii - Gosiu właśnie tak - wata na patyczkach jest maczana w tym środku ( Ascyp 10 WP) a kolorek waty na skuszenie.
becia123 -Beatko troszkę zazdroszczę bywania pracy w ogrodzie i tego,że jesteś z praca do przodu.
Jak się wszystko ułoży i pogoda dopisze nadgonię i ja.
badzia - Beatko z bywaniem na działce słabo - inne ważniejsze sprawy nie pozwalają. Pisałam o nich wyżej. Miłki ... tak mam zaznaczone i jeśli sarny nie zniszczyły to powinny sie pojawić.
[b]przemo1669 - Przemku[/b] domek i pszczoły na działce.
Słoneczko grzeje im pięknie, wiosennych kwiatów sporo kwitnie więc niech zaczną się wygryzać bo nie mogę się doczekać...
Locutus - Jureczku koniec narzekania ...
koniec marudzenia ...
Wiosna przyszła

Mirabela - Mireczko dziękuję.
Każdy z nas ma swoje sprawdzone środki, sposoby itd więc czasami warto się podzielić spostrzeżeniami bo może ktoś inny skorzysta.
szyszunia- Iwonko az mi się wierzyć nie chce ... takie szkody ale to brak cierpliwości bo wszyscy stęsknienie byliśmy ciepła , słońca i wyczekiwanej wiosny.
Pogoda lubi nas zaskoczyć i przekonałaś sie o tym dość boleśnie.
Będę w sezonie działać abyś na nowo miała fuksje - damy radę

Moje wszystkie przezimowały i nawet ta zakopana w gruncie bo odkopałam ją i pod cienką warstwą brązowej łuski te grube główne z pędy sa zielone. Ciekawe kiedy ruszy ...?
JAKUCH - Jadziu w tym rzecz,że nie pracuję bo nie mam jak z wielu ważnych powodów.
badzia - Beatko masz rację Confidor to tez dobry srodek ale nie działa tak długo na powierzchni jak Ascyp dlatego wolę ten ostatni. W profilaktyce sprawdza się wyśmienicie.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Pokaże kilka roślinek - parapety wykorzystane dokładnie
Hortensja og. Masja z 24.III

a 12.IV wyglądała tak

hortensja ogrodowa NICO BLUE- młoda roślinka z sadzonki zdrewniałej

Hortensja ogrodowa Maculata też ze zdrewniałej sadzonki - uwielbiam kolorystykę ich liści

hortensja bukietowa Tardiva z 2 sadzonek zdrewniałych - wyjątkowa odmiana bo każdy patyczek ma 3 pędy czyli z każdego oczka.
Boję się,że słabe korzenie mogą nie wykarmić.

hartowanie roslinek w skrzynce za oknem

Wilczomlecz 'DIAMOND FROST' zimował na parapecie w doniczce w uprawie hydroponicznej dlatego,że taki sposób zajmuje mniej miejsca. dał mi juz mase sadzonek, które łątwo ukorzeniają się w wodzie. Po lewej mateczna roślina ( która lada chwila pójdzie do kosza) a po prawej już młode samodzielne sadzonki

Nasturcja kanaryjska - młoda siewka. Fotka z 13.IV - szybko rośnie mimo uszczykiwania jest coraz wyższa i muszę wynieść do altany. Ma sliczne liście a kwiaty na zdjęciach tez śliczne ale ponoć małe więc chyba przereklamowana... zobaczymy w sezonie.

Pierwszy raz siałam lewkonię - nasionka dostałam od Ilonki.
ładnie wzeszłą i ładnie bezproblemowo rośnie.
Lewkonia biała pełna - Siewki z 23.III a siałąm 19.III

Stan z 13.IV

Budleja - młoda roślina z sadzonek zdrewniałych pobranych jesienią przy okrywaniu na zimę.

Barbula - młoda roślinka z sadzonki zdrewniałej pobranej jesienią

Galtonia - nasionka wykiełkowały w lodówce w czasie stratyfikacji.
Aby nie zajmować miejsca na parapecie przełożyłam do pojemnika, zasypałam ziemią i stały w zimnej piwnicy. Niedawno w czasie mojego pobytu w piwnicy wysypała się cześć ziemi i całe układanie nasionek poszło na marne ale zgarnęłam i przytargałam do domu... co bedzie to będzie pomyślałam ...
Oto one zdjęcie z 13.IV

Kamasja - siewki i podlewanie tzw knotem czyli podsączanie

Proste, wygodne a rośliny mają stałą wilgotność gleby.
Hortensja og. Masja z 24.III
a 12.IV wyglądała tak
hortensja ogrodowa NICO BLUE- młoda roślinka z sadzonki zdrewniałej
Hortensja ogrodowa Maculata też ze zdrewniałej sadzonki - uwielbiam kolorystykę ich liści
hortensja bukietowa Tardiva z 2 sadzonek zdrewniałych - wyjątkowa odmiana bo każdy patyczek ma 3 pędy czyli z każdego oczka.
Boję się,że słabe korzenie mogą nie wykarmić.
hartowanie roslinek w skrzynce za oknem
Wilczomlecz 'DIAMOND FROST' zimował na parapecie w doniczce w uprawie hydroponicznej dlatego,że taki sposób zajmuje mniej miejsca. dał mi juz mase sadzonek, które łątwo ukorzeniają się w wodzie. Po lewej mateczna roślina ( która lada chwila pójdzie do kosza) a po prawej już młode samodzielne sadzonki
Nasturcja kanaryjska - młoda siewka. Fotka z 13.IV - szybko rośnie mimo uszczykiwania jest coraz wyższa i muszę wynieść do altany. Ma sliczne liście a kwiaty na zdjęciach tez śliczne ale ponoć małe więc chyba przereklamowana... zobaczymy w sezonie.
Pierwszy raz siałam lewkonię - nasionka dostałam od Ilonki.
ładnie wzeszłą i ładnie bezproblemowo rośnie.
Lewkonia biała pełna - Siewki z 23.III a siałąm 19.III
Stan z 13.IV
Budleja - młoda roślina z sadzonek zdrewniałych pobranych jesienią przy okrywaniu na zimę.
Barbula - młoda roślinka z sadzonki zdrewniałej pobranej jesienią
Galtonia - nasionka wykiełkowały w lodówce w czasie stratyfikacji.
Aby nie zajmować miejsca na parapecie przełożyłam do pojemnika, zasypałam ziemią i stały w zimnej piwnicy. Niedawno w czasie mojego pobytu w piwnicy wysypała się cześć ziemi i całe układanie nasionek poszło na marne ale zgarnęłam i przytargałam do domu... co bedzie to będzie pomyślałam ...

Oto one zdjęcie z 13.IV
Kamasja - siewki i podlewanie tzw knotem czyli podsączanie
Proste, wygodne a rośliny mają stałą wilgotność gleby.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu hortensje bardzo ładnie wyglądają, myślę że na pewno są już ukorzenione.
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Sadzonki masz super i pewnie cały czas chodzisz koło nich a one Ci się odwdzięczają i rosną pięknie 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Pięknie Krysiu wyrosły sadzoneczki 

Krysiu ale ci wszystko super rośnie
masz przeogromną wiedzę na temat chyba każdej rośliny
i dobrą "rękę" no i oczywiście
Powiedz mi proszę czy mogę liczyć na sadzonkę wierzby smoczej od ciebie czy poszukać gdzieś?

masz przeogromną wiedzę na temat chyba każdej rośliny
i dobrą "rękę" no i oczywiście

Powiedz mi proszę czy mogę liczyć na sadzonkę wierzby smoczej od ciebie czy poszukać gdzieś?
- JAKUCH
Krysiu tym knotem jest co ??w doniczce z Kamasją .Parapety zastawione do maksimum .Kurcze masz rękę do zieleni .Jesteś zielona Krysia 

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Jadziu, poczytaj pod hasłem podlewanie na knot.
- JAKUCH
Dziękuje bardzo mądre rozwiązanie 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Krysiu! Ja chylę czoła przed Twoimi troskliwymi, pracowitymi rękoma!
Musze brać z Ciebie przykład, udało mi się wysiać w tym roku aksamitki, ale więcej i ładniejsze jak w zeszłym. I te pomidorki i papryczki, o których Ci kiedyś pisałam. Ale takie ozdobne drobiazgi, to chyba by mnie przerosło.
Ale obiecałam Ci, ze podejmę rękawicę co do fuksji, bo marzę, żeby w końcu ją mieć

Musze brać z Ciebie przykład, udało mi się wysiać w tym roku aksamitki, ale więcej i ładniejsze jak w zeszłym. I te pomidorki i papryczki, o których Ci kiedyś pisałam. Ale takie ozdobne drobiazgi, to chyba by mnie przerosło.
Ale obiecałam Ci, ze podejmę rękawicę co do fuksji, bo marzę, żeby w końcu ją mieć

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6