Borówka amerykańska - 3 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
kerad77
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 sie 2012, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 3 cz

Post »

edicool pisze:Daj 1% siarczanu amonu (10g na 1l wody) + 1% siarczanu potasu (10g na 1l wody). Ważne żeby łączne stężenie dwóch wymieszanych lub jednego nawozu nie przekraczało łącznie 2%. Do tego możesz jeszcze dawać makro i mikroelementy schelatowane jak w instrukcji dozowania. Z zasady można mieszać tylko dwa rodzaje nawozów dolistnych...ale kto nie łamie zasad .
Co do obliczeń ...kerad czy matematykę mam Ci wbijać w
Dzięki wielkie, w sumie to chodziło mi o proporcję % wyliczył bym już sam ale na tacy podane jest jeszcze lepiej zjadliwe w tych upałach.
Dziś jak się ochłodzi czyli chyba kolo 21 wieczorem zrobię oprysk, bo tak to chyba za szybko by odparował...
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2013, o 07:00

Post »

Witaj kerad77,
Nie ma sprawy i przepraszam Cię za tą matematykę, czasem jestem zgryźliwy... to pewnie z racji wieku :wink:
Pilnuj pH gleby, ma być pomiędzy 4 a 5, poniżej lub powyżej tych wartości o pH więcej niż 0,5 możesz mieć kłopoty.
Z opryskiem postępujesz bardzo prawidłowo.
:wit
Ciągle uczymy się na własnych błędach, kto pyta nie błądzi...więc pytaj.
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19

Post »

Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj cewe,
Nie śpię, od 4 jestem na nogach, rano lałem kwas, od 5 zbieracze zbierali do 10 (prawie tonę) po 10 wygoniłem ich do sortowni bo tam jest +16o i jest cool, a za oknem +38o w cieniu, nawet kot Jasio, który jest wiecznym piecuchem i dachowcem bo uwielbia blaszany okap nad wejściem, od czasu do czasu wpada aby sie ochłodzić nie mówiąc o psie Borysie, który cichutko leży przy wyjściu z sortowni (nie pozwalają na to przepisy) i błagalnym wzrokiem prosi aby go nie wygnać na dwór ...ale co tam przepisy... czasami mówią że jestem dobrym człowiekiem :wink:.
Ja też się przeniosłem się z kantorka do sortowni bo jest cool :D , no ale wracam do tematu:
Worki śmieciowe nie nadają się bo są cienkie i podobno biodegradowalne, daj cokolwiek aby wytrzymało z 20 lat, jak moja połowica zażyczyła dawno temu "osobistą plantację ;:108 ", koło domu aby mieć owoce na podorędziu to zrobiłem jej koryto z betonowych obrzeży chodnikowych o wymiarach 100x30x6cm, możesz dać plastikowe obrzeża trawnikowe, worki po nawozach ale kilka warstw lub resztki materiałów budowlanych...cos wymyślisz i daj siatkę przeciw gryzoniom też na boki, chyba że na boki dasz beton albo równie trwały materiał.
Ten stary krzak też przesadź tylko go wkop do.5-8cm niżej niż rósł, zmusisz go do wybijania pędów z szyjki korzeniowej, po przesadzeniu wytnij wszystkie stare odrosty pow. 2 lat z tych starych nadziemnych pędów na których wyrosły.
Siarkol jest za drogi i Ci się z czasem przyda, chyba że go masz w nadmiarze, i nigdy nie jest przeterminowany.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie obejrzę tych zdjęć, bo muszę się zarejestrować się na fejsbuku do którego należy ta strona, a ja nie chce się rejestrować na stronie CIA i FBI bo tak mi doradził syn, który studia informatyczne ukończył w USA, ani on ani jego koledzy nie są zarejestrowani...więc i ja też. I tyle w temacie :wit

już nie trzeba :wink:
/mateo/
cewe
500p
500p

Post »

No ,ja sie tez nie rejestrowałem i mogę oglądać w pełnej rozdzielczości.
Jeśli nie możesz otworzyć to spróbuję jeszcze czegoś innego.Daj znac po następnej próbie.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze, dobrze, ale to dotyczy to tylko borówki czarnej (czernicy, jagody leśnej), która jest bardzo niska i na której często żerują lisy i roznoszą tę chorobę.
I tyle w temacie :wit
cewe
500p
500p

Post »

Obrazek
Obrazek
Teraz OK? Dołożyć tej folii? Ona jest przeznaczona na podbitki dachu.
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze wygląda, dołóż jeszcze tej folii i siatki na boki, a tą zawiń do środka, glinę masz wysoko może być problem z odprowadzeniem wody deszczowej wiec może daj tego piasku ale gruboziarnistego więcej, będzie magazynem nadmiaru deszczówki.
O!.., widzę że jeżyna Ci dojrzewa, tylko zazdrościć, ja mam parę ha ale takiej odmiany co owocuje na tegorocznych przyrostach ja malina powtarzająca, na razie kwitnie i zaczyna dojrzewać.
cewe
500p
500p

Post »

Wróciłem właśnie z baseniku dla ochłody. Dołożyłem w międzyczasie po tą żółtą folię worki po nawozach.Jest tego teraz 3 warstwy,więc mnie chyba przeżyje(podobne roczniki :) )
Myślałem o siatce tylko na dno ,tak jak pisałeś i rozciąłem 2 metry na połowę.Jeśli to konieczne to oczywiście dam również na boki.Na resztę kupię o szer.1,5 m i akurat będzie na boki i dno.
Mam wybrane te 40cm i dalej jest ubita glina.Dać wasrtwę 10cm gruboziarnistego piasku?
Na to 10cm gleby dziewiczej,10cm torfu i 20cm trocin.Wszystko mieszać podczas deszczu z dodatkiem siarczanu amonu.
Będzie OK?
p.s. Teraz doczytałem.Folią żółta wyłożyć całe dno? Chyba nie zrozumiałem do końca.

pozdr...
Obrazek
cewe
500p
500p

Post »

Edi - Where are you? Dowalic jeszcze na boki worków przeciw gryzoniom?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Cewe a Ty nie chcesz chociaż próby zrobić jak woda schodzi? W rododendronach kopie się niewielka dziurę i, nalewa wody i patrzy jak długo schodzi. W takiej glinie jaką masz trochę strach, ale czekaj na edicoola
cewe
500p
500p

Post »

Moni,ale mam wiele roślin i wszystkie rosną w takiej glebie i nic na to nie poradzę.Jak chcą to niech rosną,jak nie chcą łachy nie robią
Awatar użytkownika
edicool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe - folia tylko na boki , nie dawaj jej na dno. Jest dobrze i dół zrób z 50cm głębokości i daj piasku z 15cm, borówka lubi wilgoć w korzeniach ale nie lubi stać w wodzie, ale jak Ci radzi Monika najpierw zrób próbę, nalej do tego rowu wody jak w parę godzin zejdzie to OK i nie musisz kopać tak głębokiego, wystarczy 40cm i kilka cm piasku. Oczywiście ta folia na wierzchu ziemi co będzie miała kontakt ze słońcem (UV) szybko ci skruszeje, ale ta w ziemi powinna być w dobrej kondycji wiele lat.
cewe
500p
500p

Post »

OK. Nie osiągalny jest w mojej okolicy Wigor.Objeździłem i obdzwoniłem. Czy da się to zastąpić czyms innym?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”